lokalny dostawca internetu wifi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
lokalny dostawca internetu wifi?
witam!
Na początku chciałbym przeprosić jeżeli te pytania bedą oczywiste ale ja nie mam pojęcia o wifi. Ostatnio zauważylem że moj laptop (który ma wifi) wykrywa połączenie bezprzewodowe. Byla to jakaś nazwa i nazwa pewnej wsi. Po wpisaniu nazwy w google okazalo się iż jest to dostawca internetu w mieście i okolicach które są niedaleko mnie. I moje pytania:
Czy to znaczy że mogę mieć internet od tego dostawcy (ta wieś w nazwie jest oddalona ode mnie o jakieś 3km mimo to mam 2 kreski na 5)?
Czy jeżeli będę mial ten internet to odbierał go będę moim laptopem czy potrzebna jest antena która trzeba zamontować na dachu mojego domu? Jeszcze raz przepraszam ale nie znam sie na wifi i proszę o odpowiedzi.
Na początku chciałbym przeprosić jeżeli te pytania bedą oczywiste ale ja nie mam pojęcia o wifi. Ostatnio zauważylem że moj laptop (który ma wifi) wykrywa połączenie bezprzewodowe. Byla to jakaś nazwa i nazwa pewnej wsi. Po wpisaniu nazwy w google okazalo się iż jest to dostawca internetu w mieście i okolicach które są niedaleko mnie. I moje pytania:
Czy to znaczy że mogę mieć internet od tego dostawcy (ta wieś w nazwie jest oddalona ode mnie o jakieś 3km mimo to mam 2 kreski na 5)?
Czy jeżeli będę mial ten internet to odbierał go będę moim laptopem czy potrzebna jest antena która trzeba zamontować na dachu mojego domu? Jeszcze raz przepraszam ale nie znam sie na wifi i proszę o odpowiedzi.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: lokalny dostawca internetu wifi?
Tak ale po zastosowaniu anteny zewnętrznej.marko25 pisze:Czy to znaczy że mogę mieć internet od tego dostawcy (ta wieś w nazwie jest oddalona ode mnie o jakieś 3km mimo to mam 2 kreski na 5)?
[ Dodano: 2010-02-27, 10:18 ]
Najlepiej skontaktuj się z nim i obgadaj wszystko co do swojej lokalizacji.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale zapewne cały sprzęt dostaniesz od owego dostawcy. Najprawdopodobniej będzie to antena zewnętrzna oraz AP, które podłączysz do komputera poprzez port Ethernet (RJ-45)marko25 pisze:Czy jeżeli będę mial ten internet to odbierał go będę moim laptopem czy potrzebna jest antena która trzeba zamontować na dachu mojego domu?
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podłącze się do tematu, bo mam podobny problem tylko że w Krakowie.
Po zakupieniu notebooka stwierdziłem że na mojej liście dostawców jest kilkanaście nazw różnie brzmiących. Wybrałem jedną z sieci , która nie była zablokowana i oczywiście połączenie z internetem zostało nawiązane.
Internet można powiedzieć mam za free, poziom sygnału "znakomity". Z tym że zdarzają się sytuacje gdy ten sygnał nieznacznie spada i wtedy połączenie jest zawieszone.
Pytam z pozycji laika bo WiFi to dla mnie nowość - Czy można jakoś wzmocnić poziom sygnału w notebooku, może jakaś antena zewnętrzna, chociaż za bardzo nie wiem gdzie by taką antenę w notebooku dołączyć.
Pozdrawiam
Po zakupieniu notebooka stwierdziłem że na mojej liście dostawców jest kilkanaście nazw różnie brzmiących. Wybrałem jedną z sieci , która nie była zablokowana i oczywiście połączenie z internetem zostało nawiązane.
Internet można powiedzieć mam za free, poziom sygnału "znakomity". Z tym że zdarzają się sytuacje gdy ten sygnał nieznacznie spada i wtedy połączenie jest zawieszone.
Pytam z pozycji laika bo WiFi to dla mnie nowość - Czy można jakoś wzmocnić poziom sygnału w notebooku, może jakaś antena zewnętrzna, chociaż za bardzo nie wiem gdzie by taką antenę w notebooku dołączyć.
Pozdrawiam

