Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam!
Od około pół roku mam internet z iplusa. Niestety zawiódł mnie on totalnie. Prędkość transferu waha się między 2KB/s - 20KB/s (w najlepszym wypadku). Od kolegi się dowiedziałem że istnieje taka możliwość jak zerwanie umowy w przypadku gdy dostawca nie gwarantuje mi tego co obiecywał (czyli np. słaba prędkość łącza). Nie wiem jednak czy nie będę musiał zapłacić ewentualnej kary. Proszę piszcie czy znacie jakieś sposoby na pozbycie się tego internetu bez żadnych opłat. Ewentualnie proszę o pomoc przy konfiguracji urządzenia aby chociaż trochę poprawić jego wydajność. Jeśli to ma jakieś znaczenie to tu podaje parametry kompa i resztę: Laptop Sony Vaio, Windows 7 32 bitowy, 4GB RAM, procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T6400 @ 2,00Ghz 2.00Ghz, karta ATI Radeon 512MB, Modem USB HUWEI E156G.
Z góry dzięki za pomoc !
pawszy03932 pisze:Prędkość transferu waha się między 2KB/s - 20KB/s (w najlepszym wypadku). Od kolegi się dowiedziałem że istnieje taka możliwość jak zerwanie umowy w przypadku gdy dostawca nie gwarantuje mi tego co obiecywał (czyli np. słaba prędkość łącza).
Dostawcy netu mobilnego niczego nie gwarantują, 1b/s to wg nich też internet.
Bez kary nie da rady się wywinąć. Pozostaje tylko cejsa, albo próby z anteną zewnętrzną.
[ Dodano: 2010-02-27, 13:23 ]
Jeśli mieszkasz tutaj http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.29948 ... 51566/z/13 to spróbuj wejść jak najwyżej z laptopem żeby mieć widok na koronowo i sprawdzić czy nie da się połączyć po umtsie. Choć kawałek do cywilizacji (czyli umtsu) masz kawałek, te 4-5km to na plusa trochę dużo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pawszy03932 pisze:Tak mieszkam właśnie tam w okolicy Koronowa. Ale jak mam sie połączyć za pomocą tego umtsa?
Praktycznie każdy menager pozwala wymusić 3G czyli właśnie UMTS. Jeżeli choć przez chwilę pojawi ci się zasięg to nic innego nie pozostaje jak antena zewnętrzna i korzystać z 3G
Sundance_kid pisze:skoro ze mną sie zgadzasz to dlaczego wyżej napisałeś zupełnie co innego
Mówię tak ponieważ sam u siebie nie mam nawet cienia szansy żeby złapać sygnał 3G z tel, modemu etc a po zamontowaniu anteny mam stabilny zasięg, ale jak wiadomo każdy przypadek jest odosobniony i dla każdego są różne uwarunkowania(teren, obciążenie BTS, jakość modemu, anteny i pewnie wiele innych).