Witam,
Używam TopNetinfo (wspaniały program), iPlus, modem Huawei E870, 90-77 dBm. Generalnie wszystko chodzi ok (oczywiście w zależności od pory i innych czynników), ale po jakimś czasie połączenie zostaje przerwane i nie można nawiązać nowego bo "port jest zajęty". Po ponownym wetknięciu modemu albo włącz/wyłącz w menadzerze urządzeń jest ok do następnego razu.
Poszukałem na tym wspaniałym forum i wiem, że przyczyną jest najprawdopodobniej jakaś aplikacja, która samodzielnie próbuje ustanowić połączenie (np. faks) i blokuje port. Faksu nie używam, ale jest wiele podejrzanych aplikacji (może automatyczne aktualizacje albo jakieś usługi z iphona).
Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę ustalić, która aplikacja odpowiada za te wybryki?
Z góry dzięki za pomoc.
PS
Tylko przystępnie, bo nie jestem specjalistą :-)
zrywanie połączenia i blokowanie portu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: zrywanie połączenia i blokowanie portu
Odinstaluj oprogramowanie od Iplus.Potem podłącz modem zainstaluj w menadzerze urządzeń sam sterownik i powinno być ok.
-
Nie używam oprogramowania iPlus - od razu zainstalowałem gołe sterowniki. Ponieważ czasami trzeba odebrać jakiegoś durnego SMS i w ogóle aby śledzić co się dzieje z sygnałem, zainstalowałem TopNetinfo. Dzieki temu wiem o zablokowanym porcie, bo z samego dialupu można się dowiedzieć tylko, że połączenia nie ma.
Poza tym dzięki TopNetinfo mogę uruchamiać połaczenie automatycznie przy starcie systemu (modemu używam niestety w komputerze stacjonarnym, bo od 8 laty TP nie jest w stanie dociagnąć 50 m kabla).
Poza tym dzięki TopNetinfo mogę uruchamiać połaczenie automatycznie przy starcie systemu (modemu używam niestety w komputerze stacjonarnym, bo od 8 laty TP nie jest w stanie dociagnąć 50 m kabla).
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W takim razie albo modem się wiesza, albo masz jakiegoś robala który wysyła smsy (lepiej sprawdź rachunek jeśli masz możliwość) Bo TNI informuje tylko o zajętości portu com. A może masz TNI źle skonfigurowane?kakol pisze:Nie używam oprogramowania iPlus - od razu zainstalowałem gołe sterowniki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Akurat mam przed sobą rachunek. Nie zużyłem ani jednego SMS z pakietu (co jest zresztą zgodne z prawdą). Co do reszty, to sprawdzę później.