Linksys WRT54G3GV2-VF + Merlin XU870
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WRT54G3GV2-VF + Merlin XU870
Słowem wstępu:
W najbliższych dniach przeprowadzam się do miejsca, gdzie ciężko o 'własnego' [czyt. nie osiedlowego] neta. Centrum Gdyni, a kablówka odpada (UPC nie chce zrobić przyłącza), TPSA również [właściciel budynku nie zdzierży nowych dziur w ścianie], więc stawiam na Orange z limitem 35GB. Zasięg bardzo dobry, komorka praktycznie cały czas pokazuje 3G.
Sedno sprawy:
Net w domu ma być bezprzewodowy. Tym samym potrzebuję routera WiFi z opcją 3G. na 90% jestem przekonany do Linksysa WRT54G3GV2-VF. 802.11g nie cieszy, ale jest wystarczający. Do routera trzeba coś włożyć, a że lista opcji jest raczej krótka - skłaniam się ku niebrandowanemu Merlinowi XU870 + adapter PCMCIA. Do modemu pociągnięta zostanie antena, żeby [teoretycznie] uzyskać stabilne łącze.
Pytanie zasadnicze:
Czy wybór dobry? Jakie ew. zmiany? Może jednak inny router/modem?
Pozdrawiam
W najbliższych dniach przeprowadzam się do miejsca, gdzie ciężko o 'własnego' [czyt. nie osiedlowego] neta. Centrum Gdyni, a kablówka odpada (UPC nie chce zrobić przyłącza), TPSA również [właściciel budynku nie zdzierży nowych dziur w ścianie], więc stawiam na Orange z limitem 35GB. Zasięg bardzo dobry, komorka praktycznie cały czas pokazuje 3G.
Sedno sprawy:
Net w domu ma być bezprzewodowy. Tym samym potrzebuję routera WiFi z opcją 3G. na 90% jestem przekonany do Linksysa WRT54G3GV2-VF. 802.11g nie cieszy, ale jest wystarczający. Do routera trzeba coś włożyć, a że lista opcji jest raczej krótka - skłaniam się ku niebrandowanemu Merlinowi XU870 + adapter PCMCIA. Do modemu pociągnięta zostanie antena, żeby [teoretycznie] uzyskać stabilne łącze.
Pytanie zasadnicze:
Czy wybór dobry? Jakie ew. zmiany? Może jednak inny router/modem?
Pozdrawiam
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys WRT54G3GV2-VF + Merlin XU870
Kiepski wybór, lepiej GT MAX HSPA, albo GT express hspa z przejściówka.miarkus pisze:skłaniam się ku niebrandowanemu Merlinowi XU870 + adapter PCMCIA.
Na początek można by spróbować z routerem huawei'a od orange za 1zł, chyba że chcesz brać tańsze o 25% abo.
Aha jeszcze jedno. jak zamierzasz podłączyć antenę jeśli właściciel nie zgadza się za zabawy z wiertarką.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Jeśli na 100% będzie działać z ww. routerem to ok. Pozwolę sobie wkleić linka do przykładowej aukcji:krystianb pisze:Kiepski wybór, lepiej GT MAX HSPA, albo GT express hspa z przejściówka.
http://allegro.pl/item941475908_nowy_option_gt_max_7_2mb_hsdpa_3g_edge_7_2_mb_s.html
To ten modem tak?
Poniżej zamieszczam aktualną listę modemów kompatybilnych z routerem:

Muszę być na 100% pewny, że zakupiony modem podziała

25% abonamentu jak najbardziej. Więc w sprzęt zaopatrzę się sam. Mam pod ręką Huawei K3565. Rzekomo Linksys ma go wykrywać, ale nie współpracuje jak należy. Router o którym mówisz ładnie wygląda, ale anteny bez rozbierania obudowy i kombinowania nie podłączę.. Gwarancja ważna rzeczkrystianb pisze:Na początek można by spróbować z routerem huawei'a od orange za 1zł, chyba że chcesz brać tańsze o 25% abo.

