SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Oficer pisze:Trochę denerwujące jest to że mając ten ping 80 mimo wszystko osobą z internetem po kablu takim samym pingu jest szybsza o tą sekundę .
Faktycznie w takich grach kazdy najmniejszy ulamek sekudy ma znaczenie ale 100ms to 1/10 sekundy a nie cala sekunda.
[ Dodano: 2010-02-28, 10:06 ]
czarenty6587 pisze:A czy na takim pingu będzie możliwa gra w gry rodzaju CS, CoD 4 itd ?
Jesi zalezy Ci na takich grach to ping ma kolosalne znaczenie i jesli chcesz super komfortowo pograc to lepiej zorientowac sie czy nie ma mozliwosc wziac "kabla", ewentualnie WiMax ktory jest duzo bardziej stabilny.
Witam, od dwóch dni jestem posiadaczem OFP w ofercie z routerem. Internet chodzi całkiem przyzwoicie; zależnie od pory, widać że stacja nadaje dla dużej ilości użytkowników...
Martwi mnie jedynie dosyć spora strata sygnału, na poziomie -95 do -100 dBm (czerwona lampka zasięgu), mieszkam 5 km od nadajnika, z tym że przy samym lesie. Dla pokazania sytuacji wycinek mapy BTSearch
Z ciekawości zrobiłem pomiar przed lasem, w okolicy nadajników GSM; tam sygnał był na poziomie -80 do -85 dBm (zielona lampka). Ponieważ mieszkam w bloku wysokości 11 metrów, tyle co pobliski las; na dachu spodziewam się zasięgu w granicach -80/-85 do -95 dBm. I tu mam pytanie jaką zastosować antenkę i jaki przewód, żeby nie powodował za dużych strat, potrzebne mi około 15-16 metrów, bo mieszkam na parterze i muszę go przeprowadzić przez całe mieszkanie.
zamieszczam parę linków do speedtestów w godzinach poza obciążeniem sieci: http://www.speedtest.net/result/736509105.png http://www.speedtest.net/result/736510605.png http://www.speedtest.net/result/736511960.png http://www.speedtest.net/result/736902227.png http://www.pingtest.net/result/11759590.png
Pingi mogą być trochę zawyżone bo były robione przez WiFi.
blueconnect 500MB [EDGE] Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Testy były robione poza godzinami szczytu, czyli późnym wieczorem i rano; poza tym zdarza się, że sygnał jest na tyle słaby, że modem gubi całkowicie zasięg...
blueconnect 500MB [EDGE] Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Do stacji bazowej masz zaledwie ~5,5 KM Sprawdzałeś jak ma się sytuacja kiedy wystawisz modem za okno ? Jak chcesz to możesz kupić antenę zewnętrzną, ale jak potrzebujesz 15 metrów kabla to będziesz musiał sam sobie go zarobić, bo sprzedają tylko z 10 metrowym kablem.
Kabli się nie boję, montowałem anteny satelitarne, tylko jak duże stratę będzie posiadał tak długi przewód, no i jaką antenkę zastosować żeby to skompensować? Wszystko oczywiście w rozsądnych granicach cenowych.
PS: za oknem jeszcze nie sprawdzałem, w weekend będę miał trochę czasu...
A jak zejdzie śnieg z dachu, to wyjdę tam z routerem i lapkiem, bo na razie to zbyt ślisko jest...
fiuzi pisze:Jeszcze jedna kwestia, czy przy tak długim kablu
To nie jest nie wiadomo jak długi kabel, a tym bardziej przy 450 MHz,
fiuzi pisze:z zasilaniem anteny
Antena nie wymaga zasilania, działa to na trochę innej zasadzie, ale wiem o co Ci chodzi. Oczywiście najlepiej mieć jak najkrótszy kabel, ale 15 metrów to nie jest jeszcze masakra.
Troche tłumi sygnał ;] Nawet pytałem sie nauczycielki w budzie od Fizyki o kablu 50 Ohm i powiedziała ze te kable stosuje sie w dosc małych długościach bo jest duży opór jakbys odjął te 5 m to bys zauważył różnice
czarenty6587 pisze:Nawet pytałem sie nauczycielki w budzie od Fizyki o kablu 50 Om i powiedziała ze te kalbe stosuje sie w dosc małych długościaqch bo jest duży opór jakbys odjoł te 5 m to bys zauważył różnice
Zastanów się co piszesz bo to co napisałeś to bzdury.