- wojteks
- *** Administrator ***
Na forum nie wspieramy piractwa.piotr2802 pisze:Wybrałem jedną z sieci , która nie była zablokowana i oczywiście połączenie z internetem zostało nawiązane.
Internet można powiedzieć mam za free,
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Nie pomagam na PW!
- piotr2802
A czy jeżeli sieć jest darmowa dla ogółu społeczeństwa tak jak np. na Rynku Głównym w Krakowie to też piractwo ??wojteks pisze: Na forum nie wspieramy piractwa.
»WiFi i prawo«
- wojteks
- *** Administrator ***
To akurat nie jest piractwo bo to jest Hotspot czyli miejsce z darmowym dostępem do internetu ale o niczym takim nie piszesz. W 99% przypadków darmowe sieci w blokowiskach to prywatne routery bez zabezpieczeń a to że ich nie mają wcale nie znaczy że podłączenie się do nich jest legalne.piotr2802 pisze:A czy jeżeli sieć jest darmowa dla ogółu społeczeństwa tak jak np. na Rynku Głównym w Krakowie to też piractwo ?
Nie pomagam na PW!
- piotr2802
I właśnie w 100 % chodzi mi o taki darmowy Hotspot.wojteks pisze: To akurat nie jest piractwo bo to jest Hotspot czyli miejsce z darmowym dostępem do internetu
Czy jeżli sygnał jest słaby u mnie od takiego Hotspota to można w jakiś sposób poziom wzmocnić w moim notebooku ???
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A widzisz z okna anteny od tego HotSpot'a ? Jakie anteny na stacji bazowej, sektorowe czy dookólne ? Jak daleko on się znajduje ? Może jakieś foto ? 

- piotr2802
Jak zaznaczyłem na początku jestem laikiem w sprawach WiFi i prosiłbym o pewne wyrozumienie. Nie każdy jest super ekspertem w tej dziedzinie. A po to jest Forum żeby pytać.sp6huk pisze:A widzisz z okna anteny od tego HotSpot'a ? Jakie anteny na stacji bazowej, sektorowe czy dookólne ? Jak daleko on się znajduje ? Może jakieś foto ?
Anten nie widzę, nie znam się na tym czy sektorowe czy dookólne. Tym bardziej nie mam fotek takich anten.
Pytanie jest ogólne: Czy można wzmocnić poziom sygnału w komputerze od DARMOWEGO Hotspota ???
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A co ja mam Ci powiedzieć jeżeli Ty nie jesteś w stanie przekazać mi żadnych wskazówekpiotr2802 pisze:Czy można wzmocnić poziom sygnału w komputerze od DARMOWEGO Hotspota ???
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
W Twojej okolicy nie ma darmowych hotspotów, w tym roku UMK ma dopiero ogłosić przetarg na ich budowę.piotr2802 pisze: I właśnie w 100 % chodzi mi o taki darmowy Hotspot.
Czy jeżli sygnał jest słaby u mnie od takiego Hotspota to można w jakiś sposób poziom wzmocnić w moim notebooku ???
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
piotr2802 powiedz, gdzie ten HS się dokładnie znajduje, Rynek Główny w Krakowie to tylko przykład ?
- piotr2802
Nie tylko Rynek Główny.sp6huk pisze:piotr2802 powiedz, gdzie ten HS się dokładnie znajduje, Rynek Główny w Krakowie to tylko przykład ?
Tu masz listę darmowych i płatnych dostawców internetu dla Krakowa:
http://www.wirelesslan.com.pl/hotspots.php?wi=6
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja wiem, ale chciałem się upewnić czy chodzi Ci na pewno o Rynek Główny w Krakowie, czy dałeś tylko przykład, ale teraz już wiempiotr2802 pisze:Nie tylko Rynek Główny.

- piotr2802
sp6huk pisze:Ja wiem, ale chciałem się upewnić czy chodzi Ci na pewno o Rynek Główny w Krakowie, czy dałeś tylko przykład, ale teraz już wiempiotr2802 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Powtarzam, czy w notebooku można w jakikolwiek wzmocnić dochodzący sygnał WiFi, bo wiadomo że wbudowane karty nie posiadają wejścia antenowego.
Moje pytanie dotyczy generalnie całej Polski a nie tylko wybranego dostawcy internetu.
I nie ważne czy płatny czy darmowy HS. Czy ktoś wie coś na ten temat ???
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-03-07, 22:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 22:27 przez piotr2802, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z N.H. widzę tylko KFC i to wewnątrz lokalu będzie tylko zasięg.piotr2802 pisze:Tu masz listę darmowych
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie. Tylko dodatkowa karta na USB.piotr2802 pisze:Powtarzam, czy w notebooku można w jakikolwiek wzmocnić dochodzący sygnał WiFi, bo wiadomo że wbudowane karty nie posiadają wejścia antenowego.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na dodatek jest płatny.wojteks pisze:Z N.H. widzę tylko KFC i to wewnątrz lokalu będzie tylko zasięg.