Kabel czy WiFi?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigmolak
Początkujący użytkownik forum

Kabel czy WiFi?

Post autor: bigmolak »

Witam, mam pytanie jak w temacie. Czy korzystniej jest łączyć się z routerem (Dlink 2640b) przy pomocy WiFi - sygnał przechodzi przez 2 ściany. Czy lepiej pociągnąć 10 - 15 m kabla. Jeżeli to ma być kabel to lepiej żeby długim kablem był ten telefoniczny czy sieciowy?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Kabel czy WiFi?

Post autor: sp6huk »

Oczywiście, że lepszym rozwiązaniem będzie, połączenie kablowe. Wystarczy, że kupisz dobrej jakości skrętkę (max.100 metrów), do tego 2 wtyki RJ-45 (możesz kupić więcej, na wypadek, gdyby nie udało się poprawnie zacisnąć wtyku za pierwszym razem, są bardzo tanie ;)), no i zaciskarkę do RJ-tek. Kartę sieciową w komputerze masz ?
bigmolak

Jestem pod wrażaniem szybkości reakcji. Wielki plus. Dziękuję.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolony z obsługi :) Powiedz mi jeszcze tylko czy posiadasz w komputerze kartę sieciową ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Wszystkie płyty główne już od co najmniej kilku lat mają zintegrowane karty Ethernet.
Od siebie dorzucę, że najlepszym kablem będzie ekranowana skrętka FTP kat. 5e. Na skrętce nieekranowanej powstają zakłócenia. I w przypadku kupna kabla na Allegro uważać aby nie dać się oszukać i kupić starej skrętki np. kat. 5.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Wszystkie płyty główne już od co najmniej kilku lat mają zintegrowane karty Ethernet.
Zgadza się. Tylko nie wiadomo jakiej generacji kolega ma komputer. Choć też wydaje mi się, że ma jakąś nowszą płytę główną z kartą sieciową. Te czasy już minęły kiedy były tylko karty pod PCI.

A co do skrętki to ekranowana może być jak najbardziej. Polecam firmę Madex, lub Belden.
bigmolak

Tak mam gigową kartę sieciową zintegrowaną z płytą.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

bigmolak pisze:Tak mam gigową kartę sieciową zintegrowaną z płytą.
No to OK, możesz działać :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

sp6huk pisze:Te czasy już minęły kiedy były tylko karty pod PCI.
Karta pod PCI to wydatek rzędu 20zł.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

bigmolak pisze:Tak mam gigową kartę sieciową zintegrowaną z płytą.
Które niekiedy odmawiają posłuszeństwa i wówczas zadowolimy się właśnie kartą na PCI. Oczywiście trzeba jeszcze mieć ją gdzie wpiąć ale to już inny temat. ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Które niekiedy odmawiają posłuszeństwa
Na porządnych płytach z dobrej jakości chipsetem nie ma takiego problemu. Ja używam karty zintegrowanej z chipsetem Atheros i nigdy nie miałem z nią żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Blido pisze:Ja używam karty zintegrowanej z chipsetem Atheros i nigdy nie miałem z nią żadnych problemów.
Ja miałem już do czynienia z kompami w których po kilku latach użytkowania karta sieciowa niby poprawnie zainstalowana pokazywała komunikat że kabel sieciowy jest odłączony.Nie pomagały wówczas żadne jej odinstalowywanie i instalowanie ponowne,instalowanie chipsetu itp. Nie chciała działać i już. Wówczas wkładałem kartę na PCI i już po problemie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Blido pisze:Od siebie dorzucę, że najlepszym kablem będzie ekranowana skrętka FTP kat. 5e
Ekranowaną trzeba mieć gdzie uziemić jeszcze, inaczej podłączasz 15m antenę do zbierania wszystkiego. Do domu UTP lepsza, nie trzeba się grzebać z bzdurami.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ekranowaną trzeba mieć gdzie uziemić jeszcze
To chyba żaden problem - wystarczy że skrętka ma prawidłowo zaciśnięty wtyk ekranowany i jest podłączona przynajmniej z jednej strony do uziemionego urządzenia. Routery zazwyczaj nie są uziemione, ale komputery stacjonarne - owszem. Chyba że ktoś jest nie powiem kim i podłączył kompa do gniazdka bez bolca.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:i jest podłączona przynajmniej z jednej strony do uziemionego urządzenia
Raczej dokładnie do jednego. I z uziemieniem w najtańszych kartach raczej cieniutko.
W warunkach domowych nie ma co się bawić w cokolwiek innego niż UTP. Nie ma po prostu sensu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jo_gurt pisze:Nie ma po prostu sensu.
Chyba,że się chce mieć "żeby mieć coś lepszego" :]

[ Dodano: 2010-03-09, 14:23 ]
Blido pisze:Chyba że ktoś jest nie powiem kim i podłączył kompa do gniazdka bez bolca.
To,że jest bolec to w tym kraju akurat nie znaczy,że jest uziemienie,lub że ma ono odpowiednie parametry :rotfl:

Jedno jest pewne - FTP w domu to przerost formy nad treścią.
W bloku,w kanałach kablowych - to co innego.

