Do 70 zł to nie ma opcji z CDMA w Orange Free. Ale za 75 zł możesz mieć taryfę Optimum z limitem 7 GB, tylko jeden minus jest w tej taryfie, prędkość łącza po limicie spada do 16 kb/s (download), i 8 kb/s (upload), a w Orange Freedom Pro masz po limicie 64 kb/s (download), i 32 kb/s (upload). A więc jeżeli wykorzystywałbyś miesięcznie więcej jak 7 GB, to lepiej wziąć wtedy Orange Freedom Pro, z limitem 3GB.adamj1993 pisze:no właśnie jakie ceny by były w takich limitach mogę max wydać 70 zł na miesiąc
Dylemat i prośba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Dylemat i prośba o pomoc
-
- Stały użytkownik forum
A to 64 kb/s to jest prędkość pobierania tak ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak. Pobieranie 64 kb/s, wysyłanie 32 kb/s, w Orange Freedom Pro.adamj1993 pisze:A to 64 kb/s to jest prędkość pobierania tak ?
-
- Stały użytkownik forum
A to haczyk jest w tym Kb/s a nie KB/s ....czyli tak to będzie ile około 8 KB/s ??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W przeliczeniu Kilobitów na Kilobajty to 64kb/s = 8 KB/s (download, pobieranie), a 32 kb/s = 4 KB/s (upload, wysyłanie).adamj1993 pisze:A to haczyk jest w tym Kb/s a nie KB/s ....czyli tak to będzie ile około 8 KB/s ??
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przywiezie, ale nie technik, a kurier. Chyba że zapłacisz 300zł za montaż to wówczas przyjedzie monter wraz z zestawem i zamontuje Ci zestaw. Oczywiście jeśli okaże się że zasięgu nie ma to za montaż również nie zapłacisz.adamj1993 pisze:Jak nikt mi nie przywiezie tego
To nie żaden haczyk ani chwyt marketingowy, prędkości transferu w telekomunikacji zawsze podaje się w kilobitach na sekundę. Przeczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilobit to będziesz wiedział czemu.adamj1993 pisze:A to haczyk jest w tym Kb/s a nie KB/s ....czyli tak to będzie ile około 8 KB/s ??
64kb/s to około 8kB/s. Około, bo nigdy tak naprawdę nie wiadomo czy prędkość łącza jest podawana w kilobitach (1000 bitów) czy w kibibitach (1024 bity). Obie jednostki mają to samo oznaczenie.
-
- Stały użytkownik forum
A idzie jakoś oszczędzać limit ? Chciałbym trochę pooglądać filmiki na YT i pograć np w CS. Zacytuję tutaj kawałek postu pewnego użytkownika na tym forum
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:16 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
O co tutaj chodzi ??np jak chcemy ogladac same www mozemy tak zrobic. Chcemy obejrzec filmik włączamy CDMA.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:16 ]
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 17:15 przez adamj1993, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
O nic. W przypadku kart dualnych ten sam limit obowiązuje wszystkie technologie, czy to CDMA, czy UMTS, czy EDGE. Ktoś nie wie co pisze.adamj1993 pisze:o co tutaj chodzi ??
-
- Stały użytkownik forum
To tak po obniżeniu 64 kb/s a jak bym jakąś antenę zewnętrzną założył to było by lepiej ?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:21 ]
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-07, 17:21 ]
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 17:21 przez adamj1993, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie. Prędkość jest ograniczona do 64kb/s i tyle w temacie. Musiałbyś wyciągać bez anteny jeszcze mniej żeby odczuć poprawę ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
Szkoda .... Nic jutro wypowiadam umowę ... I czekam miesiąc może tą radiówkę zrobią mówili że będą się starać ...Tylko tak szczerze to nie wiem cyz do miejscowości gdzie będzie z 400 osób opłaca im się
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ta radiówka to zapewne WiFi 2,4GHz więc koszty są bardzo niskie. Każdy może taką założyć. Zależy jeszcze jaki sprzęt ale nie sądzę aby ktoś stosował Microtiki na taką wioskę.adamj1993 pisze:Tylko tak szczerze to nie wiem cyz do miejscowości gdzie będzie z 400 osób opłaca im się
-
- Stały użytkownik forum
Każdy może taką założyć
?? to ja bym sobie zrobił ;p Obyś miał rację bo radiówka nie ma tego limitu ........

