WAG54G2 wypuszczenie anteny zewnętrznej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djprezes
Początkujący użytkownik forum

WAG54G2 wypuszczenie anteny zewnętrznej

Post autor: djprezes »

Witam!

Posiadam router WAG54G2 który posiada jedynie antene wewnętrzną, otworzyłem go w środku i idzie kabelek do takiej małej metalowej antenki. I teraz pytanko, czy mogę odlutować ten kabelek (2 przewody) od anteny wewnętrznej i wlutować do anteny dużej dookólnej, jest to ten sam standard, czy może coś się spalić?

Potrzebuje większego zasięgu, sąsiad z dołu odbiera niby odemnie sygnał, jest dość dobry, ale gubi pingi :( sygnał leci pod kątem przez żel beton. 1 piętro różnicy.

Myślałem też żeby zrobić jakis repeater, ale nie udało mi sie to z routerem d-linka DWL 900.

Chyba że macie jakiś mądrzejszy sposób na poprawienie siły sygnału. Chcemy tylko grać w gry czasami, więc na pewno nie kupie do tego celu routera za 300 zł, albo nie puszcze kabla bo by mi musial isc przez cale mieszkanie, a dopiero co remont zrobilem.

Dzięki za odp :)
aro84

Re: WAG54G2 wypuszczenie anteny zewnętrznej

Post autor: aro84 »

Faktycznie taka wewnętrzna antena zysku dużego nie ma.
Najlepiej jakbyś sobie gniazdo rp-sma zamontował w obudowie wtedy mógłbyś dokręcić antenę dookólną, a najlepiej jakiś panel.

A, może warto jeszcze pomęczyć się z tym d-linkiem, jak nie chce w trybie repeater pracować, to w tryb AP go ustawić i skrętka połączyc z WAG54G2.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

djprezes pisze:otworzyłem go w środku i idzie kabelek do takiej małej metalowej antenki
Czy widać lutowanie kabelka do płytki drukowanej urządzenia?
Jeżeli tak to odlutuj w tym miejscu i tak samo przylutuj krótki kabel z gniazdem jak radzi aro84 zamocowanym do obudowy a wtedy dowolną antenę podłączysz.
Nie pomagam na PW!
djprezes

udało się! :-) sąsiad ma full sygnal i nie gubi pingów.
Dodam jutro fotki jak to wszystko wygląda dla osób które też by chciały przerobić swojego linksysa :-)
djprezes

1. Po odkręceniu 4 śrubek musimy trochę podważyć obudowę śrubokrętem, są tam jeszcze 4 zatrzaski, trzeba je wziąć na siłe :-) Nie ma innych zabezpieczeń. Zamontowałem gniazdo rp-sma, niestety znalazłem jedynie gniazdo które jest mocowane do kabla a nie do puszki więc musiałem je trochę przerobić, końcówkę gniazda odciąłem kątówką żeby można było swobodnie lutować.

2. wywierciłem "wiertłem 6" dziurkę koło wtyku modemu.
3. W środku urządzenia znajduje się mała antenka do ktorej doprowadzony jest kabel z ekranem, dlatego nie polecam zamieniać tego kabla na inny, najprościej odlutować kabelek od strony anteny.
Obrazek

4. Odlutowanego kabla pomimo bardzo małej powierzchni do lutowania, nie trzeba już przerabiać (bo jest na tyle krótki że może go nie starczyć do obudowy jak zaczniemy robić docinki), ale może nam się wtedy przydać taka lutownica z czubkiem :-) Ja ją kupiłem za 22 zł w sklepie z elektroniką.
Obrazek

5. Po lutowaniu, wtyczkę zalałem gumowym klejem z pistoletu termicznego, żeby sie fajnie trzymała :-) Ale super glue pewnie też by sie sprawdził.
Wszystko teraz wygląda tak:
Obrazek

Sygnał się bardzo poprawił, wcześniej sąsiad miał ledwo 1-2 kreski i gubiło ping, teraz ma 5 kresek i hula aż miło :-)
Ale miejcie na uwadze to że przepadnie wam gwarancja.

Pare słów kluczowych dla wyszukiwarek :-)

Kod: Zaznacz cały

WAG54G2 antena zewnętrzna, WAG54G2 przeróbka anteny, linksys zmiana anteny, WAG54G2 zmiana anteny, WAG54G2 mocniejsza antena, linksys mocniejsza antena, WAG54G2 wymiana anteny
razor_8824

Post autor: razor_8824 »

djprezes,

A stabilnie chodzi internet? Też się zastanawiam nad tą przeróbką bo zasięg jest fatalny
djprezes

Tak, chodzi stabilnie, jak przed przeróbką, jedyna zmiana jest taka ze zamiast 2 kresek w drugim pokoju to jest 5 :-)

Teraz to nawet kolega z drugiej strony bloku (5 klatek dalej> ma sygnał ode mnie, i może sie bez problemu połączyć ;-)
razor_8824

Jedynie mnie męczy strata tej gwarancji. Jak myślisz jak przez pól roku sie nie zepsuł to przez następny 1,5 roku też się nie powinien zepsuć nie? A jaką antenę tam dałeś 10Dbi starczy?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

razor_8824, jak nie chcesz tracić gwarancji to sprzedaj ten router skoro jest na gwarancji i kup inny z anteną i nową gwarancją. :hyhy:
djprezes

razor_8824 pisze:Jedynie mnie męczy strata tej gwarancji. Jak myślisz jak przez pól roku sie nie zepsuł to przez następny 1,5 roku też się nie powinien zepsuć nie? A jaką antenę tam dałeś 10Dbi starczy?
Nie patrz tak na te dbi, bo wiekszość anten z allegro to chinski chłam, ja kupilem niby 12 dbi, a działała jak 2 dbi (wiem bo porównywałem), zamontowałem więc średnią antenke od kolegi (nie wiem ile ma wzmocnienia) i działa o niebo lepiej, a jest o polowe mniejsza.

