Bridge AP - ale bez udostępniania internetu.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frenchman
Początkujący użytkownik forum

Bridge AP - ale bez udostępniania internetu.

Post autor: frenchman »

Witam.
W związku z tym, że w innym punkcie mój problem został rozwiązany i w domu cieszę się bezprzewodowym internetem czas nastał aby spełnić marzenie moje i kumpla za które to bierzemy się od paru lat. Chcemy połączyć dwie sieci LAN przy czym każdy z nas posiada już w własnym zakresie internet od TP s.a.

Ja posiadam router ZyXEL Prestige 660HW-61, natomiast kolega jakiegoś D-Linka, ponieważ go denerwuje kupuje on równocześnie z AP do tej sieci nowy router. Wybór padł na: TP-Link router ADSL Wi-Fi 54Mb/s TD-W8910G. W celu zbudowania Bridge'a wykorzystamy (a przynajmniej chcemy wykorzystać) dwa najtańsze AP TP-Link WA500G i anteny zewnętrzne. Głównym pytaniem jest jak zbudować sieć tak aby każdy z nas korzystał z internetu z swojego routera? Nawiązując do mojego poprzedniego problemu to będzie drugi AP jaki będę posiadał w domu, nie chcę tamtego wykorzystywać w dwojaki sposób. Moja sieć adresowana jest 192.168.1.1, maska 255.255.255.0 itd, ponieważ u niego będzie nowy router adresacja jest dowolna byle sieć bez problemu zadziałała. Dodatkowo rozkopując temat zastanawiam się nad:
- ten router dla kolegi, czy to dobry wybór?
- czy do zbudowania takiej sieci nie są wymagane inne AP?
- czy wystarczą anteny kierunkowe (takie po 40zł)? mieszkamy od siebie jakieś 50-70m i będą one na wprost siebie, bez żadnych przeszkód na drodze
- jakiej adresacji użyć?
- czy sama zmiana bram spowoduje odcięcie się od drugiego internetu?
Podejrzewam, że temat tłumnie poruszany już na forum przy czym większość wątków opisuje połączenie sieci i współdzielenie internetu.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Bridge AP - ale bez udostępniania internetu.

Post autor: wojteks »

frenchman pisze:czy sama zmiana bram spowoduje odcięcie się od drugiego internetu?
Powinna jeżeli ręcznie ustawicie adresy IP w komputerach.
Skoro Twoja brama to 192.168.1.1 to jego niech bedzie 192.168.1.201, serwery DHCP muszą być tak ustawione żeby zakresy IP nie kolidowały (albo wyłączone).
Generalnie do brze kombinujesz tylko napisz bliżej o jaką antenę Ci chodzi. Na taką odległość to panel 8dBi powinien wystarczyć.
Nie pomagam na PW!
frenchman

wojteks pisze:Powinna jeżeli ręcznie ustawicie adresy IP w komputerach.
Skoro Twoja brama to 192.168.1.1 to jego niech bedzie 192.168.1.201, serwery DHCP muszą być tak ustawione żeby zakresy IP nie kolidowały (albo wyłączone).
No tak tylko nie wiem dlaczego mój router nie posiada czegoś takiego jak ustawianie zakresu IP, ma start i... brak ogranicznika co wtedy? AP który mam startuje od 192.168.1.100 i nie ma żadnego konfliktu IP w każdym razie.
wojteks pisze:Generalnie do brze kombinujesz tylko napisz bliżej o jaką antenę Ci chodzi. Na taką odległość to panel 8dBi powinien wystarczyć.
"Powinno starczyć" to jest półśrodek, to musi wystarczyć, anten nie wybieraliśmy, w ogóle się na tym nie znamy. Jeżeli regulamin zezwala proszę o wrzucenie paru linków do anten, a może nawet lepiej do jednej konkretnej która nawet nadłoży trochę mocy ale będzie działać bez problemu, cena nie jakaś kolosalna, sporo anten widziałem do 50zł. Jeśli to nie robi problemu a ktoś szuka po sklepach online to taki link będzie najlepszy, później zamówię bezpośrednio z niego (wiem, że to lenistwo, ale szukając na własną rękę po sklepach mogę nie znaleźć konkretnego modelu i będę dopytywać o zamienniki niepotrzebnie).
Pozdrawiam!

