Nie rozpoznano urządzenie USB - Huawei K3520

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcmo
Początkujący użytkownik forum

Nie rozpoznano urządzenie USB - Huawei K3520

Post autor: marcmo »

Witam
Jakiś czas temu po włożeniu modemu do laptopa pojawił się napis "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Modem sobie mryga jak zwykle, jak by szukał zasięgu.
Czasem nawet pomryguje jak by znalazł ;)
Próbowałem podłączać do różnych komputerów, laptopów i stacjonarcnych z różnymi systemami i nic - zawsze to samo.
Pytanie moje brzmi czy ktokolwiek naprawia takie modemy i czy jest to opłacalna zabawa, czy nie lepiej kupić nowy?
pzdr
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nie rozpoznano urządzenie USB - Huawei K3520

Post autor: wojteks »

marcmo pisze:Pytanie moje brzmi czy ktokolwiek naprawia takie modemy i czy jest to opłacalna zabawa, czy nie lepiej kupić nowy?
Jeżeli urwało sie złacze USB i znajdziesz kogoś kto to przylutuje (o ile się da) to będzie tania naprawa. W innym przypadku naprawa nie jest opłacalna bo nowy modem 100-120 zł kosztuje.
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 19:29 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

marcmo na początek spróbuj aktualizacji oprogramowania modemu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Sundance_kid pisze: na początek spróbuj aktualizacji oprogramowania modemu.
Obawiam się, że jeśli przy każdym podłączeniu system wywala komunikat "nie rozpoznano urządzenia" będzie to niemożliwe. A nawet jeśli loteryjnie modem jest wykrywany to ryzyko uwalenia modemu niedokończonym upgrade jest bardzo duże.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

marcmo pisze:pojawił się napis "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Mi tak czasami się pokazuje przy AnyData ADU-635WA (wredna Vista) i wtedy pomaga w menedżerze urządzeń odinstalowanie modemu, reset modemu (poprzez odłączenie mu zasilania) i włożenie modemu do USB. Jeżeli raz nie zadziała to za drugim działa. Jeżeli tu jest podobna sytuacja to powinno pomóc. Tylko martwi mnie:
marcmo pisze:Próbowałem podłączać do różnych komputerów, laptopów i stacjonarcnych z różnymi systemami i nic - zawsze to samo.
Czy ten modem był już wcześniej podłączany do tych komputerów? Bo jeśli tak to mój sposób może nie zadziałać.
marcmo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcmo »

W sumie używałem go tylko na laptopie, po zakupie był testowany na stacjonarnym ale po usterce sprawdzany był na 2 laptopach i 2 stacjonarnych.

Zastanawiam się jeszcze czy usterki nie spowodowało używanie przy niestabilnym zasilaniu sieciowym [na wsi], w tym samym czasie modem mojej siostry też odmówił posłuszeństwa.
ODPOWIEDZ