Mieszkać będę na 4 piętrze domu. Tam mogę już wiercić. Problem byłby z ciągnięciem kabla z dołu na górę.krystianb pisze:Aha jeszcze jedno. jak zamierzasz podłączyć antenę jeśli właściciel nie zgadza się za zabawy z wiertarką.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Akurat z wersją z orange są same kłopoty. Po drugie modem który podałeś nie ma hsupa.miarkus pisze:To ten modem tak?
Miałem na myśli albo te z przejściówką:
http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera
Są wymienione na liście zgodnych, nie wiem czy właśnie tylko ten z vodaphone nie będzie działał, bez zmiany ustawień. Trzeba zobaczyć co ta gwiazda przy ge0301 oznacza.
lub takie
http://www.option.com/en/products/produ ... x-hsupa-e/
tu chyba trzeba modem przestawić w tryb ras, i nie wiem czy firmware w routerze nie zmieniać. Niestety widzę że modemy już mało dostępne, praktycznie tylko na ebayu.
Oba modemy mają hsupa co prawda dość biedne bo tylko 2Mb/s ale i tak dużo lepiej jak bez.
-
krystianb pisze:Trzeba zobaczyć co ta gwiazda przy ge0301 oznacza.
* Wskazuje modemy wspierające jedynie 3G/UMTS (nie HSDPA). Prędkości HSDPA & HSUPA są zależne od lokalnego operatora i firmware'u urządzenia.
Osobiście wolałbym jak najmniej grzebać, żeby to wszystko śmigało.
Może jednak inny router w takim wypadku? Nie jestem przekonany co do Edimaxów, czy innych Zalipów, ale znalazłem jeszcze takie alternatywne routery:
Draytek Vigor 2710n ma znacznie dłuższą listę kompatybilnych modemów
Linksys WRP400
Zalip WMQ137
Intellinet 300n
Edimax 6210n
Inne pomysły na dobre combo?
PS> Nie chcąc za bardzo odbiegać od tematu proszę również o info czy podłączenie jednego z kompatybilnych modemów USB HUAWEI będzie dobrym rozwiązaniem (możliwość podłączenia anteny zewn. mile widziana).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mała poprawka chodziło mi o ten krzyżyk, źle napisałem.miarkus pisze:* Wskazuje modemy wspierające jedynie 3G/UMTS
Jeśli masz tego wrt54g3gv2 to nie ma sensu kupować innego. Co najwyżej upewnić się u linksysya którą wersję GE0301 kupić brandowaną vodaphone, czy "czystą" choć rozsądek podpowiada, że jak router jest z vodaphone to powinien współpracować z modemem z vodaphone jeśli ten jest na liście. Ups zapomniałem że to wersja v2, do której chyba jeszcze alternatywnego softu nie ma i nie wiadomo czy będzie. Więc raczej GX0301 odpada.
[ Dodano: 2010-03-02, 12:10 ]
Z huawei'a to E870 z przejściówka też powinien być nie najgorszy. Zaletą jest porządne złącze antenowe nie do zniszczenia.PS> Nie chcąc za bardzo odbiegać od tematu proszę również o info czy podłączenie jednego z kompatybilnych modemów USB HUAWEI będzie dobrym rozwiązaniem (możliwość podłączenia anteny zewn. mile widziana).
Te przy optionach jest dużo delikatniejsze.
-
W luźnym tłumaczeniu - modem jest dostępny w różnych wersjach. Wersja NDIS nie jest kompatybilna z routerem.krystianb pisze:Mała poprawka chodziło mi o ten krzyżyk
Sęk w tym, że router jest niebrandowaną wersją vodaphone. Czysty WRT54G3GV2-VF Linksysa. A propos Huawei E870 żeby nie było za łatwo w polskim manualu jest taka informacja:
w obecnym firmware router nie obsługuje Huawei E870 polskich operatorów GSM
Rozumiem, że niebrandowany E870 [jeżeli w ogóle idzie takiego dostać] powinno podziałać?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Podrzuć linka do tego, bo nie mogę znaleźć. Jest tylko angielska wersja.miarkus pisze: A propos Huawei E870 żeby nie było za łatwo w polskim manualu jest taka informacja:
Wydawało m się, że końcówka VF mówi o tym że jest to wersja dla vodafone.miarkus pisze:Czysty WRT54G3GV2-VF
Przeróbka GE0301 z NDIS na ras to chyba tylko jedna komenda AT. A do tego wydaje mi się, że właśnie wersja z vodafone jest fabrycznie w trybie ras.
Co do E870 być może jest to tylko kwestia wyłączenia zero-cd, żeby modem był widziany tylko jako modem.
-
Wymieniłem w sklepie router niebrandowany WRT54G3GV2-VF na Vodafona WRT54G3G-EU. Swoją drogą jak kolega zauważył nazewnictwo wprowadza w błąd. Wersja Vodafona powinna być oznaczona VF, a niebrandowana na Europę - EU, ale jest odwrotnie.
Czekam teraz na modem OPTION EXPRESS 7.2 HSUPA + współpracujący adapter PCMCIA i zobaczymy. Pod koniec tygodnia dam znać jak i czy to w ogóle śmiga. Dzięki za pomoc!
Czekam teraz na modem OPTION EXPRESS 7.2 HSUPA + współpracujący adapter PCMCIA i zobaczymy. Pod koniec tygodnia dam znać jak i czy to w ogóle śmiga. Dzięki za pomoc!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale to przecież 2 różne routery. Pierwszy ma dodatkowo 3 usb. A zdaje się że w europie tylko vodafone zamawia u linksysa te routery, i golasy w ogóle nie istnieją. Teoretycznie w ogóle nie powinny trafiać na półki sklepowe. Bo jakoś przynajmniej tego drugiego nie ma na polskiej stronie linksysa.miarkus pisze:WRT54G3GV2-VF na Vodafona WRT54G3G-EU.
A wszystkie dokumenty jakie znalazłem dla VF opatrzone są logiem vodafone.
-
Mam teraz dokładnie ten router z tego konkretnego sklepu:
WRT54G3G-EU Vodafon
I tego Optiona w drodze:
OPTION EXPRESS 7.2 HSUPA BOX
Sprzedawca jest pewien, a ja jestem przekonany, że oba Vodafony się dogadają ze sobą bez zbędnych tweaków. Jak będzie okaże się za kilka dni jak modem dojdzie.
PS> Dla uściślenia wymieniłem poniższy modem [golasa jak go nazwałeś
]
WRT54G3GV2-VF
WRT54G3G-EU Vodafon
I tego Optiona w drodze:
OPTION EXPRESS 7.2 HSUPA BOX
Sprzedawca jest pewien, a ja jestem przekonany, że oba Vodafony się dogadają ze sobą bez zbędnych tweaków. Jak będzie okaże się za kilka dni jak modem dojdzie.
PS> Dla uściślenia wymieniłem poniższy modem [golasa jak go nazwałeś

