Większości ISP w ogóle nie obchodzi co ściągają ich użytkownicy, choć oczywiście mają obowiązek rejestrować adresy IP z którymi nawiązuje się połączenie na wypadek gdyby kimś zainteresowały się organy ścigania.julussss pisze:czy to jest zwykłe prawnicze zabezpieczenie sie plusa czy faktycznie przy tej ofercie bardziej sprawdzaja to co sciagasz i skad..?
[Nowość] iPlusopobieracz
Moderator: Moderatorzy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: [Nowość] iPlusopobieracz
-
- Początkujący użytkownik forum

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-17, 17:01 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-17, 17:01 przez julussss, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
julussss mnie też to zaintrygowało (ten zapis). Przecież operator nie może namawiać do ściągania z nielegalnych źródeł 

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja myślę, że jest to tylko przykrywka żeby potem się ktoś nie przyczepił, że Plus propaguje piractwo.
-
- Stały użytkownik forum
Ale dlaczego jak ktoś ściąga z internetu muzę to na pewno robi to nielegalnie (tak wiem gdzie mieszkam
)
Plusowi na pewnie chodziło o internetowe sklepy w stylu iTunes lub Streaming media typu iplex.
Żeby nie było kompletne ot:
Przetestowałem, że wszystko nadal ładnie działa po "zaaplikowaniu" iplusa extra od chwili dostania smsa zwrotnego.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-03-01, 07:51 ]

Plusowi na pewnie chodziło o internetowe sklepy w stylu iTunes lub Streaming media typu iplex.
Żeby nie było kompletne ot:
Przetestowałem, że wszystko nadal ładnie działa po "zaaplikowaniu" iplusa extra od chwili dostania smsa zwrotnego.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-03-01, 07:51 ]
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 07:51 przez atanor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe tylko ilu Polaków z tego korzystaatanor pisze:plusowi na pewnie chodziło o internetowe sklepy w stylu iTunes lub Streaming media typu iplex
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Każdy robi na necie co chce i to jest jego prywatna sprawa.
-
- Guru bezprzewodowy
Pod warunkiem, że jest to zgodne z obowiązującym prawem.DJ1910 pisze:Każdy robi na necie co chce i to jest jego prywatna sprawa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ściąganie samo w sobie jest legalne (pomijam kilka przypadków że można za to ponieść konsekwencje).marens pisze:Pod warunkiem, że jest to zgodne z obowiązującym prawem.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W zdecydowanej większości sieci "Happy Hours" trwają właśnie w tych godzinach,a to ze względu na niskie natężenie ruchu telekomunikacyjnego.Blido pisze:Nawet trwa w tych samych godzinach co Happy Hours na Rapidzie.
Ilość erlangów maleje lawinowo po godz.23:00 i rośnie po 9:00.
-
- Początkujący użytkownik forum
A czy to nie jest tak że przez wzmiankę o tym żeby nie pobierać z nielegalnych źródeł Plus zabezpiecza się i w każdej chwili może zablokować dostęp/ograniczyć transfer do wg nich witryn nielegalnych?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Myślisz że ktokolwiek się w Plusie zajmuje takim klasyfikowaniem witryn? Poza tym zablokowanie dostępu przez widzimisię operatora jest niezgodne z prawem. Zresztą kto szuka czegokolwiek na nielegalnych witrynach?odwieczny pisze:A czy to nie jest tak że przez wzmiankę o tym żeby nie pobierać z nielegalnych źródeł Plus zabezpiecza się i w każdej chwili może zablokować dostęp/ograniczyć transfer do wg nich witryn nielegalnych?
-
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś Aster miał taki zapis, ale szybko się z niego wycofał.odwieczny pisze:A czy to nie jest tak że przez wzmiankę o tym żeby nie pobierać z nielegalnych źródeł Plus zabezpiecza się i w każdej chwili może zablokować dostęp/ograniczyć transfer do wg nich witryn nielegalnych?
Odnośnie tej wzmianki, to przecież nie napiszą. "Teraz możesz ściągać w nocy do woli z Rapida"
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
No fakt - raczej nikt się nie zajmie szczegółowymi logami dotyczącymi tego co robimy. Wyobrażacie sobie ile danych musiała by zawierać baza danych? - data, żądanie, IP, protokół, port i tak * 1000 na minute i * ilość użytkowników. Mają dane kiedy się zalogował i wylogował, ile danych przetransferował ewentualnie dane dot. SMSów i rozmów telefonicznych. I koniec. No jeszcze o niezapłaconych rachunkach;)
@Blido - 100% prawda - jakby coś było nielegalne to raczej prokuratura już by się zainteresowała. A tak w ogóle jak ktoś ściąga plik z internetu to skąd ma wiedzieć że np. jakiś plik jest umieszczony legalnie bądź nielegalnie jeśli nie ma o nim wzmianki?
@Blido - 100% prawda - jakby coś było nielegalne to raczej prokuratura już by się zainteresowała. A tak w ogóle jak ktoś ściąga plik z internetu to skąd ma wiedzieć że np. jakiś plik jest umieszczony legalnie bądź nielegalnie jeśli nie ma o nim wzmianki?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- DJ1910
To samo się tyczy jazdy po drogach publicznych itp, a wiemy jak to wygląda, bo po prostu inaczej się nie da.marens pisze:Pod warunkiem, że jest to zgodne z obowiązującym prawem.
Poza tym hipokryzje wyczuwam od tych co ciągle na tym forum to podkreslają...ciekawe ile sami rocznie łamią prawo korzystając z internetu, możliwe że więcej niż Ci co o tym nie piszą