Powiem wam ze ustawienie anteny kierunkowej CDMA jest bardzo trudne Mozna ustawic ją byle jak, lecz nie ma efektu. Siedze na dachu 3 dzien i dopiero teraz ją ustawiłem. Przeciętnie miałem o tej godzninie 1.00 Mbps teraz po ustawieniu PERFECT (sprawdziłem wsyztskie możliwe sposoby) mam 1.99 - 2.04 Mbps (mówie o godzinie 17.00) Nareszcie jest ustawiona Leciutke przesunięcie je w jakokolwiek strone choby o 1 cm skutkuje spadkem sygału. Nawet ta czarna puszka co jest, ona jest przkrecona to takiej metalowego elementu i to sie troche rusza, i nawet to trzeba dobrze ustawic. Ale nareszcie. I jeszcze pytanko, czy ta antena wrażliwie reaguje na wiatr? czy przy silniejszym podmuchu zmienia kierunek? (oczywiście sztywno ją przykręciłem i gdy próbuje przesunac ja ręką to nie da sie)
czarenty6587 pisze:czy ta antena wrażliwie reaguje na wiatr? czy przy silniejszym podmuchu zmienia kierunek? (oczywiście sztywno ją przykręciłem i gdy próbuje przesunac ja ręką to nie da sie)
A do czego ją przykręciłeś? Jeśli do rury którą masz zamocowaną na dachu to normalne że większe powiewy wiatru będą ją odchylać z kierunkiem wiatru.
Przykręciłęm ją do uchwytu takiego np jak sie satelite mocuje, kupilem to w sklepie cyfrowego polsatu za 35 zł, taką grubą. Przykręcone jest to na 4 kołki rozporowe. Mam taką samą na satelicie i satelita siedzi sztywno i nie przerywa połączenia, sygnału. Na_razie jest tak: http://www.speedtest.net/result/742609046.png
I jak ustawiacie antene skorzystajcie z google Earth I moja porada, zaznaczcie na mapie gdzie leży was BTs (wybierzcie narzędzie MIARKA) i potem zlokalizujcie swoj dom. Miarka wyznaczy wam prostą linię w ktorej nalezy skierowac antene. Ja tak zrobiłem, co do cm na mapie patrzyłem i tak mam.
Korzystam z antenki dołączonej do zestawu. I jeżeli mam zasięg to niżej 1.2Mb mi nie schodzi. Ale właśnie z tym zasięgiem jest dziwnie. Antenę prawie widać (jeden budynek zasłania). I tylko w domu mam zasięg z tej strony co jest bts. Z drugiej strony domu nawet jak antenkę wystawie na zewnątrz nie ma nic. Ktoś mi wytłumaczy jak to jest?
Ostatnio zmieniony 2010-03-11, 21:59 przez piotreqw, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja z kolei dzisiaj zrobiłem taki eksperyment i wystawiłem router za okno, wynik zwalił mnie z nóg... strata sygnału wahała się od -80 do -85 dBm, podczas gdy w mieszkaniu mam około -95 do -100. Pobawiłem się trochę przy tym i muszę powiedzieć, że nie sądziłem, że okna PCV z wkładem argonowym tak intensywnie tłumią sygnał Po tej zabawie nawet nie próbuje zgadywać jaki wynik mogę uzyskać na dachu 8 metrów wyżej
fiuzi pisze:Ja z kolei dzisiaj zrobiłem taki eksperyment i wystawiłem router za okno, wynik zwalił mnie z nóg... strata sygnału wahała się od -80 do -85 dBm, podczas gdy w mieszkaniu mam około -95 do -100. Pobawiłem się trochę przy tym i muszę powiedzieć, że nie sądziłem, że okna PCV z wkładem argonowym tak intensywnie tłumią sygnał Po tej zabawie nawet nie próbuje zgadywać jaki wynik mogę uzyskać na dachu 8 metrów wyżej
Taka sama sytuacja byla u mnie. W domu -95 do -100 dBm, a na zewnatrz -78 do -80 dBm. Teraz z antena zew. na dachu mam -70 do -83 dBm.
Mam do Was pytanie.
Jakie osiągacie transfery przy 5 kreskach zasięgu i sile sygnału tak około -80dB ?
U mnie przy takich parametrach osiągam około 60Kbit.
Orange zapewnia że nie mam włączonego lejka. Testowałem przy 5 kreskach i -95dB, oraz przy 4 kreskach i -93dB. Transfer zawsze taki sam około 60Kbit.
Przez pierwsze 2 dni użytkowania transfer miałem nawet 1,5Mbit, tyle że nie sprawdziłem jaka była siła sygnału. Potem założyli mi lejek i po interwencji ponoć go zdjęli.