Internet radiowy, dziwne SSID
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet radiowy, dziwne SSID
Jako że potrzeba jest matką wynalazku, gdy nie działał mi internet postanowiłem pogrzebać w konfigutacji routera. Mam TP-linka 543G. Zaczęło się od tego że podczas pingowania google.pl ładnie dostawałem odpowiedź bajty, czas, ttl czasem upłynął limit czasu żądania, ale internet nie działał. Wszedłem więc podczas konfiguracji w zakładkę WIRELESS > SITE SURVEY, tam znalazłem moje połączenie ładnie 29db o nazwie SSID mojego dostawcy, ale zobaczyłem też lepsze 31db o nazwie SSID dlink, podłączyłem się do tego i mam lepszy ping, chodzi mi internet znacznie szybciej, obydwa połączenie miały status security: OFF. No i mam pytanie czy przypadkiem gdzieś się nielegalnie nie podłączyłem, czy moge tak zostać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet radiowy, dziwne SSID
Połączyłeś się nielegalnie do czyjegoś prywatnego routera.kws pisze:No i mam pytanie czy przypadkiem gdzieś się nielegalnie nie podłączyłem, czy moge tak zostać?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Podłączyłeś się do czyjejś prywatnej sieci, i nie możesz z niej korzystać, gdyż jest to nie zgodne z obowiązującym prawem.kws pisze:No i mam pytanie czy przypadkiem gdzieś się nielegalnie nie podłączyłem, czy moge tak zostać?
-
a moge jakos swoja zabezpieczyc, zeby do mnei nikt nie wszedl jak ja do niego? i jak to mozliwe ze mam lepszy slgnal do kogos niz do anteny? tymbardziej ze z tego co wiem w moim miescie tylko ten jeden dostawca oferuje wifi..
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ty do swojej sieci możesz logować się, gdyż twój provider wprowadził najprawdopodobniej zabezpieczenie przez MAC adres, i nikt w taki sposób, jak Ty nie dostanie się do sieci twojego dostawcy. Chyba, że masz w domu router, czy AP i nie jest on zabezpieczony w żaden sposób, tak ? Jak wygląda twoja instalacja do "odbioru" internetu ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie masz routera ani nie udostępniasz neta to nie masz się czym martwić.kws pisze:a moge jakos swoja zabezpieczyc, zeby do mnei nikt nie wszedl jak ja do niego?
Bo najwyraźniej ten router znajduje się bardzo blisko Ciebie. To pewnie router któregoś z sąsiadów.kws pisze:i jak to mozliwe ze mam lepszy slgnal do kogos niz do anteny?
-
a więc od początku, mam do ściany zamontowaną rurę, zdaje się odbiornik, który ładnie mi nakierowali pewnie na nadajnik, z niego idzie gruby kabel jakby do tv tylko o połowe mniejszy do (routera??) TP-LINK, z niego już skrętka do komputera. Po prostu strasznie dziwi mnie że moge do innego kolesia mieć lepsze połączenie niż bezpośrednio z nadajnikiem od dostawcy. Tymbardziej że jest tylko jeden w moim mieście.......
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A więc nie masz się o co martwić, u Ciebie wszystko jest w porządku.kws pisze:mam do ściany zamontowaną rurę, zdaje się odbiornik, który ładnie mi nakierowali pewnie na nadajnik, z niego idzie gruby kabel jakby do tv tylko o połowe mniejszy do (routera??) TP-LINK, z niego już skrętka do komputera.
-
chciałbym tylko rozwiązać ten problem z netem. gdy łącze się z SSID swojego dostawcy przesyła pinga (dość dużego) ale strony nie chodzą. można to jakos rozwiązać czy raczej do niego dzwonic?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wyłącz i włącz ponownie router, może to da jakiś rezultat. Jeżeli nie, to zgłoś problem do swojego providera. Puść też pinga na adres bramy.kws pisze:chciałbym tylko rozwiązać ten problem z netem. gdy łącze się z SSID swojego dostawcy przesyła pinga (dość dużego) ale strony nie chodzą. można to jakos rozwiązać czy raczej do niego dzwonic?
-
probowalem juz resetowac nic nie dalo, z bramy normalnie przesyla, duze skoki sa, no nic jutro sie przejde do nich..
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc rozumiem, że do bramy pingi są OK. Nie pozostaje Ci nic innego, jak zgłosić ten fakt twojemu dostawcy.