Ja osobiście jadę na UTP, jeszcze z ś.p. Ożarowa (uchowały mi się trzy szpule po 100m tej genialnej skrętki), i nie narzekam,a instalację mam dość rozległą.
Gigabit przechodzi bez problemów na najdalszym odcinku (strych - garaż,w sumie ok. 50 m kabla przez cały dom).

[ Dodano: 2010-03-09, 14:25 ]
Blido pisze:I w przypadku kupna kabla na Allegro uważać aby nie dać się oszukać i kupić starej skrętki np. kat. 5.
Przede wszystkim kupować tylko kable,co do których ma się pewność,że są 100% Cu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:lub że ma ono odpowiednie parametry :rotfl:
O to to. Podejrzewam nawet, że mało które będzie miało w zabudowie mieszkalnej.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:To,że jest bolec to w tym kraju akurat nie znaczy,że jest uziemienie,lub że ma ono odpowiednie parametry
Owszem, w wielu domach jest tylko zerowanie. Ale w tym wypadku nie ma to chyba większego znaczenia.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ja w warunkach domowych nie zauważam różnicy między skrętką UTP a FTP na odcinku 20 metrów działa identycznie :D No i jak wiadomo UTP jest łatwiej dostępna, większy wybór.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Ja w warunkach domowych nie zauważam różnicy między skrętką UTP a FTP na odcinku 20 metrów działa identycznie
U mnie na odcinku 35 metrów różnica jest jednak zauważalna, bo na skrętce FTP osiągam transfer wyższy o 1MB/s.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Blido, ale gdzie leży ten kabel? W domu po prostu?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jest wewnątrz domu, ale nie leży - biegnie po ścianach i sufitach przez cały dom. Po drodze mija się z wieloma przewodami elektrycznymi ukrytymi w ścianach, dlatego w grę wchodził tylko kabel FTP. Podejrzewam że gdybym tak samo zainstalował kabel UTP to byłoby jeszcze gorzej niż ten 1MB/s różnicy - bo gdy porównywałem osiągi na obu kablach to UTP po prostu puściłem przez dom po podłodze. Co najwyżej w dwóch miejscach stykał się z jakimiś przedłużaczami.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie ma co porównywać jak nie szły tak samo :)
BeerBefore

Post autor: BeerBefore »

Witam

Podłączę się do tematu:
muszę zrobić mały lan w biurze - teraz 3 kompy, docelowo 8szt
Wszystko w jednym pomieszczeniu 10m x 5m
Kompy będą korzystały z internetu i aplikacji na lokalnym serwerze (dysku sieciowym)
Jakie mogą być maksymalne, realne transfery na kablu i na wifi "n"?

Cholernie nie chce mi się bawić z kablami, jeśli efekt będzie zbliżony :)

Pozdr
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

BeerBefore, zależy od dysku czy inaczej prędkości serwera lokalnego. Ja po N w 5GHz w synchronizacji 108Mb/s mam realnie 3.2MB/s (25,6Mb/s). Mam niestety dwie ściany po drodze.

Router mam Linksys WAG320N z dyskiem PQI 320GB w FAT32 podpięty po USB.

Po kablu zaraz sprawdzę jak to chodzi i odpiszę za moment.

[ Dodano: 2010-04-08, 23:50 ]
No niestety okazało się, że ten hdd nie radzi sobie jak powinien. Mam jedynie 3.5MB/s zapis i 5MB/s odczyt. I na kablu i na WiFi N.

Jeszcze spróbuję po sieci między kompami puścić coś.

[ Dodano: 2010-04-08, 23:59 ]
No na N między kompami (FTP) pliki (zdjęcia) leciały z prędkością 7.5MB/s czyli koło 60Mb/s.
BeerBefore

Dzięki za szybką reakcję :)

planuję taką konfigurację:
router:
http://www.edimax.com/en/produce_detail ... &pl2_id=18
ewentualnie:
http://www.tp-link.com/products/product ... L-WR1043ND

serwer:
http://www.synology.com.pl/dysk-sieciowy-ds210j.php

2 x dysk:
http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=489

wycisnę na tym w "n" tyle co na kablu? :)

pozdr
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

BeerBefore, tylko jak będzie kupował AP/router to patrz jaki chiset sieci bezprzewodowej mają i jaki chipset mają karty WiFi w komputerach. Unikniesz wtedy przykrych niespodzianek, że coś nie działa.
Do tego patrz na procesor w AP/routerze. Jak będzie słaby to zwyczajnie nie będą lecieć pliki z max prędkością.
BeerBefore pisze:wycisnę na tym w "n" tyle co na kablu? :)
Trudno powiedzieć. Zależy czy N będzie w 2.4 czy 5GHz i która z tych częstotliwości jest bardziej lub mniej zaśmiecona.
Do tego piszą, że ten serwer plików ma odczyt max 60MB/s (480Mb/s). N jest do 300Mb/s więc nieco mniej a to i tak w idealnych warunkach.
W TP-Linku jest karta 10/100/1000 więc praktycznie 2x więcej przejdzie po kablu niż dysk może oddać. Edimax ma tylko 10/100 więc jest wolniejszy.
Oczywiście komputery muszą też mieć wtedy 1000 sieć kablową.