EDIT:
Przez przypadek znalazłem coś takiego: Stacja Bridge, EasyClient C2 2,4GHz + panel 18dBi czy jest to dobre rozwiązanie? Taki panel z wbudowanym AP, ten pierwszy, najtańszy ma nawet te AP wbudowany który planujemy zakupić TP-Link WA500G tylko jak to się ma podczas uszkodzenia AP albo samej anteny? Do wymiany idzie całość? Poza tym wygląda że sumarycznie wychodzi drożej od panelu i AP osobno. Założyłem konto na tej stronie więc skłonny bym był wybrać anteny z ich oferty.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

frenchman pisze:Przez przypadek znalazłem coś takiego
To nowe wcielenie yagi.pl zdaje się. Anteny u nich bym nie kupił.
Na 70m to gdybyście wystawili te AP ze standardowymi antenkami na dach tak żeby się widziały to powinno być dobre połączenie. 18dBi to na kilometrowe odległości.
Nie pomagam na PW!
frenchman

Witam. Przepraszam za małą przerwę ale dopiero wróciłem do domu i mam czas siąść do tego tematu. Tak więc na chwilę obecną planowany zakup to (wszystko podwójnie oczywiście) anteny kierunkowe (panelowe) 12dBi - zasięg 50-2000m więc muszą zadziałać. Odpowiednie ilości kabli, uchwyty do anten i...

Głównym pytaniem jest czy te Access Point'y tj WA500G nadają się do wyznaczonego im celu? Nie kosztują majątku ale chciałbym mieć pewność, że po połączeniu sieci uda się bezproblemowo zrobić ten manewr z internetem o którym pisałem to znaczy, aby każdy używał go ze swojego routera i aby nie okazało się, że już po zakupie AP będzie konieczna ich wymiana.

Dokładną konfiguracją możemy zająć się później, póki co mrozy trochę odpuszczają dlatego chcemy wykonać zamówienie i przykręcić antenki. Jak wszystko już zawiśnie można bawić się panelem konfiguracyjnym i po kolei ustawiać wszystko tak aby działało.

EDIT:
Produkty
------------------------------------------------------
2 x RP-SMAm na kabel H-155/RF-240 - WYGODNE W ZARABIANIU () = 3,86PLN
2 x Mały uchwyt murowy wersja S (Uchwyt S) = 25,90PLN
2 x Access Point TP-LINK TL-WA500G b/g + adapter PoE, Atheros (TL-WA500G) = 110,00PLN
2 x Antena kierunkowa NOA 12dBi HV 2,4GHz (NOA 12) = 49,18PLN
2 x 10m konektor antenowy TNCm/RP-SMAm na kablu H-155 () = 64,78PLN
------------------------------------------------------
Podsuma: 253,72PLN
VAT-22: 55,82PLN
Przesyłka kurierska (Opłata za przesyłkę): 16,40PLN
Opłata za pobranie (Poczta Polska): 4,50PLN
Suma: 334,05PLN
Zamówienie złożone, modlić się aby działało. Ruszamy z konfiguracją. Proszę o rady. Okazało się, że na stronie dochodzi VAT później ale cena nie jest straszna, to sprzęt na dwie osoby.
Założenie: mój router 192.168.1.1 a kumpla 192.168.1.100 i od tego startujemy.
Sprzęt dojdzie w ciągu paru dni.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez frenchman, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
frenchman
frenchman

Witam.
Aby temat zamknąć dopiszę zakończenie problemu, a może kiedyś komuś się przyda.
Anteny się widzą, AP ustawione na Bridge, swoje IP pobierają dynamicznie z głównego routera. Mój ma 192.168.1.1 a kumpla 192.168.1.101 i od tejże puli przydziela mu IP, internet automatycznie pobierany jest z najbliższego router.
Tym samym problem rozwiązany, sieć działa, internet działa, a wszystko automatycznie.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
frenchman
Pozdrawiam!
frenchman
frenchman

Witam.
Piszę nowy post aby temat podpić na górę forum.
Jednak nie jest tak kolorowo. Komputery z mojej sieci czasem pobierają IP z routera kolegi i na odwrót. Jest to tym bardziej dziwne, że "droga" do jego routera jest niejako dłuższa i przebiega przez mój router (tak jakby go ignorowało).
Jakiś pomysł jak to zablokować?