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-03-01, 20:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 20:52 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście,że się da,tylko trzeba chciećDJ1910 pisze:To samo się tyczy jazdy po drogach publicznych itp, a wiemy jak to wygląda, bo po prostu inaczej się nie da.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest właśnie ciekawe zjawisko socjologiczne - jakoś nikt z obrońców piractwa nie potrafi przyjąć do wiadomości, że są ludzie, którzy zwyczajnie nie kradną. To na prawdę takie dziwne? Zawsze pada zarzut, że ci co poprawiają na pewno kradną więcej. Na jakiej podstawie?DJ1910 pisze:Poza tym hipokryzje wyczuwam od tych co ciągle na tym forum to podkreslają...ciekawe ile sami rocznie łamią prawo korzystając z internetu, możliwe że więcej niż Ci co o tym nie piszą
[ Dodano: 2010-03-01, 19:19 ]
Nie bardzo rozumiem analogię. To co robisz na drodze publicznej nie jest tylko twoją sprawą - jadąc jak skończony kretyn (a niemało takich) ryzykujesz życie innych. A zapewniam cię, że da się nie jechać jak skończony kretynDJ1910 pisze:To samo się tyczy jazdy po drogach publicznych itp, a wiemy jak to wygląda, bo po prostu inaczej się nie da.

- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Skorzystam z zaistniałej sytuacji w tym temacie który troszeczkę schodzi do zagadnienień o tematyce piractwa komputerowego.
Zadam teraz pytanie do osób wypowiadającym się w tym wątku.
Mam bardzo dużą kolekcję oryginalnych filmów w kasetach VHS. Postanowiłem przenieść kolekcję na płyty DVD. Jakoż że nie stać mnie aktualnie na nagrywarkę DVD którą mogę podłączyć z magnetowidem i wykonywać w ten sposób kopie tych filmów. Postanowiłem ściągać przez sieć p2p i p2mail tytuły filmów które posiadam. Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne ?
Jest trochę nie na temat. Proszę ewentualnie o usuniecie posta.
Zadam teraz pytanie do osób wypowiadającym się w tym wątku.
Mam bardzo dużą kolekcję oryginalnych filmów w kasetach VHS. Postanowiłem przenieść kolekcję na płyty DVD. Jakoż że nie stać mnie aktualnie na nagrywarkę DVD którą mogę podłączyć z magnetowidem i wykonywać w ten sposób kopie tych filmów. Postanowiłem ściągać przez sieć p2p i p2mail tytuły filmów które posiadam. Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne ?
Jest trochę nie na temat. Proszę ewentualnie o usuniecie posta.
-
- Stały użytkownik forum
Zaraz przy limitach wychodzi temat o piractwie. Przecież jest mnóstwo legalnej treści.
Czy to coś mniejszego kalibru, jak YouTube (chociaż tu też można uzbierać, szczególnie w HD), czy zakup muzy. Czy coś dużo cięższego, jak wiedeo na życzenie, zakup gier w wersji elektronicznej.
Bez tego iplusopobieracza nie mógłbym sobie pobrać ze Steama takiego Mass Effect 2, czy Bioshock 2.
Szkoda, że te usługi VOD to najczęściej strumień, bez mozliwości pobrania w całości na dysk, bo nie będę siedzial w nocy i oglądał "na żywo".
Czy to coś mniejszego kalibru, jak YouTube (chociaż tu też można uzbierać, szczególnie w HD), czy zakup muzy. Czy coś dużo cięższego, jak wiedeo na życzenie, zakup gier w wersji elektronicznej.
Bez tego iplusopobieracza nie mógłbym sobie pobrać ze Steama takiego Mass Effect 2, czy Bioshock 2.
Szkoda, że te usługi VOD to najczęściej strumień, bez mozliwości pobrania w całości na dysk, bo nie będę siedzial w nocy i oglądał "na żywo".
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wg. polskiego prawa możesz wykonań tzw. kopię zapasową oryginalnie zakupionego przez ciebie produktu. Tzn. takie prawo było swego czasu, nie wiem jak teraz. Samo ściąganie plików z p2m nie jest piractwem w moim mniemaniu gdyż ściągasz to na własny użytek i nikomu nic nie udostępniasz. Jak wiadomo p2p to już inna bajka.
Tak na prawdę to nie ma się czego obawiać nawet gdybyś ściągał coś na własny użytek nie posiadając oryginału gdyż wg. informacji które zaczytałem samo ściąganie plików przestępstwem nie jest.
Tak na prawdę to nie ma się czego obawiać nawet gdybyś ściągał coś na własny użytek nie posiadając oryginału gdyż wg. informacji które zaczytałem samo ściąganie plików przestępstwem nie jest.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przecież wiadomo, że jak ściągasz najnowszy album znanego artysty, to raczej nie będzie on za free dostępny w interneciera-v pisze:A tak w ogóle jak ktoś ściąga plik z internetu to skąd ma wiedzieć że np. jakiś plik jest umieszczony legalnie bądź nielegalnie jeśli nie ma o nim wzmianki?

Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, z tego co wiem akurat kolega ma rację - nie masz obowiązku jako konsument sprawdzania legalności źródła. Tak musiałbyś w sklepie z płytami dzwonić do każdej firmy fonograficznej i się dowiadywać. Nie ma raczej też założenia, że wszyscy wszystko wiedzą 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak ale jeśli kupisz podrobioną płytę, a przyjdzie Ci do domu kontrola to ja zabiorą, a zwrotu kasy będziesz mógł się domagać w sądzie od sprzedawcy. Tak samo jak z kradzionymi samochodami.
Oczywiście jeśli się za coś nie płaci w necie to jest już trochę inna sprawa.
Oczywiście jeśli się za coś nie płaci w necie to jest już trochę inna sprawa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kogo użytkownicy forum bez-kabli uważają za większego złodzieja: Pana X który słuchając radia nagrał utwór a następnie bezczelnie odsłuchiwał bez reklam czy pana Y który ten sam utwór w podobnej jakości ściągnał z sieci?
Proponuje przeczytać.: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/ ... o-nie.html
Przechwalanki kto ile ma półek oryginalnych płyt były już w tym temacie. To tak dla przypomninia,gdyby ktoś znów zacząl nam się chwalić
Proponuje przeczytać.: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/ ... o-nie.html
Przechwalanki kto ile ma półek oryginalnych płyt były już w tym temacie. To tak dla przypomninia,gdyby ktoś znów zacząl nam się chwalić
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Daleko odeszliście od tematu wątku, zatem go zamykam.
Pytania o iPlusopobieracz od tej pory prosimy zadawać na odpowiednim sub-forum.
Pytania o iPlusopobieracz od tej pory prosimy zadawać na odpowiednim sub-forum.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Źródło: http://telepolis.pl/news.php?id=17565Dziś ostatnia szansa na darmowe włączenie iPlusopobieracza. Ci, którzy zrobią to dzisiaj, usługę będą mieli bezpłatną. Ci, którzy jutro - promocyjne warunki będą mieli tylko do 21. kwietnia, po tym czasie usługa będzie płatna.
iPlusopobieracz od jutra będzie kosztował:
. 10 zł miesięcznie dla posiadaczy abonamentu do 55 zł z VAT włącznie,
. 5 zł miesięcznie dla posiadaczy abonamentu od 55,01 zł do 80 zł z VAT włącznie,
. 0 zł miesięcznie dla posiadaczy abonamentu od 80,01 zł z VAT włącznie.
PS. Dzięki marens za linka

[mod]
Moze otworzymy to?
EDIT.
OK, widzę, że już otwarte

[/mod]
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 00:14 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W związku z nowymi informacjami na temat iPlusopobieracza otwieram temat. Tylko proszę wszystkich o rzeczowe wypowiedzi inaczej wątek zostanie znowu zamknięty.
Pozdrawiam YaHooo 

- paweliplus
-
- Guru bezprzewodowy
YaHooo pisze:Tylko proszę wszystkich o rzeczowe wypowiedzi inaczej wątek zostanie znowu zamknięty.
Zawsze możesz dostać drugi punkcik za free.paweliplus pisze:Więc ja mam za free
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie. Mają być merytoryczne posty. Za każdy następny post w stylu to ja mam za free będzie nagroda.marens pisze:Zawsze możesz dostać drugi punkcik za free.
Pozdrawiam YaHooo