Więc lepiej kupić droższą ale firmową nawet jak ma niby mniej dbi. BTW wszystko będzie działać lepiej niż ta wewnętrzna z CISCO. Na prawdę, teraz nie narzekam na sygnał.

Ale dla wszystkich którzy jeszcze nie wybrali routera to polecam TP-Link, są tanie i lepsze od tych z LINKSYS.
JaBa22

Post autor: JaBa22 »

Witam, a czy Twórca tego modu mógł by podesłać zdjęcia z wnętrza urządzenia? Ja właśnie też coś takiego zrobiłem tyle że złącze wyprowadziłem obok zasilania tak jak nadrukowane jest na płytce.
Mnie interesuje a właściwie chciał bym się upewnić czy dobrze przylutowałem kabelki, ja miałem na tyle wygodną sytuację iż mam teraz dwie antenki.
Został mi kabelek ekranowany od starego routera więc nim połączyłem złącze poprzez dolutowanie do anteny.
Swoją drogą ciekawe....czemu nie wyprowadzili tego złącza do przykręcenia anteny skoro wszystko jest do tego przystosowane.
Teraz mam wszędzie zasięg bardzo dobry do znakomitego i nie głupieje mi na drugim lapku prędkość. Wcześniej miałem od 36 Mb/s do 48 Mb/s.
razor_8824

no djprezes przydaly by się jakieś foty z wnetrza
djprezes

No dobra, to zrobię jutro zdjęcia :-)
JaBa22

Witam, chyba jako pierwszy się pochwalę jak to wygląda.
Z tym że musiałem jednak całkowicie usunąć tą małą antenkę bo mi router głupiał.

Jak tu dodać obrazek??

[ Dodano: 2010-03-02, 19:34 ]
Obrazek
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Z niecierpliwością czekam na twoje zdjęcia. Fotografie dodaje się w bardzo prosty sposób. W załączniku zamieściłem Ci pomocny zrzut ekranu. Plik graficzny nie może być większy od rozmiaru 800 na 600 px. Nie widać tego twojego zdjęcia. Jest źle podlinkowany chyba. Widzę że link prowadzi do picasa google.
JaBa22

Dziwne pod żadną przeglądarką nie mogę wczytać zdjęć a mam rozmiar akceptowalny.

[ Dodano: 2010-03-02, 20:16 ]
Nareszcie się udało

[ Dodano: 2010-03-02, 20:18 ]
No i tył
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Znakomitą pracę wykonałeś. Wielki respekt dla Ciebie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja przerabiałem antenę fabryczną na dokręcaną w TP-Linku:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Złącze anteny kupiłem na Allegro.
JaBa22

No wygląda to fajnie i ruterek bardziej praktycznie. Szkoda że sam nie mam takiego złącza, gdyby nie ta gumka to by mi się kabelek wysuwał.
Wszystko to dzięki założycielom tematu :hyhy:
Bez nich nadal bym się męczył z słaba jakością sygnału a teraz w pomieszczeniu obok mam znakomitą i net nie przymula.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

JaBa22 pisze:Jak tu dodać obrazek??
Tu masz to dokładnie opisane: > Zamieszczanie obrazków na forum <

[ Dodano: 2010-03-03, 07:37 ]
Widzę, na następnej stronie, że się już udało ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
djprezes

No i ja też mam zdjęcia, wczoraj już nie zdążyłem.
Tak jak wspominałem wcześniej, ja musiałem użyć gumowego kleju z pistoletu bo moje gniazdo nie posiadało mocowania, to było takie zwykłe które się montuje na kablu.

I wygląda to dość nie estetycznie :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich przeróbkowiczów!!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

djprezes pisze:bo moje gniazdo nie posiadało mocowania,
Trzeba było poszukać nakrętki z podkładką.
djprezes pisze:I wygląda to dość nie estetycznie :-)
W środku nic nie widać a grunt że działa prawidłowo. :ok:
djprezes

Jaco pisze:
djprezes pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Trzeba było poszukać nakrętki z podkładką.
Nie dało by rady, musiał bym zastosować z obu stron, a i bez tego już mam to dość krótkie, teraz antenka chyta, ale z 2 nakrętkami by już nie było gdzie wkręcić anteny ;-)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-03, 13:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-03, 13:44 przez djprezes, łącznie zmieniany 1 raz.
mariusz85

Post autor: mariusz85 »

Szukałem rozwiązania problemu kilka tygodni. Mam nadzieję, że pomoże.
ODPOWIEDZ