Uszkodzony firmware?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Uszkodzony firmware?
Witam wszystkich,
Posiadam modem Option Globetrotter 3G/EDGE i ostatnio mam z nim pewien problem. Otóż od niedawna po włożeniu modemu do komputera na modemie szybko, naprzemiennie mrugają dwie diody. Z tego co wyczytałem tu na forum oznacza to uszkodzenie firmware. Próbowałem więc wgrać nowy firmware wg procedury opisanej w tym temacie. Cała procedura flashowania przebiega niby ok ale po jej zakńczeniu sytuacja wygląda dalej tak samo (dwie diody szybko, naprzemiennie mrugają). Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym z tym zrobić?
Posiadam modem Option Globetrotter 3G/EDGE i ostatnio mam z nim pewien problem. Otóż od niedawna po włożeniu modemu do komputera na modemie szybko, naprzemiennie mrugają dwie diody. Z tego co wyczytałem tu na forum oznacza to uszkodzenie firmware. Próbowałem więc wgrać nowy firmware wg procedury opisanej w tym temacie. Cała procedura flashowania przebiega niby ok ale po jej zakńczeniu sytuacja wygląda dalej tak samo (dwie diody szybko, naprzemiennie mrugają). Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym z tym zrobić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Uszkodzony firmware?
Czy karta SIM jest dobra? Sprawdź na innej najlepiej z wyłączonym PINem.dzilins pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł co mógłbym z tym zrobić?
Nie pomagam na PW!
-
Sprawdziłem. Karta z modemu włożona do telefonu działa poprawnie. Natomiast modem ze sprawną kartą (z włączonym PINem) zachowuje się bez zmian.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli jest jeszcze na gwarancji to z niej skorzystaj.
-
Gdyby była jeszcze na gwarancji to na pewno bym tak zrobił ale niestety nie jest
Kartę kupiłem jako używaną i służyła mi dotąd bez problemu. Fajnie, gdyby nadal mogło by tak być 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam taki sam modem i mnie też czasami zdarzał się taki objaw, ale wyjęcie i ponowne włożenie modemu do slotu go usuwało.dzilins pisze:Posiadam modem Option Globetrotter 3G/EDGE i ostatnio mam z nim pewien problem. Otóż od niedawna po włożeniu modemu do komputera na modemie szybko, naprzemiennie mrugają dwie diody. Z tego co wyczytałem tu na forum oznacza to uszkodzenie firmware.
Spróbuj, jak modem zachowuje się w innym komputerze - być może to jest np. jakiś problem z zasilaniem?
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Coś w tym może być, ja też posiadacz 3g+, ostatnio zmieniłem laptopa i na nowym "diod śmierci" nie wydziałemChris-Kr pisze:być może to jest np. jakiś problem z zasilaniem?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
U mnie wcześniej też się to zdarzało, ale tak jak piszecie wyciągnięcie i włożenie pomagało. W tej chwili niestety nic nie pomaga. Kartę wkładałem do dwóch różnych laptopów. Na obu karta zachowuje się tak samo.
[ Dodano: 2010-03-04, 10:01 ]
I co...nikt nie ma już pomysłów co mógłbym zrobić z tą moją kartą?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-04, 12:24 ]
Sklejam posty.
[ Dodano: 2010-03-04, 10:01 ]
I co...nikt nie ma już pomysłów co mógłbym zrobić z tą moją kartą?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-04, 12:24 ]
Sklejam posty.
Ostatnio zmieniony 2010-03-04, 12:24 przez dzilins, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli modem jeszcze jest widziany w systemie (porty komunikacyjne są) to można spróbować pamięć podmienić za pomocą Qualcomm PST 2.7. Potrzebny tylko plik pamięci z takiego samego modelu. Ja niestety nie mam tego modemu.
-
Modem jak i porty komunikacyjne są widziane w systemie (Application Interface COM13 oraz Diagnostics Interface COM14).
Czy mógłbyś napisać/podać linka jak to zrobić?ja.michal pisze:można spróbować pamięć podmienić za pomocą Qualcomm PST 2.7.
Czy ktoś kto posiada taki modem mógłby mi ten plik pamięci udostępnić?ja.michal pisze:Potrzebny tylko plik pamięci z takiego samego modelu. Ja niestety nie mam tego modemu.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... mm+pst+2.7
pobierz QTPS 2.7
Zrzut pamięci zrobię wieczorem.
pobierz QTPS 2.7
Zrzut pamięci zrobię wieczorem.
-
Udało się zrobić ten zrzut?rio bravo pisze:Zrzut pamięci zrobię wieczorem.
- rio bravo
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A spróbuj usunąć te gi4xx mass storage. Bo to na pewno nie jest od tego modemu.rio bravo pisze:Może ma ktoś jakieś pomysły?
- rio bravo
To gi4xx to jest podłączony gio431, ale bez niego jest to samo, a ten screen dałem dla przykładu. Po odinstalowaniu wszystkiego od optiona, resecie komputera i przeczyszczeniu ccleanerem jest to samo. To samo jest nawet po zainstalowaniu świeżego systemu na drugiej partycji. Później spróbuję na innym komputerze.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A jakich sterowników używasz? Z tego co wiem to jedyne ostatnie działające to są te http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip
- rio bravo
Dalej to samo. Na tym systemie tego nie zrobię, poczekam aż laptop mi wróci z serwisu.
[ Dodano: 2010-03-09, 10:43 ]
W załączniku zgrana pamięć gt max'a 1,8, z firmware 3.19.
[ Dodano: 2010-03-09, 10:43 ]
W załączniku zgrana pamięć gt max'a 1,8, z firmware 3.19.
-
Ja mam gt 3g/edge? Czy ten zrzut się nada?rio bravo pisze:W załączniku zgrana pamięć gt max'a 1,8, z firmware 3.19.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. To inny modem.
-
rio bravo udało Ci się już zgrać pamięć z gt 3G/edge?
-
Wrócił już Twój laptop z serwisu? Przepraszam że się tak dopytuje ale nie wiem co zrobić z tym swoim modemem.rio bravo pisze:Dalej to samo. Na tym systemie tego nie zrobię, poczekam aż laptop mi wróci z serwisu.
-
Czy nie ma ktoś czasem tego zrzutu pamięci dla GT 3G/EDGE?ja.michal pisze:Jeśli modem jeszcze jest widziany w systemie (porty komunikacyjne są) to można spróbować pamięć podmienić za pomocą Qualcomm PST 2.7. Potrzebny tylko plik pamięci z takiego samego modelu.