APki jak wyżej TP-Linki W500G
Mój router 192.168.1.1 / kumpla 192.168.1.101
Maski: 255.255.255.0

Wystarczy może klasyczne dzielenie puli IP? Mieliśmy o czymś takim na zajęciach, tylko teraz nie wiem czy tyczyło się to podsieci czy nie. W każdym bądź razie zmieniało to maskę i dzieliło sieć na określoną ilość pil adresów IP. To by pomogło?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
frenchman
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

frenchman pisze:Jakiś pomysł jak to zablokować?
Ustawić w obydwu sieciach IP ręcznie i po problemie.
Nie pomagam na PW!
aras62

Post autor: aras62 »

Witam. Mam kilka pytań. Zadałem juz je na forum ,ale nie dostałem odp. więc próbuje jeszcze raz
Czy dwa Routery Dlink 624+będą ze sobą współpracowały? Tzn. mam łącze DSL(kilka komp. po LAN i dwa po wifi) i sąsiad po wifi ma na laptopie słaby sygnał. Podłączyłem u niego po LAN drugi taki sam ale zrywa połączenie na obydwóch. Czy zatem musiałbym zamiast tego drugiego podłaczyć jakiś AP. Jeśli juz podłacze ten AP to jak mam ustawić w nim IP i inne ustawienia. W routerze tym głównym mam statyczne IP.
Drugie pytanko - w tym routerze czasami wiesza się samo wifi. Mam jeszcze taki stary router dlink 804V bez wifi .Czy jesli podłaczyłbym pod niego router di 624+ albo AP to czy jest w ten sposób możliwe rozdzielenie sygnału osobno po LAN i osobno po wifi.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-01, 16:54 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 16:54 przez aras62, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Co rozumiesz przez współpracę routerów?

D-Link to raczej marny sprzęt.
aras62 pisze:taki stary router dlink 804V bez wifi
Na wyjścia kablowe możesz podłaczać co chcesz, AP, router albo komputery. Istotne jest tylko żeby nie było konfliktu adresów IP.

Piszesz zawile i mało można z tego zrozumieć
Nie pomagam na PW!
aras62

Chodziło mi o to czy di 804V da się rozszerzyć o wifi, zwiększyć jego funkcjonalność podłączając po LAN AP. By część osób mogła korzystać po skrętce z routera a część po wi fi z AP. Jeśli chodzi o współpracę routerów chodziło mi o to, ze sąsiad był po LAN podłączony do routera. Kupił laptopa alę sygnał był słaby bo router di 624 + który jest u mnie ma zew. antenę kierunkową skierowaną na innego sąsiada. Mam drugi taki sam router i chciałem po LAN podłączyć go u sąsiada by mógł podłączyć sobie komputer skrętką a po wifi korzystać z laptopa. Udało mi sie to jakoś skonfigurować, że laptop łączył się po wifi z tym dodatkowym routerem ale zrywało połączenia, widocznie coś nie tak zrobiłem albo musiałby być ten drugi router inny np.do kablówki. Podłączyłem dzisiaj u niego pożyczony AP i jest ok. Ale chciałem wykorzystać ten drugi. Na dlinka ogólnie nie narzekam. Dużo zależy od egzemplarza i od wgranego firmware.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-01, 20:39 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 20:39 przez aras62, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Stawiam na konflikt adresów u sąsiada jak mu dajesz DLinka (przy AP nie występuje). Routery podłączane kolejno muszą mieć rózne IP po stronie LAN czyli pierwszy powiedzmy 192.168.1.1 a drugi 10.0.0.1 lub podobnie. Oczywiście pasuje również żeby WiFi pracowało na róznych kanałach.

804V możesz rozszerzyć o WiFi dodając AP podłączonego kablem.

Zwróć uwagę na to jak piszesz. Po kropce czy przecinku ma być spacja a nie potok liter tu nie jest chat czy SMS w którym trzeba oszczędzać znaki.
Nie pomagam na PW!
aras62

Dziękuję za odpowiedz. Spróbuje powalczyć ze zmianą IP. Co do uwag o pisownię postaram się następnym razem poprawić pod tym względem.
ODPOWIEDZ