głupi prosty problem z routerem Proszę o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
głupi prosty problem z routerem Proszę o pomoc
Mam poważny problem z routerem
Witam. działam w sieci domowej 1 komputer stacjonarny i 2 laptopy. I tak do tej pory było wszystko ok gdy używałem Dlinka dL-524 ale kopnął w kalendarz i pora było kupić coś lepszego. Kupiłem LINKSYS CISO WRT 120N. Router zaintalowałem używająć dolaczonej płyty. Sytuacja ma się tak na komputerze stacjonarnym i 1 laptopie wszystko jest ok. Chodzi internet ładny zasięg ale problem z 2 laptopem, myślałem że to wina systemu ale jednak nie
na 2 laptopie jest karta wifi zintegrowana a zwie się:Intel Pro Wireless 220BG. I teraz tak daje wyszukaj sieć oczywiście sieć znajduje z pełnym zasięgiem ale nie moge się do niej podłaczyć. Cały czas pisze lączenie do sieci. Myślałem że może moja karta sieciowa padła więc pożyczyłem od uzyna Dlinka i bez problemu od razu z nim się połączył. W czym leży problem? Pozdrawiam dziękuje za rady.
Witam. działam w sieci domowej 1 komputer stacjonarny i 2 laptopy. I tak do tej pory było wszystko ok gdy używałem Dlinka dL-524 ale kopnął w kalendarz i pora było kupić coś lepszego. Kupiłem LINKSYS CISO WRT 120N. Router zaintalowałem używająć dolaczonej płyty. Sytuacja ma się tak na komputerze stacjonarnym i 1 laptopie wszystko jest ok. Chodzi internet ładny zasięg ale problem z 2 laptopem, myślałem że to wina systemu ale jednak nie
na 2 laptopie jest karta wifi zintegrowana a zwie się:Intel Pro Wireless 220BG. I teraz tak daje wyszukaj sieć oczywiście sieć znajduje z pełnym zasięgiem ale nie moge się do niej podłaczyć. Cały czas pisze lączenie do sieci. Myślałem że może moja karta sieciowa padła więc pożyczyłem od uzyna Dlinka i bez problemu od razu z nim się połączył. W czym leży problem? Pozdrawiam dziękuje za rady.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: głupi prosty problem z routerem Proszę o pomoc
Może na routerze masz wpisany adres mac karty sieciowej wbudowanej w laptopa w opcjach blokowania go. Jakie masz ustawienia protokołu TCP/IP w tej karcie bezprzewodowej ?
-
- Użytkownik forum
Na routerze nie wpisywałem żadnego mac adresu, jest DHCP i w protokole Ip/tcp jest wpisane wszędzie Auto ...
- krzywyzzz
Dziwna sprawa. Może zainstaluj najnowsze sterowniki do tej karty sieciowej.
-
- Użytkownik forum
Są najnowsze ;P
- krzywyzzz
To może zresetuj ruter. I ustaw jeszcze raz bez tej płyty i kreatora. Plus wgraj najnowsze firmware do tego routera. Może to rozwiąże Twój problem.
-
- Użytkownik forum
Dodam że router kupiłem dopiero w sobote i od tamtej pory go nie uruchomiłem działą tylko na 2 komputerach na moim nie. nowy soft mówisz? Gwarancja będzie dalej uznana po jego wgraniu? bo mam chęć oddać router
Po resecie dalej nic znalazłem na aukcji odnośnie rutera taki tekst: Jaki ja mam standard karty? może nie będą się integrowac razem?
Po resecie dalej nic znalazłem na aukcji odnośnie rutera taki tekst:
Kod: Zaznacz cały
Router jest zgodny ze standardem IEEE 802.11n. Może być używany z dowolną kartą Wi-Fi lub urządzeniem opartym na wcześniejszym standardzie 802.11b lub 802.11g.
- krzywyzzz
Wgrywanie najnowszej wersji firmware od producenta nie powoduje utraty gwarancji. Spróbuj wgrać te firmware. Twoja karta obsługuje modulację b i g więc powinno działać. A tamta karta sieciowa dlink z która działa to jaki dokładny model ? Może nadajesz tylko w modulacji 802.11n. Zobacz pierw to przed wgranie najnowszego firmware.
-
- Użytkownik forum
Tamte karty również są stare stare w komputerze jest D-link 520 Wl jakoś tak. Spróbuję wgrać ten soft