Tp-Link i Netia.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jedy
Początkujący użytkownik forum

Tp-Link i Netia.

Post autor: Jedy »

Witam. Na wstępie zaznaczam, że jestem całkowicie zielony w tych sprawach.
Mam internet przez modem z Netii, a co oczywiste przy lapku chciałem mieć bezprzewodowy. Ktoś polecił mi zakupić coś takiego i stwierdził że sobie poradze z podłączeniem wszystkiego. Szukałem kulturalnie na waszym forum jakiegoś tematu do pomocy, przeczytałem kilkanaście poradników z których mało co zrozumiałem i nic z tego nie wynikło.
Na początek chciałem kabelkami ten internet doprowadzić przez ten router jakoś, bo karty WiFi nie mam jeszcze, i tu już pojawia się problem. Czy ten router zastąpi mi ten modem Netii czy muszę oba jakoś połączyć. Czy ten sprzęt sie w ogóle nadaje do tego. Temat o kratach widziałem to sobie poczytam więc to chyba wszystko na początek.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Tp-Link i Netia.

Post autor: wojteks »

Pytanie podstawowe, jaki to internet Netii (po kablach TP czy po kablach Netii), ten router który zakupiłeś może być użyty jeżeli twój obecny modem nie jest na USB. Jeżeli masz modem na USB to musisz kupić inny router albo inny modem.
Nie pomagam na PW!
Jedy

Net po kablach TP, a modem jest na USB niestety czyli mam szukać routera z wejściem USB tak? i potem modem podpinam do routera a jego do lapka?

Albo jak kupie coś takiego albo takiego (przy okazji które lepsze) to mam z głowy tamten modem i kabelek z neta podpinam do tego a potem już tylko do lapa kablem albo kartą. Czy lepiej jednak router z USB?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jedy pisze:mam szukać routera z wejściem USB tak?
W zasadzie taki router jest jeden (Asus WL-500gP) a jego konfiguracja jest skomplikowana.
Lepiej sprawic sobie router z wbudowanym modemem ADSL, czyli np ktorys z podanych przez ciebie.
Jedy pisze:Albo jak kupie coś takiego albo takiego (przy okazji które lepsze) to mam z głowy tamten modem i kabelek z neta podpinam do tego a potem już tylko do lapa kablem albo kartą. Czy lepiej jednak router z USB?
Ja bym osobiscie wybral Cerberusa, ale to subiektywna sprawa. Wtedy jest tak jak mowisz:
- modem USB do wyrzucenia
- kabel telefoniczny podlaczasz bezposrednio do routera
- dalej juz jak chcesz, kompy na kablu lub na wifi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jedy ja tak of top.
Jak chodzi ten net netii na linii tp? Jakie są pingi? Długo czekałeś na netie?
Jedy

Dokładnie mówiąc to nie ja mam tego neta tylko znajomy w domu obok który zna się mniej niż ja. Co do neta to kolo nie narzeka raczej, chociaż zdarzają się "przestoje" na 30 min tak raz-dwa na tydzień jak odnotował. Co do czekania to tak długo. Było zamawiane w salonie Play miał modem dojść w ciągu 2 tygodnie przyszedł po 3,5 mniej więcej.
Jedy

Pytań ciąg dalszy. Doszedł do mnie w końcu jakiś td-w8910g i mam problem z konfiguracją. Przypominam że chodzi o netie do jednego lapa. Lap ładnie wykrywa ten router. Idąc po instrukcji łącze się z routerem i jest "quick setup". Robie wszystko po kolei jak pisze w tej śmiesznej instrukcji (znaczy zaznaczam wszystko jak oni gdzie piszą że to przykład tylko ale ja nie wiem co by mogło być innego) i oczywiście neta nie ma. Potem coś zamieszałem, powybierałem jakieś inne rzeczy tam jakieś numerki pozamieniałem i teraz się pokazuje na końcu " blad 623 coś tam z książką telefoniczną". Przepraszam że tak ogólnikowo ale tam gdzie to robie nie mam teraz neta. Prosił bym jakąś instrukcje albo poprowadzenie mnie za rączke jak to po kolei konfigurować.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Mniej wiecej tak:
1. Reset routera - wazne!
2. Podlaczasz kabelek telefoniczny do routera w RJ11. Jesli korzystasz z telefonu na tej lini wazne, zeby byl podlaczony przez filtr ADSL.
3. Laczysz sie kabelkiem
4. Logujesz sie na rotuer
5. Advanced Setup -> WAN
- PPPoA
- VPI/VCI 8/35 lub 0/35, nie wiem jak to jest u netii na tepsie
- login i haslo (czyli to [email protected] czy cos podobnego, nie pamietam ;) )
6. Sprawdz czy sie polaczy
Jedy

Odkopuje chociaz juz troche na inny temat:
Mam internet od multimediów podpiety pod router a dalej kablem do mnie i wifi do lapka wszystko dziala ładnie tylko chcialem sobie porty odblokowac i nie moge sie zalogowac na router. Standardowy adres nie dziala i wiem ze najprosciej to zresetowac tylko boje sie ze potem znow sie bede meczyl z konfiguracja. Wie ktoś może dlaczego nie chce mi sie polączyc? czy moze inny ades musze wpisac teraz? wpisuje 192.168.1.1