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli wystarasz się o odpowiednie łącze operatorskie i zarejestrujesz działalność gospodarczą, to proszę bardzoadamj1993 pisze:Każdy może taką założyć?? to ja bym sobie zrobił

- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba się zarejestrować.Blido pisze:Nie wiem tylko jak ma się sprawa z UKE,
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tego co czytałem na zachodnich forach to jest to w ogóle nowa generacja - dużo lepsza czułość, większa moc, znacznie mniejsze i lżejsze urządzenia (aż 5x), cała stacja bazowa jest w antenie - nie potrzebny kontener czy szafa na dole masztu (cztery sektory to jakby cztery niezależna stacje), a więc nie ma strat na kablu, wyższa również przepustowość z jednego sektora. No i jeszcze rzecz dla nas może mniej ważna ale warta podkreślenia że to standard E czyli w pełni mobilny. Cenowo jak podają to ten sprzęt jest o jakieś 20-25% tańszy w zakupie i 40-55% tańszy w eksploatacji.Blido pisze:Dużo lepszy jest ten sprzęt od Alvariona?
Jednak jak dla mnie, to najciekawsza różnica w tej synchronizacji wzajemnej stacji bazowych (czego nie ma w Alvarionie), co pozwala inaczej budować obszar pokrycia. W Alvarione (mając do dyspozycji np. 2 lub 4 kanały) buduje się centralnie jedna stację i pokrywa dookolnie jakiś tam obszar, no i nie można nie mając innych kanałów do dyspozycji postawić kolejnej stacji bazowej bo zakłóci ona ta pierwszą. A w tych 320-tkach jest tak, że można postawić kolejne stacje i one się nie zakłóca mimo używania tych samych kanałów (bo się jakoś tam synchronizują wzajemnie). I teraz zamiast stawiać jedna stacje na kominie można postawić np. trzy na jakiś wieżowcach w rożnych częściach miasta. Zysk z tego to znacznie lepsze pokrycie i (w tym przykładzie) potrojenie sumarycznej wydajności. Co prawda to kosztuje więcej, ale jest możliwe jako opcja, a w Alvarionie tego po prostu nie da się zrobić (przynajmniej tak piszą).
Tak czy inaczej już to że do zbudowania stacji wimaxowej wystarczy zwykły maszt od azartu albo jakaś pożąda sztyca na wysokim budynku jest fajne.
Edit: a tu znalazłem mały filmik gdzie troszkę widać jak ten sprzęt wygląda - http://www.youtube.com/watch?v=gxEiuv9P ... re=related
-
- Stały użytkownik forum
Dostałem odpowiedź od Ery :
"Witam
Dziękuje za nadesłaną korespondencję, której wpływ odnotowałem w dniu 07.03.2010.
Po weryfikacji w miejscowości Mokre jest zasięg usługi Wi-Max, ze względu na to będziemy w stanie podłączyć Panu Internet dostarczany drogą radiową.
Jeżeli jest Pan cały czas zainteresowany takową usługą proszę Pana o przygotowanie dowodu osobistego i kontakt z Biurem Obsługi Abonenta sieci Era, numer podaje poniżej."
Czyli co to raczej pewne że da radę ? Mimo tych 20 km ?
"Witam
Dziękuje za nadesłaną korespondencję, której wpływ odnotowałem w dniu 07.03.2010.
Po weryfikacji w miejscowości Mokre jest zasięg usługi Wi-Max, ze względu na to będziemy w stanie podłączyć Panu Internet dostarczany drogą radiową.
Jeżeli jest Pan cały czas zainteresowany takową usługą proszę Pana o przygotowanie dowodu osobistego i kontakt z Biurem Obsługi Abonenta sieci Era, numer podaje poniżej."
Czyli co to raczej pewne że da radę ? Mimo tych 20 km ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie jest pewne. Owa "weryfikacja" odbywa się tylko i wyłącznie na podstawie bardzo niedokładnej mapy. Ale jeżeli nie złapiesz sygnału to po prostu umowę rozwiążesz a sprzęt oddasz.adamj1993 pisze:Czyli co to raczej pewne że da radę ? Mimo tych 20 km ?
-
- Stały użytkownik forum
Ale rozwiązanie i wszytko tylko i wyłącznie przez internet ??
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak. W salonie Ery nic związanego z Wimaksem nie załatwisz. Możesz co najwyżej oddać tam zestaw po rozwiązaniu umowy.
-
- Stały użytkownik forum
Kurde ale wydaję mi się że jak by był to słaby zasięg nie wiem ....
