OFP - brak limitu w nocy?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

OFP - brak limitu w nocy?

Post autor: KoD997 »

Hej, dzisiaj przeżyłem taka małą przygodę ;) Otóż mam nałożony limit od jakichś dwóch dni ale dzisiaj w nocy (o ok. 4 nad ranem - nie pytajcie po co musiałem się budzić ;)) net chodził jak szalony! Ponad 2 MB/s, ale myślałem, że po prostu jest już nowy okres rozliczeniowy. Dlatego nie chciałem nic ściągać (a po instalacji nowego windowsa przydałoby się, choć w przypadku Win7 nie jest to już takie niezbędne).
Jednak teraz znowu net działa jak na limicie... Pytanie brzmi: w jakich godzinach net zachowuje się jak bez limitu?

[ Dodano: 2010-02-27, 12:25 ]
Oj chyba nie będzie tak dobrze... właśnie włączyłem pobieranie sterownika i znowu wyskoczyło mi ponad 2 MB/s ale po kilkunastu sekundach zaczęło zwalniać aż do limitu... :/
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: OFP - brak limitu w nocy?

Post autor: Blido »

KoD997 pisze:net chodził jak szalony! Ponad 2 MB/s
A nie 2Mb/s? 2MB/s to 16Mb/s :] .
KoD997 pisze:właśnie włączyłem pobieranie sterownika i znowu wyskoczyło mi ponad 2 MB/s ale po kilkunastu sekundach zaczęło zwalniać aż do limitu...
Może to po prostu jakieś błędne wskazania przeglądarki.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

Wydaje mi się, że przeglądarka wskazała 2 MB/s.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

KoD997 pisze:Wydaje mi się, że przeglądarka wskazała 2 MB/s.
To rzeczywiście musi Ci się wydawać, bo ta technologia nie pozwala osiągnąć większego transferu jak 3,1 Mb/s, to jakim cudem miałbyś mieć 16 Mb/s :roll:
sk00ti
Użytkownik forum

Post autor: sk00ti »

to musiało być 2 Mb/s, wiem sam się tu kiedyś myliłem :) bo to jest taka "jednostka" że tak powiem której się w prędkościach internetowych używa, a MB/s to jest przykładowo pojemność na dysku twardym itp.

ps. poprawcie mnie jak się mylę

kolega ma Orange Free Optimum, w dzień jest 1Mb/s a w nocy 2Mb/s-3Mb/s. Ale czuję że jak niedługo ja wezmę to jemu trochę zwolni :D
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

sk00ti pisze:bo to jest taka "jednostka" że tak powiem której się w prędkościach internetowych używa
Ta tajemnicza jednostka to megabit - często mylony z megabajtem. Megabit to po prostu milion bitów, podobnie jak megapiksel w aparatach cyfrowych.
sk00ti pisze:a MB/s to jest przykładowo pojemność na dysku twardym itp.
Pojemności dysku nie mierzy się w megabajtach na sekundę ;) Prędzej jego przepustowość.
sk00ti
Użytkownik forum

Post autor: sk00ti »

Hehe, dzięki za poprawienie mnie Blido, zapomniałem tam usunąć "/s".
ODPOWIEDZ