Sierra Wireless Compass 885 - Gniazdo anteny zewnetrznej.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Sierra Wireless Compass 885 - Gniazdo anteny zewnetrznej.

Post autor: SQ08 »

Wiec, zapewne sa tu jeszcze osoby, ktore pamietaja jak mi wejsce na zewnetrzna antene z mojego compassa 885 wypadlo i modem nie mial zasiegu.
Wczoraj robiac porzadki znalazlem go i pomyslalem, ze szkoda go wyrzucac i troche z nim poeksperymentowalem.
Przylozylem kawelek folii aluminiowej do tego miejsca i nagle 885 zlapal pelny zasieg EDGE (-75dBm) i normalnie wszystko dziala z ta folia, nawet UMTS.
Gdy tylko wezme ta folie aluminiowa od tego miejsca modem nie lapie kompletnie nic.
I teraz sobie pomyslalem, aby do tego miejsca przylutowac jakas dobra, uniwersalna antene dookólna, tylko nie wiem w ktore miejsce dokladnie.
Spojrzcie na zdjecia i sami ocencie, czy lutujac na stale tam antene, jest szansa ze modem bedzie normalnie dzialal.

Oto zdjecia:

http://img684.imageshack.us/gal.php?g=50591035.png
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 19:02 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Sierra Wireless Compass 885 - Gniazdo anteny zewnetrznej.

Post autor: Jaco »

SQ08 pisze:czy lutujac na stale tam antene, jest szansa ze modem bedzie dzialal.
Tak tylko zamiast anteny przylutuj konektor . Najgorzej znaleźć co gdzie przylutować.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Wlasnie, o to glownie chodzi aby ktos wskazal gdzie dokladnie konektor przylutowac. ;)
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Jaco

Można by spróbować metodą na dotyk i obserwację w aplikacji ale tu potrzebna jest antena niestety. Z masą pewnie nie problem. Gorzej z gorącą żyłą. Tu już trzeba to doprecyzować aby nie uwalić końcówki mocy.
Awatar użytkownika
Jaco

Na czerwono zaznaczyłem masę. Na zielono żyłę gorącą. Pewności nie mam gdyż nie widać dokładnie miejsca tam gdzie zielona strzałka. Może zrób fotę tego miejsca.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Moim zdaniem żęby uruchomić antenę wewnętrzna wystarczy zlutować te 2 rezystory gdzie jest zielona strzałka. Bo oryginalny konektor łączył te 2 małe pola kiedy nie było podłączonej anteny zewnętrznej.

Antenę zewnętrzną nie wiadomo do którego rezystora lutować, wtedy nie wolno ich złączać.

W tej chwili moja wypowiedź jest z podkreśleniem na moim zdaniem. Przydało by się dokładniejsze makro zrobione aparatem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety, nie jestem w stanie zrobic lepszego zdjecia.
Brak sprzetu, aprat cyfrowy zostal wczoraj uszkodzony.
N95 nic lepszego niz to u gory nie zrobi.

Dalej nie wiem, gdzie mialbym ten konektor przylutowac. Jako antene wewnetrzna czy zewnetrzna?
Wydaje mi sie, ze krystianb ma racje i wystarczyloby ten konektor do tych dwoch punktow z zielonymi strzalkami przylutowac. :niepewny:

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Najgorsze jest to, że ten paprak co próbował to naprawić nasmarkał na obudowę i nie wiem czy coś tam nie ukrył pod tym glutem. Bo ja myślałem zrobić tak aby antena wewnętrzna modemu (czyli ta z której korzysta się jak nie ma nic podpiętego do gniazda antenowego) znów była aktywna. To było by najlepsze rozwiązanie, modem byłby znów w pełni mobilny. Ale na tych zdjęciach widzę problem albo antena jest przymocowana do górnej części modemu albo ww. "fachowiec" ja zgubił.
Bez dokładnej ostrej fotki a najlepiej modemu na żywo ciężko odtworzyć ścieżki jakie tam były. No ewentualnie jak bym zobaczył fotkę rozebranego dobrego modemu z gniazdem. Tak było by najłatwiej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