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Co masz na myśli? Nie musisz martwić się że będzie źle działało z powodu słabego zasięgu - z tego co wiem terminale i stacje bazowe w Erze są zaprogramowane tak że nie wpuszczają do sieci klientów ze zbyt słabymi parametrami. Czyli są tylko dwie możliwości - albo będzie działało bez zarzutu, albo nie zadziała wcale i wtedy oddasz zestaw.adamj1993 pisze:Kurde ale wydaję mi się że jak by był to słaby zasięg nie wiem ....
-
- Stały użytkownik forum
A z tą cierpliwością to prawda że trzeba długo czekać na sprzęt ?? Boję się że nie dam rady tego zamontować a potem będą kłopoty z oddaniem ;p Jak zwykle przewrażliwiony..... Bildo gdybyś miał wybór to wimax czy sieć radiowa lokalna czyli niby 1 Mb/s
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ja czekałem tydzień na umowę i następny tydzień na sprzęt więc wszystko posżło w miarę szybko. Ale z tego co czytam na forum nie wszyscy mieli tyle szczęścia. Zauważyłem że Era szybciej obsługuje dotychczasowych abonentów a olewa nowych. Ja zanim przerzuciłem się na Wimaksa miałem przez 2 lata Blueconnect.adamj1993 pisze:A z tą cierpliwością to prawda że trzeba długo czekać na sprzęt ?
Prawdopodobnie wybrałbym Wimaksa, bo naprawdę trudno o dobrego lokalnego WISP. 90% z nich to zwykłe urynety. Nie sądzę żeby u Ciebie było inaczej, bo WISP który zakłada sieć dla 400-osobowej wioski będzie musiał bardzo ciąć koszty. Tym bardziej że na wsiach trudno o dobre łącze operatorskie. Pewnie doprowadzi coś za pomocą półlegalnego mostu radiowego 5GHz.adamj1993 pisze:Bildo gdybyś miał wybór to wimax czy sieć radiowa lokalna czyli niby 1 Mb/s
-
- Stały użytkownik forum
Dostałem odpowiedź od dostawcy tutejszej sieci radiowej niestety internetu nie będzie.... Pozostaje WIMAX ... I CDMA lub powrót do iplsua ..... A co do tgo wimaxa to jak to się montuje, na dachu czy jak ?? i ile dajecie % że mieszkając 20 km od stacji dam radę złapać
Ostatnio zmieniony 2010-03-11, 16:00 przez adamj1993, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, aby widoczność ze stacją bazową była jak najlepsza.adamj1993 pisze:A co do tgo wimaxa to jak to się montuje, na dachu czy jak ??
50% - albo się uda albo nieadamj1993 pisze:i ile dajecie % że mieszkając 20 km od stacji dam radę złapać

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, choć niekoniecznie. Generalnie im wyżej tym lepiej, oczywiście najlepiej tak aby była widoczność pomiędzy stacją i terminalem. Przy tej odległości widoczność będzie wręcz konieczna. Ja sam nie zamontowałem na dachu tylko na ścianie na wysokości pierwszego piętra. Nie było konieczności wspinać się na dach bo stację bazową widać u mnie nawet z ziemi - chałupę mam na wzgórzu.adamj1993 pisze:A co do tgo wimaxa to jak to się montuje, na dachu czy jak ?
-
- Stały użytkownik forum
Macie jakieś mapki żeby zanalizować jak jest z położeniem terenu po drodze z mojej miejscowości : Mokre <gm.siemkowice> --- Wieluń
JA wątpię że dam radę to tak usytuować przecież lasy itd...
JA wątpię że dam radę to tak usytuować przecież lasy itd...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
0%, jeśli nie masz absolutnie czystej strefy Frensela ( w przybliżeniu - widoczności optycznej) między Twoją lokalizacją a stacją Wimax.adamj1993 pisze:i ile dajecie % że mieszkając 20 km od stacji dam radę złapać
[ Dodano: 2010-03-11, 16:22 ]
Google Earthadamj1993 pisze:Macie jakieś mapki żeby zanalizować jak jest z położeniem terenu po drodze z mojej miejscowości
-
- Stały użytkownik forum
NIe mam co trochę jakiś lasek ... Czyli pozostało mi tylko orange.. i ten upiorny limit ....
:( .. Nawet nie będę się trudził z tym wimaxem bo widzę że to sensu nie ma .....
A sferia itd ?? A co do orange to czy ja muszę zakupić router do komputera stacjonarnego ?? I jeszcze jedno pytanko ;p CO o cyfrowym polsacie ;p ?

A sferia itd ?? A co do orange to czy ja muszę zakupić router do komputera stacjonarnego ?? I jeszcze jedno pytanko ;p CO o cyfrowym polsacie ;p ?