Od poniedziałku obowiązują nowe regulacje mające na celu ograniczenie kosztów transmisji danych poza macierzystą siecią komórkową. W trosce o obywateli krajów członkowskich Komisja Europejska nałożyła na operatorów obowiązek wyłączania usług roamingu danych po przekroczeniu określonego wcześniej limitu.
Zgodnie z nowymi regulacjami operatorzy sieci komórkowych są zobowiązani do limitowania miesięcznych opłat za roaming danych. Usługi takie mają być wyłączane po wyczerpaniu ustalonego wcześniej limitu opłat za transmisję danych poza macierzystą siecią komórkową. Zgodnie z obowiązującym od poniedziałku prawem operatorzy sieci GSM mają również obowiązek informowania swoich abonentów o wyczerpaniu 80 proc. limitu opłat za roaming danych. Unijna regulacja gwarantuje abonentom możliwość zmiany limitu opłat za transmisję danych poza siecią macierzystą. Domyślnie jego wysokość ma być ustalona na równowartość 50 euro.
[...]
Dobre i to...ale niech lepiej uchwalą dyrektywę,która by zmuszała opów do uruchomienia usługi limitu kredytowego działającego także w sieci macierzystej.
Jestem ponad 4 lata w Plusie i pierwsze słyszę o limicie kredytowym w formie usługi...jedyna opcja na limit to ustalenie go to moment podpisywania umowy
ja.michal, ja zazwyczaj nawet pakietów z abonamentu nie przekraczam ,ale lepiej by było mieć ustawiony limit np.na 500 zł - trudno to wydzwonić nawet w awaryjnej sytuacji,a w razie kradzieży/zagubienia telefonu i braku możliwości szybkiego zastrzeżenia numeru było by się spokojniejszym...
Nie bądź taki pewien. Był u nas przypadek kiedy ktoś 3 razy przekroczył limit kredytowy zanim do niego zadzwonili. Jak się okazało telefon sobie co kilka minut pocztę sprawdzał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!