WRT54G3GV2-VF
-
Modem śmiga w lapku na express cardzie. W starszym lapku działa na adapterze PCMCIA. A po włożeniu do routera - klapa.
Na modemie diody się nie świecą, router się wiesza - nie odpowiada nawet na pingi. Okazuje się, że włożenie samego adaptera wywołuje dokładnie te same efekty.
Moje pytanie brzmi: czy to wina routera czy adaptera. Podkreślam, że modem działa na adaptarze w starszym lapku. Router jest nowy, na gwarancji.
PS> Czy po włożeniu modemu do routera modem powinien zacząć działać od razu (migające diody etc)?
PS2> Modem sprawdzałem zarówno w trybie RAS jak i NDIS - bez zmian.
Na modemie diody się nie świecą, router się wiesza - nie odpowiada nawet na pingi. Okazuje się, że włożenie samego adaptera wywołuje dokładnie te same efekty.
Moje pytanie brzmi: czy to wina routera czy adaptera. Podkreślam, że modem działa na adaptarze w starszym lapku. Router jest nowy, na gwarancji.
PS> Czy po włożeniu modemu do routera modem powinien zacząć działać od razu (migające diody etc)?
PS2> Modem sprawdzałem zarówno w trybie RAS jak i NDIS - bez zmian.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź firmware obu urządzeń http://downloads.linksysbycisco.com/dow ... ds+1.2.pdf
-
Router jest 2.10.17
Modem ma nowszy 2.11.2Hd
Oba brandowane Vodafonem
Modem ma nowszy 2.11.2Hd
Oba brandowane Vodafonem
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja bym jeszcze do routera spróbował nowszy wrzucić. Jest na stronie linksysa.
-
WRT54G3G_2.11.05_ETSI_code.bin -> upgrade nie pomaga. Router nadal się wiesza po włożeniu SAMEGO ADAPTERA oraz adaptera z modemem. Zamówiłem dziś oryginalny adapter optiona. Jak to nie pomoże, pozostaje mi chyba tylko oddanie routera na gwarancję. Chyba, że jeszcze jakieś inne pomysły kolega ma?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A to teraz masz adapter innej firmy, to bardzo możliwe że nie działa, ma inny pid i vid. Router to nie komputer i nie ma sterowników do wszystkiego.miarkus pisze:Zamówiłem dziś oryginalny adapter optiona.
-
Adapter otrzymałem w pudełku z modemem. Jest to ewidentny noname.
Plan mam następujący: czekam na oryginalną przejściówkę EX Converter Optiona. Za max trzy dni dam odpowiedź czy to właśnie adapter był słabym punktem zestawu. Jeżeli tak się okaże, tzn że przejściówki noname z numerem seryjnym SNR:CM3979J2DP nie nadają się do takiego kombo.
PS> Czy to możliwe, że adapter działa w lapku, a router go nie trawi? Lapek oczywiście doinstalował sobie drivy do adaptera. Logiczne byłoby więc tłumaczenie, że w odróżnieniu od pecetów baza driverów routera jest bardzo ograniczona i działa on jedynie z kilkoma adapterami, z moim aktualnym nie. Tak sobie to tłumaczę
Plan mam następujący: czekam na oryginalną przejściówkę EX Converter Optiona. Za max trzy dni dam odpowiedź czy to właśnie adapter był słabym punktem zestawu. Jeżeli tak się okaże, tzn że przejściówki noname z numerem seryjnym SNR:CM3979J2DP nie nadają się do takiego kombo.
PS> Czy to możliwe, że adapter działa w lapku, a router go nie trawi? Lapek oczywiście doinstalował sobie drivy do adaptera. Logiczne byłoby więc tłumaczenie, że w odróżnieniu od pecetów baza driverów routera jest bardzo ograniczona i działa on jedynie z kilkoma adapterami, z moim aktualnym nie. Tak sobie to tłumaczę