Ogólnie to większą pewność i stabilność daje jednak kabel. Do tego bezpieczeństwo danych też większe daje kabel. Z wygodą wiadomo.
Ale jak nie masz zamiaru przepychać za jednym razem po 1 i więcej GB plików to N spokojnie da radę.

Oczywiście musisz ustawić odpowiednio router/AP i mieć w każdym kompie karty N, żeby sieć nie zmniejszała prędkości i technologi, żeby dostosować się do najwolniejszego.
BeerBefore

@ ja.michal - dzięki za pomoc

zakładam, że na kablu 1Gb/s (128 MB/s) to w miarę realna wartość (przy dobrej jakości przewodzie i dużych plikach) ograniczona właściwie tylko możliwościami dysku sieciowego, które mogę jeszcze podnieść raidem 0. I już wyżej dywanu nie podskoczę ;) - tyle musi wystarczyć

Ponieważ w firmie necik MUSI być, po ostatnich przygodach z tepsą zakupiłem awaryjny modemik gsm, a do niego:
http://www.edimax.pl/pl/produce_detail. ... &pl2_id=18
i przyznam, że śmiga rewelacja - dużo szybciej, niż na pojedynczym kompie w usb na oryginalnej aplikacji iPlusa!

Ponieważ jednak nie znalazłem routera z modemem adsl jednocześnie pod: kurczakową tepsę, 3G (gsm), N i lan 10/100/1000 muszę robić jakieś kombinacje.
Gdyby taki sprzęt istniał, mógłbym teoretycznie mieć: lapki na N, pecety na szybkim kablu, na co dzień jechać na neostradzie, a w awariach wtykać 3G i bajka!

Cóż, chyba rzeczywiście nie można mieć wszystkiego... :(

Mam jeszcze jeden mały problem: drukarka
http://content.epson.pl/product/printer ... /index.htm
stara, bez obsługi sieci
stanie na końcu biura, więc idealnie byłoby obsłużyć ją printserverem wifi, a ten edi 6200n, akurat jest najtańszym printserewrem, na rynku, który może ją obsłużyć przez swój usb.
Moje pytanie: mam już (pod 3G)
http://www.edimax.pl/pl/produce_detail. ... &pd_id=281
Czy mogę użyć go wyłącznie jako printserver na usb z drukarką, współpracujący z dowolnym routerem wifi, który na co dzień będzie wszystkim podawał na kablu i wifi neostradę, a kiedy ona padnie, wpiąć w usb 6200n modem iPlusa zamiast drukarki?
Cel: tymczasowy necik z 3G w zastępstwie neostrady
Wady: nie mogę w tym czasie drukować (trochę lipa)
Lapidarnie: czy router wifi adsl, który na co dzień daje sieć całemu biuru z neostrady
może odbierać od innego routera internet z podpiętego w nim modemu 3G?

Jeśli nie jasno to opisałem, mogę zrobić szkic.
Ostatnio zmieniony 2010-04-11, 06:01 przez BeerBefore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BeerBefore pisze:Cóż, chyba rzeczywiście nie można mieć wszystkiego... :(
Można: http://www.draytek.pl/?k=produkty&d=27&n=169
No może w 99%, bo ma tylko jeden port LAN 1Gbps, czyli wypadałoby dokupić zewnętrzny switch 1Gbps. Tylko cena jest taka jaka jest. Może wystarczyłby też bez V, nie wgłębiałem się czym się różnią.

BeerBefore pisze:Czy mogę użyć go wyłącznie jako printserver na usb z drukarką, współpracujący z dowolnym routerem wifi, który na co dzień będzie wszystkim podawał na kablu i wifi neostradę, a kiedy ona padnie, wpiąć w usb 6200n modem iPlusa zamiast drukarki?
Z tego co wiem - nie ma trybu Client, więc nie.
Lapidarnie: czy router wifi adsl, który na co dzień daje sieć całemu biuru z neostrady
może odbierać od innego routera internet z podpiętego w nim modemu 3G?
Zależy jaki to router, ale ja takiego nie znam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Teoretycznie WAG320G ma 4x1GEthernet, ADSL, USB pod HDD, N w 2.4 i 5GHz i możliwość przerobienia 1 portu Ethernet na WAN.
Teoretycznie w Linksysie jest otwarte źródło i można by było przerobić firmware, żeby to USB to było do modemu 3G. Niestety nie wiem jak to zrobić. ;)
ODPOWIEDZ