Dylemat i prośba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dylemat i prośba o pomoc
Witam serdecznie . Mam olbrzymi problem gdyż mieszkam w małej wsi między lasami i ciężko u mnie o dobry internet ... Na strone orange niby jestem w zasięgu orange freedom pro .... Ale chciabym się kogoś z was spytać czy na pewno u mnie będzie zasięg <woj.Łódzkie , pow.pajęczański , gmina siemkowice , miejscowość Mokre > I prosiłbym o podanie innych możliwości . może wimax jakiś ?? albo play ?? proszę pomóżcie
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Dylemat i prośba o pomoc
To zdecydowanie najlepsze rozwiązanie, bo stabilne, szybkie i bez limitu. W Wieluniu jest BS Wimaksa Ery, więc jest szansa że uda Ci się złapać sygnał. Wypełnij formularz na stronie http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... rnet_wimax to dowiesz się więcej.adamj1993 pisze:może wimax jakiś ??
Play jest moim zdaniem gorszy od OFP. Stacja bazowa jest w Wieluniu, podobnie jak w przypadku Wimaksa. Tylko że UMTS ma zasięg dużo mniejszy od Wimaksa dlatego przy tej odległości (prawie 20km) praktycznie nie ma szans na połączenie nawet z użyciem anteny zewnętrznej.adamj1993 pisze:albo play ??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do najbliższej stacji bazowej CDMA Orange masz zaledwie ~5,5 KM, więc nie ma opcji, żeby CDMA nie działało. Dla poprawy jakości sygnału mógłbyś ewentualnie kupić antenę zewnętrzną. Masz też przecież możliwość przetestowania usługi przez 30 dni, jak Ci się nie spodoba to odajesz, poniesiesz tylko opłatę aktywacyjną w wysokości 69 zł (ja płaciłem 19 zł, więc nie wiem gdzie leży prawdaadamj1993 pisze:Ale chciabym się kogoś z was spytać czy na pewno u mnie będzie zasięg <woj.Łódzkie , pow.pajęczański , gmina siemkowice , miejscowość Mokre >

Niedaleko w miejscowości Szczyty działa jeszcze provider udostępniający internet WiFi "Pitsoft", ale w Mokrych to na 99,99 % nie ma zasięgu tej sieci, może jest szansa jeszcze na WiMAX'a z Ery choć również czarno to widzęadamj1993 pisze:I prosiłbym o podanie innych możliwości . może wimax jakiś ??

Wydaje mi się, że na Play'a to nie masz szans, nawet używając zewnętrznej anteny kierunkowej,adamj1993 pisze:albo play ??
W twojej sytuacji najlepszy rozwiązaniem jest wzięcie internetu CDMA od Orange.
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 10:13 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Ale jak wypełnię taki formularz to co będą do mnie dzwonić ? Bo ja nie jestem pełnoletni i nie chce załatwiać spraw formalnych od tego mam tatę ja jestem tylko od tego czy jest zasięgi ile kosztuję
.... Ale z tym Wieluniem to jest tam na pewno jakiś nadajnik ?? Ja mam do Wielunia 20 km

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tylko w przypadku gdyby WiMax okazał się niedostępnyW twojej sytuacji najlepszy rozwiązaniem jest wzięcie internetu CDMA od Orange.

