2 Routery

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
VlaVe
Początkujący użytkownik forum

2 Routery

Post autor: VlaVe »

Mam pewnien problem. Jakiś czas temu postanowiłem zmienić operatora sieci z Netii na Vectre. Wszystko było by fajnie gdyby nie to że standardowo dostałem 2 miejsca na routerze od nich. Innymi słowy - mogą działać 2 komputery z interenetem jednocześnie. Mając wczesniej router z Netii (AirLive WT-2000ARM) pomyslałem ze coś pokombinuje. Jednakże był pewien problem ponieważ router który dostałem od Vectry ma wejscia rj45 (internetowe) a AirLive jako ze jest to router ADSL ma rj11 (telefoniczne). Po zakupie przejściówki LINK postanowiłem coś z tym zrobić.

I teraz pytanie : jak skonfigurować router AirLive tak aby działał na kablu rj45 wpiętym za pomoca przejsciówki w ADSL? Czy w ogóle jest taka możliwość?

Dziekuje z góry za pomoc,
Pozdrawiam VlaVe
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: 2 Routery

Post autor: Blido »

VlaVe pisze:Czy w ogóle jest taka możliwość?
Nie ma. Jakim cudem zamierzasz nagle zamienić port od modemu ADSL w port WAN? :rotfl: Nie wiem po co w ogóle ktoś skonstruował takie przejściówki. Może po to aby można było zastosować skrętkę jako kabel telefoniczny, bo innego zastosowania nie widzę. Albo po prostu żeby naciągnąć laików na 5zł.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:Nie wiem po co w ogóle ktoś skonstruował takie przejściówki.
Czasem niektórzy operatorzy robią ADSLa na RJ45. ale to jakieś marginalne przypadki. Bardzo mnie dziwi, że jeszcze negatywów za ten wynalazek nie dostał.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Czasem niektórzy operatorzy robią ADSLa na RJ45. ale to jakieś marginalne przypadki.
Czyli tak jak napisałem, wykorzystują skrętkę jako kabel telefoniczny (bo można bez problemu, kwestia odpowiedniego podłączenia żył) Tylko zastanawiam się po co. Przecież skrętka jest od kabla telefonicznego droższa :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:wykorzystują skrętkę jako kabel telefoniczny
Nie koniecznie, rj45 równie dobrze można zacisnąć na kablu telefonicznym.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie koniecznie, rj45 równie dobrze można zacisnąć na kablu telefonicznym.
Tak jak RJ11 na skrętce - dla chcącego nic trudnego :] . Ale jeśli ktoś nie chce kombinować z zaciskaniem wtyczek to może zastosować właśnie taką przejściówkę. Wtedy nawet fabrycznie zaciśnięty patchcord mógłby służyć za kabel telefoniczny.
VlaVe
Początkujący użytkownik forum

Post autor: VlaVe »

Jakieś rozwiazania?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

VlaVe pisze:Jakieś rozwiazania?
Kupno routera z portem WAN, np Ovislinka WL-1600GL.
ODPOWIEDZ