Źle rozpoznawane szyfrowanie.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sagan
Stały użytkownik forum

Źle rozpoznawane szyfrowanie.

Post autor: Sagan »

Witam! Zainstalowałem sobie dzisiaj Tomato na moim Linksysie WRT54GL lecz nie mógł nawiązać połączenia, więc wróciłem do oprogramowania Linksysa. Konfigurowałem go już nie raz i nigdy nie miałem problemu. Do łączenia z internetem przez WiFi używałem Ralink Utility bo ten Windowsowy menadżer cały czas zrywał połączenie. Tak więc skonfigurowałem wszystko, kodowanie ustawiłem na WPA2 AES i lipa... Ralink Utility nie chce się łączyć - można wcisnąć tylko rescan - i wykrywa szyfrowanie jako WEP, Windowsowy menadżer po wpisaniu hasła wywala błąd, który brzmi "Hasła sieciowe muszą być 40-bitowe lub 104-bitowe, w zależności od konfiguracji sieci.(...)" czyli też wykrywa jako WEP. Wyczytałem, że jest tak w starych wersjach XP lecz u mnie jest Service Pack 3. Nokia E65 pokazuje WPA/WPA2, więc nie wiem o co chodzi. Jak to naprawić? :/

Ustawiłem na WPA i niby wykrywa ale też rozłącza cały czas i w Ralinku nie da wpisać się hasła. Nie wiem o co już biega.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Źle rozpoznawane szyfrowanie.

Post autor: krzywyzzz »

Wejdź start/Połącz z/Pokaż wszystkie połączenia/Połączenie sieci bezprzewodowej (wybierz z menu) właściwości. Następnie w zakładce połączania w sieci preferowane usuń wszystkie sieci ewentualnie tą w której masz zapisane poprzednie hasło. Po tym zabiegu wpisz takie samo hasło jakie masz w ustawione w routerze.
Sagan
Stały użytkownik forum

Jak wtedy wykrywał jako WEP tak teraz Ralink wykrywa jako Open, nawet po ustawieniu WPA2-PSK nie łączy, a menedżer Windows niby widzi, że sieć z zabezpieczeniami ale podczas próby połączenia nie woła o hasło i po chwili wyskakuje, że nie można połączyć bo coś tam. Jak próbuję ręcznie dodać sieć tam Sieciach bezprzewodowych to jako szyfrowanie mogę wybrać Otwarte, WEP, WPA, WPA-PSK a WPA2-PSK nie ma :|
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Spróbuj jeszcze usunąć wszystkie sieci które są tam zapisane. U mnie problem był identyczny. Ta karta sieciowa to jaki dokładnie model.
Sagan
Stały użytkownik forum

Usunąłem nic nie dało. Ralink RT2500. Ale w ogóle dziwne jest to że nie pokazuje WPA2-PSK jak dla mnie.
ODPOWIEDZ