-
- Stały użytkownik forum
Sp6huk kilka miesięcy temu pisałem z tobą i mówiłeś coś właśnie że ta stacja jest nie aktywna czy coś takiego że jest zarezerwowana już nie pamiętam ... Bo chyba mowa o nadajniku w siemkowicach ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Najbliższa stacja bazowa Play'a znajduje się w Pajęcznie.Blido pisze:Stacja bazowa jest w Wieluniu
-
- Stały użytkownik forum
A po obniżeniu transferu to w jakich granicach będzie chodził ten orange .... ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, oddzwonią do Ciebie.adamj1993 pisze:Ale jak wypełnię taki formularz to co będą do mnie dzwonić ?
Więc podaj jego numer telefonu i niech z nim rozmawiają. Oczywiście go uprzedźadamj1993 pisze:Bo ja nie jestem pełnoletni i nie chce załatwiać spraw formalnych od tego mam tatę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak. Jeśli po drodze nie będzie większych przeszkód to uda się zestawić link. A jeśli się nie uda to po prostu rozwiążesz umowę i oddasz zestaw do najbliższego salonu Ery.adamj1993 pisze:Ale z tym Wieluniem to jest tam na pewno jakiś nadajnik ?? Ja mam do Wielunia 20 km
64kb/s w downlinku i 32kb/s w uplinku.adamj1993 pisze:A po obniżeniu transferu to w jakich granicach będzie chodził ten orange .... ?
-
- Stały użytkownik forum
A w salonie ery jak pójdę się spytać o dostępność to mi powiedzą ?? sp6huk co do dostawcy internetu radiowego pitsoft pisałem do nich powiedzieli że będą na dniach zaczynać pracę chodź teraz piszę od tygodnia i nie odpisują....
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na dzień dzisiejszy w Siemkowicach, działa już stacja bazowa na 100%.adamj1993 pisze:Sp6huk kilka miesięcy temu pisałem z tobą i mówiłeś coś właśnie że ta stacja jest nie aktywna czy coś takiego że jest zarezerwowana już nie pamiętam ... Bo chyba mowa o nadajniku w siemkowicach ?
-
- Stały użytkownik forum
Praktycznie całą moja okolica śmiga na internecie radiowym ...i neostrady <ja nie mam dostępu > I czy to będzie miało wpływ że bardzo mało osó korzysta z danej stacji ... to czy prędkość też będzie większa ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie i tylko ich zadziwisz, bo ludzie w salonie mogą nawet nie wiedzieć ze taka oferta istnieje. WiMax jest dostępny tylko korespondencyjnie.adamj1993 pisze:A w salonie ery jak pójdę się spytać o dostępność to mi powiedzą ??
-
- Stały użytkownik forum
To mnie najbardziej denerwuje idziesz się spytać w salonie a oni ;o;o;o ....coś z tym mogli by zrobić ....A nie wiesz czy długo czekam na odpowiedź ?? i co wpisać w zakładce treść może być ?: "Witam czy internet stacjonarny WIMAX jest dostępny w mojej miejscowości ? "
[ Dodano: 2010-03-07, 10:33 ]
Jest jeszcze jeden problem mój tata ma już swój wiek i nie zna się prawie w ogóle na tych technologiach ...;/ To jak ktoś do niego zadzwoni z ery to on tylko chyba otworzy usta ;p
[ Dodano: 2010-03-07, 10:33 ]
Jest jeszcze jeden problem mój tata ma już swój wiek i nie zna się prawie w ogóle na tych technologiach ...;/ To jak ktoś do niego zadzwoni z ery to on tylko chyba otworzy usta ;p
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Do mnie zadzwonili następnego dnia. Chociaż podobno mogą też po prostu napisać maila.adamj1993 pisze:A nie wiesz czy długo czekam na odpowiedź ??
Tak. Tylko podaj dokładne namiary miejscowości (powiat, gmina, kod pocztowy) żeby nie było nieporozumień.adamj1993 pisze:i co wpisać w zakładce treść może być ?: "Witam czy internet stacjonarny WIMAX jest dostępny w mojej miejscowości ? "
-
- Stały użytkownik forum
A z waszego punktu widzenia :
20km mam do stacji bazowej Wimax
6 km do stacji bazowej orange cdma
Co będzie lepiej chodzić ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak tego nie porównasz. Zależy to w przypadku Orange od mocy sygnału oraz obciążenia stacji bazowej. A w przypadku WiMAX'a to w głównej mierze rozchodzi się o moc sygnału, jeżeli będzie bardzo słaby, lub w cale go nie będzie to nie będziesz miał WiMAX'a. Przy odpowiednich parametrach sygnału WiMAX będzie oczywiście lepszy od CDMA Orange.
-
- Stały użytkownik forum
No to jak ja sprawdzę moc zasięgu wimaxa ..... bo tam chyba nie ma okresu testowego ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Technicy przyjadą i sprawdzą czy są możliwości techniczne na WiMAX'a.adamj1993 pisze:No to jak ja sprawdzę moc zasięgu wimaxa ..... bo tam chyba nie ma okresu testowego ?
-
- Stały użytkownik forum
aaaa to coś czuję że jak chcę za miesiąc zmieniać internet to to lepiej już się kontakotwać z nimi i prosić żeby przyjechali ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
IMHO nie ma raczej najmniejszych szans na WiMax na odległość 20 km w ej okolicy. Na pewno nie na sprzęcie Alvariona który używają Netia i Era.adamj1993 pisze:A z waszego punktu widzenia :
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
adamj1993 dobrze czujesz. I zaopatrz się w dozę cierpliwości ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Mam identyczne zdanie na ten tematalias pisze:IMHO nie ma raczej najmniejszych szans na WiMax na odległość 20 km w ej okolicy. Na pewno nie na sprzęcie Alvariona który używają Netia i Era.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nikt nie przyjedzie. Po prostu adamj1993 dostanie sprzęt i dopiero jak będzie problem to Era kogoś przyśle do sprawdzenia sygnału (bezpłatnie). Takie dziwne rozwiązanie, ale jak do tej pory tak to się właśnie odbywało. Widocznie nie kalkuluje im się wysyłanie technika za każdym razem.sp6huk pisze:Technicy przyjadą i sprawdzą czy są możliwości techniczne na WiMAX'a.
Spróbować nie szkodzi, szczególnie że to nic nie kosztuje. Gdyby nie działało to Era nie pobierze nawet opłaty aktywacyjnej.sp6huk pisze:Mam identyczne zdanie na ten temat
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do znajomego przyjechali, tylko co prawda nie z Ery, a z NetiiBlido pisze:Technicy przyjadą

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Może nasi dostawcy z czasem pójdą drogą podobną jak ci na zachodzie, w Azji, Afryce i przejdą np. na nową 320-tkę Motoroli. Niższa cena systemu a sporo lepsze zasięgi i b. duża niezawodność.sp6huk pisze:...Mam identyczne zdanie na ten temat
http://www.motorola.com/Business/PL-PL/ ... 320+Series
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dużo lepszy jest ten sprzęt od Alvariona?alias pisze:Może nasi dostawcy z czasem pójdą drogą podobną jak ci na zachodzie, w Azji, Afryce i przejdą np. na nową 320-tkę Motoroli. Niższa cena systemu a sporo lepsze zasięgi i b. duża niezawodność.
-
- Stały użytkownik forum
Nie no to raczej wezmę orange cdma..... Jak nikt mi nie przywiezie tego i na dodatek kontakt taki jaki mi ni leży czyli internet i komórka ......Ta stacja blisko mnie na pewno nie jest obciążona .Tylko tam ten limit 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zawsze możesz Wziąć Orange Free Optimum, Premium, czy Platinum zamiast Orange Freedom Pro, i też będziesz mógł działać w CDMA, a limit będzie odpowiednio większy, cena teżadamj1993 pisze:Tylko tam ten limit

-
- Stały użytkownik forum
No właśnie, jakie ceny by były w takich limitach? Mogę max wydać 70 zł na miesiąc.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 17:11 przez adamj1993, łącznie zmieniany 1 raz.