Konfiguracja routera D-Link DIR-300 dla VPN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
golly
Stały użytkownik forum

Konfiguracja routera D-Link DIR-300 dla VPN

Post autor: golly »

Witajcie.

chciałbym poprosić Was o pomoc w odpowiedniej konfiguracji routera pod kątem VPN.

Posiadam router D-Link DIR-300 który podłączony jest pod mój stacjonarny komputer w domu (internet z Multimedia, dynamiczne IP DHCP)
Router ten wykorzystuje również do łączenia się z internetem przez służbowy laptop.
Internet na obydwu kompach działa mi prawidłowo.

Jedyny problem jaki posiadam to połączenie z laptopa do sieci firmowej w pracy przez klienta VPN. Używamy klienta o nazwie VIATORES. Jeśli łączę się przez kabel - nie ma problemu z połączeniem przez Viatores do sieci firmowej. Jeśli zaś przez Wi-Fi to niestety nie udaje się (raz, kiedyś mi się udało, nie wiem czemu).

Załączam zrzutu ekranu z ustawień routera (tych które wydają mi się najważniejsze).

Znajomy informatyk powiedział że może VPN wymaga bardzo dobrej jakości sygnału i może to jest problem. Ale ta teoria wydaje mi się teraz nie do końca trafna ponieważ jakość sygnału w mieszkaniu mam bardzo dobrą a zdarza mi się korzystać z Wi-Fi w miejscach publicznych (np w hotelach czy na targach) i tam łączę się przez Wi-Fi z siecią firmową bez problemu.

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc to serdecznie poproszę.

golly
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja routera D-Link DIR-300 dla VPN

Post autor: Jo_gurt »

Dziwna sprawa. Do głowy przychodzi mi albo jakiś mieszający sterownik karty WiFi albo jakiś firewall działający inaczej na drugim interfejsie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A może coś z MTU ale nie powinno być różnicy kabel/WiFi.
Jakiego masz antywirusa golly?
Nie pomagam na PW!
golly
Stały użytkownik forum

Post autor: golly »

Na stacjonarnym system W 7, teraz mam Avira, ale jeszcze 2 tygodnie temu miałem Avast, i było to samo.

Na lapku mam W XP a antywirus to Trend Micro.
Ale nie podejrzewam lapka o jakąś dywersję bo w innych sieciach WiFi nie ma problemów z połączeniami.

golly

[ Dodano: 2010-02-27, 20:09 ]
Mam jakiś bliżej niezidentyfikowany problem z braną domyślną. Po dokonaniu diagnozy połączenia na stacjonarnym lapek łączy się przez VPN. Ale za chwile blokuje się sieć na stacjonarnym i znowu wszystko się blokuje. hm
ODPOWIEDZ