Mam bardzo dobry modem Option GT HSUPA 7,2 z wejściem na gniazdo PCMCIA. Jestem z niego bardzo zadowolony. Ostatnio zmieniłem notebooka z Toshiby A60 na nowszy model A500. Chciałbym dalej używać mojego starego modemu Option GT, ale tu zaczyna się problem bo nowe notebooki nie posiadają wejścia PCMCIA.
Czy istnieją jakieś przejściówki z PCMCIA na USB lub Express Card ???
Czy może lepiej dać sobie spokój i kupić nowy modem z nowszym wejsciem ???
I po to jest Forum, dzięki wszystkim za porady. Nie opłaca się stosować żadnych przejściówek bo drogo wychodzi. Już zamówiłem super modem na USB pewnej kanadyjskiej firmy w super cenie. Jak przesyłka przyjdzie i zainstaluje to podzielę się wrażeniami jak pracuje
Przez pewien okres używałem GT MAX właśnie z przejściówka na USB. GPRS/EDGE chodziło bez problemu, natomiast na UMTS/HSDPA ciągle mnie rozłączało. Przejściówka była firmy Delock (z allegro). Porażka na maxa, nigdy więcej modemów Express Card
gregor82 pisze:Porażka na maxa, nigdy więcej modemów Express Card
To jaki w końcu miałeś ten modem gt max czy gt express. I jaka była ta przejściówka?
[ Dodano: 2010-02-28, 18:53 ]
Z resztą jak by nie patrzeć wszystkiemu jest winne usb, a właściwie jego zasilanie. Jeden port to tylko 500mA przy 5V. Więc jeśli to była przejściówka usb expresscard to też tylko takie marne mamy zasilanie. Merlin do swoich kart daje przejściówkę podłączaną do 2 portów usb. A w sprzedaży są nawet kontrolery na expresscard potrafiące zasilić 4 porty usb. Nie wiem ile zasilania w specyfikacji expreescard jest.
Przy pcmcia jest pewnie podobnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!