Tak mi sie dopomyślało jeszcze. Od tamtej konfiguracji nie wchodzilem w ustawienia a tu ładnie dziala czyli te same ustawienia beda w razie czego do multimediów co netii? Czy jest możliwe że bedzie dzialać bez ustaiwania po resecie jeżeli są tak jakieś standardowe?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jedy pisze:teraz? wpisuje 192.168.1.1
Zobacz jaką masz "bramę" i na ten adres się loguj.
Jedy pisze:Czy jest możliwe że bedzie dzialać bez ustaiwania po resecie jeżeli są tak jakieś standardowe?
Nie bo musisz wpisać user/password od nowego dostawcy (VCI/VPI też trzeba zdefiniować) i WiFi trzeba skonfigurować.
Nie pomagam na PW!
Jedy

Czyli na razie resecik odpada. W "Stan: połączenie lokalne" pisze że brama domyślna: 192.168.1.1 ale w końcu sam ją taką wpisałem ręcznie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jedy pisze:pisze że brama domyślna: 192.168.1.1
No to na taki IP powinno się dać zalogować po kablu podłączonym do gniazda LAN podając user/password.
Nie pomagam na PW!
Jedy

Dobra wyszło z tego to, że jak nie jest podpiety internet do routera to moge hasać po konfiguracji. Teraz mam problem z portami. Ktoś mi poradził że wystarczy wpisać porty odpowiednie w NAT/Virtual Servers ale dalej nie bangla. Może mi ktoś coś poradzić? Jak "otworzyć" porty, jak spradzic czy juz są otwarte? Chodzi mi o postawienie serwerów do małej prywatnej gierki przy czym jeżeli podepne internet bezpośrednio to serwery widać więc problem jest w routerze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jedy pisze:Jak "otworzyć" porty,
Możesz IP komputera wpisać do DMZ (De Militared Zone). Inna opcja to przekierowanie odpowiednich portów dla danej gry w Virtual Servers (TCP i UDP).
Daj tu wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z komputera bez routera i po routerze.
Nie pomagam na PW!
klgr

odświezam

Post autor: klgr »

Witajcie.
Mam następujący problem. Mianowicie zakupiłem TP-Linka TD-W8901G.
Męczyłem się cały dzień żeby netia załapała na nim. udało się. Ale...
Na stacjonarnym internet hula pięknie (via lan)
Natomiast na lapku pomimo faktu że "widzi" sieć wlan i łączy się z nią bez problemu, to z lapka jedyne na co moge wejść z przeglądarki to router.
Nie otwiera żadnej stronki z netu ani Gg itp.
1 IP i DNS recznie na stacji i na lapku.
2 Filtrowanie MAC wyłączone.
3 próbowałem również z wyłączonymy zaporami , szyfrowaniem itd. dalej bez efektu.
4 lapek na lanie tak samo tylko włazi na router a netu zero.
5 na stacjonarnym net działa jedynie przez stworzone połączenie które korzysta z username i passa , które otrzymałem z netii. na lapku nawet na lanie nie da rady.
brak mi pomysłów pomózcie prosze :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

klgr pisze:na stacjonarnym net działa jedynie przez stworzone połączenie które korzysta z username i passa
Wygląda jak błąd konfiguracji routera. Daj screeny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

klgr pisze:na stacjonarnym net działa jedynie przez stworzone połączenie które korzysta z username i passa
To musi być skonfigurowane w routerze (port WAN)
Nie pomagam na PW!
klgr

ok to na początek kilka screenów
1 Interface setup>Internet
Obrazek

2. Gdy próbuję ustawić wg wskazań konsultanta netii VPI na 8 to pokazuje mi sie ponizszy błąd. Nie mam pojecia dlaczego
Obrazek

3 Interface setup>LAN
Obrazek

4 Interface setup>Wireless
Obrazek

5 Wg zaleceń internautów ADSL ustawiam jak na screenie
Obrazek

6 a diagnostyka chyba nie powinna mieć tyle fail'ów
Obrazek

Tak jak pisałem wczesniej
router to TP-LINK TD-W8901G
provider netia
laptop "widzi" i łączy z siecią i po lanie i po wlanie ale zero łączności z internetem jedynie mozna wejść z lapka na router
stacjonarny łaczy z netem poprzez ustanowione połączenie jak przy standardowym modemie sagem z netii czyli logując poprzez pass i username a jak koledzy słusznie zauwazyli raczej router powinien łaczyc a nie komp. ale na chwilę obecną jest to jedyny sposób w jaki mi działa net.
IP i DNSy ustawiłem ręcznie i na lapku i na stacji w tej samej klasie co router czyli rzedu 192.168.1.x. Jako brama zgodnie z wiedzą uzyskaną z forum itp. adres routera.
Pomóżcie proszę bo jestem bezradny a sieci nie są moją mocną stroną ;)

PS W razie potrzeby zamieszcze więcej screenów. na razie te uznałem za najistotniejsze, jesli ktoś uważa inaczej - wołać :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Żeby błędu nie było wejdź do PVC's Summary i tam wybierz aktywne PVC żeby miało 8/35.
Netia po kablach TP SA czy własnych?
Nie pomagam na PW!
klgr

Działa :D:D

Ja pindole... wczoraj kilka godzin się męczyłem... przeglądnąłem pół internetu globalnego hehe... I nie pomyślałem żeby zmienić PVC na ustalone lol Takie proste i takie skuteczne :)
I jak się okazuje zgodnie z moim założeniem na własnych łączach bo ustawienia 8/36 działają. router łączy z netem poprawnie.
I w konsekwencji lapek również juz poprawnie łapie neta.
Dzięki wielkie. Za pomoc stawiam bronka jak będziesz w okolicy :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

klgr pisze:I nie pomyślałem żeby zmienić PVC na ustalone lol Takie proste i takie skuteczne
Czasami trzeba spojrzenia kogoś z boku :)
Ważne że działa.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