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ten adapter jest najzwyczajniejszym w świecie kontrolerem usb 2.0. Była taka plotka że modemy optiona to w ogóle nie chcą działać z innymi przejściówkami niż optiona, nie wiem ile w tym prawdy. Bo w brednie, że starego modemu 1.8Mb/s nie da się zainstalować na win 7 x64 już nie wierzę.
A co do samego routera to sprawa może wyglądać nawet tak, że modem optiona działa tylko z przejściówką optiona itd. Bo w takim routerze obsługa sprzętu jest inaczej zrobiona niż w normalnym kompie.
A co do samego routera to sprawa może wyglądać nawet tak, że modem optiona działa tylko z przejściówką optiona itd. Bo w takim routerze obsługa sprzętu jest inaczej zrobiona niż w normalnym kompie.
-
Oryginalny adapter nie pomógł - te same objawy.
No i routerek poszedł na gwarancji do naprawy
Za ok. 3 tygodnie ma być do odbioru.
No i routerek poszedł na gwarancji do naprawy

Za ok. 3 tygodnie ma być do odbioru.
-
Routerek wymieniony. Śmiga aż miło.
http://www.speedtest.pl/results/6924407.jpg
Jeszcze bez anteny zewnętrznej, więc na pewno będzie lepiej.
Mimo wszystko jestem MEGA zadowlony
. Co prawda to nie 15Mbit w UPC ale jednak da się przyzwyczaić
Za jakiś czas po podłączeniu antenki panelowej podeślę wyniki szybkich testów.
Dzięki za pomoc
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-26, 09:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
http://www.speedtest.pl/results/6924407.jpg
Kod: Zaznacz cały
Pinging wp.pl [212.77.100.101] with 32 bytes of data:
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=75ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=98ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=89ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=175ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=77ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=91ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=82ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=112ms TTL=245
Reply from 212.77.100.101: bytes=32 time=92ms TTL=245
Mimo wszystko jestem MEGA zadowlony

Za jakiś czas po podłączeniu antenki panelowej podeślę wyniki szybkich testów.
Dzięki za pomoc
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-26, 09:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-26, 09:40 przez miarkus, łącznie zmieniany 1 raz.