Internet Warszawa - Plac Defilad

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
smerlinj
Początkujący użytkownik forum

Internet Warszawa - Plac Defilad

Post autor: smerlinj »

Witam,

Moja firma będzie potrzebowała dostępu do Internetu w Warszawie na Placu Defilad o dużej przepustowości (najlepiej WiFi). Proszę mi powiedzieć czy da się wydzierżawić w tym miejscu jakieś łącze WiFi (czy jest tam jakieś dobre WiFi w zasięgu - oczywiście odpłatnie). Może jakieś firmy warszawskie świadczą taką usługę w tym rejonie? Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek informacje bardzo proszę maila na smerlinj(małpa)gmail.com. lub odpowiedz w wątku.

PS: mam nadzieje że znajdą się warszawiacy z pomocnymi informacjami :)

--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Warszawa - Plac Defilad

Post autor: sp6huk »

smerlinj pisze: Proszę mi powiedzieć czy da się wydzierżawić w tym miejscu jakieś łącze WiFi
No pewnie, że da radę ;) Możesz pytać o dostęp do sieci chociażby:
:arrow: NETPARTNER Polska
:arrow: LP.PL
:arrow: Landtech
:arrow: Nettel Inwestycje
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

smerlinj, jak ma być duża przepustowość i firmowo to może raczej takie firmy jak Exatel?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:smerlinj, jak ma być duża przepustowość i firmowo to może raczej takie firmy jak Exatel?
Jak kolegę stać na łącze operatorskie to również polecam, ale nie Exatel'a :nienie: Jak coś to zainteresuj się NASK'iem lub też ATMAN'em. ATMAN nie dość, że jest tańszy od EXATEL'a to jeszcze jakość świadczonych usług jest dużo lepsza. A jeżeli stawiasz na cenę, to np. TK TELEKOM, można "ugrać" całkiem ładną sumkę za 1 Mb/s. Pamiętaj, że biorąc łącze operatorskie, jego cena uzależniona jest od wolumenu łącza jakie będziesz brał, czym więcej tym taniej ;) Na Placu Defilad jest duży węzeł, skupiający większość operatorów, więc problemów z dostępnością łącza być nie powinno.

Możesz zainteresować się firmami t. j.
:arrow: ATMAN
:arrow: NASK
:arrow: GTS ENERGIS
:arrow: Crowley Data Poland
:arrow: EXATEL
:arrow: TK TELEKOM
:arrow: NETIA
:arrow: Telekomunikacja Polska - METRO ETHERNET

PS. Wiem Jo_gurt, że EXATEL to tylko przykład ;) Ale już z góry założyłem, że ten operator to nie dla kolegi, chociażby z uwagi, że u nich kilku Mbit nie weźmiesz, tylko trzeba minimum kilkanaście/kilkadziesiąt, do tego opóźnienia są większe niż u ATMAN'a czy w NASK'u. :]
smerlinj

Bardzo dziękuje za pomoc. Dziś podzwonię po firmach. Dodam że dostęp będzie mi potrzebny tylko przez kilka dni. Siec musi obsłużyć maksymalna ilość komputerów w liczbie ~250 sztuk (zwykły dostęp do Internetu - lecz musi wszystko chodzić płynnie). Wiadomo że cena jest ważna ale na pierwszym miejscy stoi tutaj jakość. Nie mogę sobie pozwolić aby nawet na 5 minut zabrakło dostępu do sieci.

--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

smerlinj pisze:Dodam że dostęp będzie mi potrzebny tylko przez kilka dni.
Trudno będzie znaleźć "jelenia", który sprzeda Ci łącze o tak dużej przepustowości na kilka dni, ale może da radę się dogadać. Jak na kilka dni, to operatorzy, których wymieniłem w/w poście odpadają. Pytaj jak coś to prywatnego providera,
smerlinj pisze:Siec musi obsłużyć maksymalna ilość komputerów w liczbie ~250 sztuk
Poważna sprawa. Jeżeli ma to działać płynnie to musisz szukać łącza o przepustowości ok. ~30 Mb/s (co najmniej). Zależy to też jaki chcesz dać transfer dla jednego usera, ja brałem pod uwagę 1 Mb/s, oraz to, że wszyscy na raz nie będą przeglądać intensywnie WWW, i łącze to będzie służyć tylko i wyłącznie do przeglądania internetu, nic poza tym.

W jaki sposób chcesz stworzyć tą sieć dla 250 userów. LAN czy WiFi ?
smerlinj

250 laptopów to maks. W jednym czasie może korzystać 50,60. Maksymalne obciążenie muszę przyjąć. Tylko Internet, Mail, GG itp. Siec musi być WiFi.

Czyli musi to być firma która dostarczy łącze oraz z tego łącza zapewni WiFi na obszarze np 100m2 ...chyba ze jest tam już jakieś WiFi i tylko dana firma wydzieli łącze.

--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

smerlinj pisze:Czyli musi to być firma która dostarczy łącze oraz z tego łącza zapewni WiFi na obszarze np 100m2 ...chyba ze jest tam już jakieś WiFi i tylko dana firma wydzieli łącze.
Pozdrawiam
Taką sieć WiFi będziesz musiał utworzyć sam. Sprawy nie załatwisz urządzeniem "nadającym" tylko na jednym kanale, z uwagi na duże obciążenie sieci, jakie było by generowane pod takim obciążeniem. Minimum co potrzebujesz to Mikrotik RB433AH z trzema torami radiowymi. Kanały musiałbyś ustawić tak, aby się nie "zakłucały" a o to w Warszawie, a tym bardziej w centrum nie trudno. Robienie sieci WiFi, a tym bardziej w 2,4 GHz, jest głupotą, niestety :( A jeżeli zależy Ci na stabilnej pracy, to niestety nie będzie to możliwe.

Jak ma to działać "jako tako" to załatw łącze z jakiejś firmy, zestawcie połączenie w 5GHz (a może "na miejscu" jest jakieś łącze ;)) , kupiłbyś jakiegoś dobrego zarządzalnego switcha, i komputery podłączył skrętką. Chyba, że nie jest to możliwe :]
ODPOWIEDZ