D-Link DI-524 i nietypowe połączenie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

D-Link DI-524 i nietypowe połączenie

Post autor: Neldrin »

Witam.

Mam problem :)... Sprawa wygląda następująco: Dwa kompy, jeden ma dostęp do neta przez radiówke i jeden port Ethernet wolny. Podłączam do niego D-Link DI-524 (w miejsce WAN'a kablem) i nie wiem jak to dalej ustawić... Jak tylko cos robie, to połączenie internetowe przestaje działać! :-/ Za to jak wyłączam karte Ethernetową to net znów smiga :-/

Wiec... Co zrobić, zeby router mógł się łączyc z kompem który ma internet, zeby mógł to połączenie rodzielić? Jak to skonfigurować? W WinXP mam ustawione ICS, siec lokalną której IP jest 192.168.0.1 (kiedyś łączyłem sie przez kabel krossowy). Adres routera zmieniłem na 192.168.0.4, wpisałem chyba wszystko jak trzeba w konfiguracji WAN i dalej lipa, bo nic oprócz konfiguracji routera nie działa! :-/

Proszę o pomoc...
Mind Hunter

Re: D-Link DI-524 i nietypowe połączenie

Post autor: Mind Hunter »

Ja w ten weekend tez bede walczyl z tym... Mam ten sam router DI-524.
Najpierw kupie kabel z przeplotem, podlacze komp z internetem i 2i komp. Jak sie uda to zczytam jakie parametry sa ustawione na 2im kompie (ipconfig /all). I te parametry wpisze do routera.

Niestety nie udalo mi sie dzisiaj uzyc kabla normalnego zeby podlaczyc internet do routera:
- komp z internetem <-> gniazdo WAN w routerze
- komp z internetem <-> gniazdo LAN w routerze
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Czytałem, ze jest z nim sporo kłopotów... Ale mysle, ze sobie poradzimy... Ja mam ten skrosowany kabelek, próbowałem wpisac dane mojego ISP ale mówie, ze wtedy automatycznie internet "znikał" xP

A to do kompa z internetem to napweno bedzie WAN... Ja dzisiaj tez jeszcze popróbuje...

Powodzenia :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Jak na WANie jest 192.168.0.1 to na LANie routera nie moze byc adresu tej samej klasy. Zmien ip routera np na 192.168.1.1
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Post autor: JK »

Witam

Moim zdaniem problem stanowi adres IP karty Ethernet. Jeżeli twoja karta Wi-Fi ma adres 192.168.0.xxx (zakładam, że ma) to oznacza to, że w sieci (tej z której masz internet) jest już urządzenie z adresem 192.168.0.1, więc nie możesz mieć w komputerze karty z takim adresem. Poza tym adres twojej podsieci powinien być różny od adresu podsieci twojego ISP, a więc musisz zmienić trzeci oktet adresu IP swojej karty Ethernet (możesz np. zmienić adres na 192.168.1.1).

Problem w tym, że Windows w swojej nieskończonej "mądrości" zmienia IP karty przez którą udostępniasz połączenie na 192.168.0.1 (a jeżeli wykryje w sieci urządzenie z tym adresem to nie uruchomi ICS).

Jeżeli uruchomiłeś już ICS to zmień adres karty Ethernet i dodatkowo w rejestrze zmodyfikuj wartość BackupIPAddress, znajdującą się w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters, wpisując tam ten sam adres. Jeżeli nie masz tego wpisu to musisz go utworzyć (nowy->wartość ciągu). W przypadku wyłączenia i ponownego włączenia ICS trzeba to powtórzyć.

Najpierw spróbuj uruchomić udostępnianie przez bezpośrednie połączenie kablem, a jeżeli się uda to dopiero weź się za konfigurację routera.
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Witam.

JK, niestety nie jest tak jak mówisz. Moja sieć radiowa posiada adresy zewnętrzne, nie zaczynające się od 192.X.X.X ale od 213. Połączenie bezpośrednie z innym komputerem przez kabel krossowy działa poprawnie, nawet z ICS.

Sprawa wygląda tak: Skonfigurowałem LAN z routerem, komputery są w tej samej grupie roboczej, jest mozliwa wymiana danych przez router. Niemozliwe jest jednak udostępnioenie połączenia internetowego przez komputer, który je posiada! Nie wiem jaki typ połączenia internetowego w routerze wybrać i jak je skonfigurować! (Mam sieć radiową z której karta sieciowa sama pobiera stały adres IP (stały, bo zawsze mam taki sam :) )

Podłączyłem komputer z włączonym ICS pod router (zmieniłem adres routera na 192.168.0.4, a adres karty Ethernetowej w komputerze z internetem jest 192.168.0.1 bo jest włączone ICS) w gniazdo LAN, bo inaczej w ogóle nic nie działa (gniazdo WAN jest w tym wypadku "puste" bo nie mam modemu!)

Więc jak mam zrobić, zeby ten router "pobierał" i rozdzielał internet z komputera na całą sieć?!
Mind Hunter

Post autor: Mind Hunter »

Witam,
ja wlasnie rozpracowuje ten temat.

Ja podlaczylem skrosowany kabel z kompa do routera - gniazdo WAN

Na kompie podlaczonym do routera widze udostepnione katalogi w kompie z internetem i na odwrut. ALE INTERNETU NIE MAM.

polaczenia sieciow(wlasciwosci) ustawilem.....
Miniport WAN(PPPoE):
zaznaczylem udostepnienie polaczenia siecioweg

konfiguracja karty sieciowej podl. do routera
192.168.0.1
255.255.255.0
192.168.0.2

router od strony WAN:
192.168.0.2
255.255.255.0
192.168.0.1

router od strony LAN
192.168.1.1
wlaczone DHCP

A czy ktos wie czy trzeba gdzies ustawiac nr serverow DNS w routerze od strony WAN albo w TCP/IP karty sieciowej od strony routera?????
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

@Mind Hunter
Spróbuj wykasować adres bramy w ustawieniach karty podłączonej do routera, a w ustawieniach routera od strony WAN wpisz adresy DNS uzyskane poleceniem ipconfig/all na komputerze udostępniającym połączenie.

@Neldrin
Adres routera zmieniłeś po stronie WAN czy LAN?
Spróbuj tak:
W routerze, w ustawieniach WAN:
- statyczny IP
- adres IP: 192.168.0.2
- maska podsieci: 255.255.255.0
- brama domyślna: 192.168.0.1
- adresy DNS: sprawdź poleceniem ipconfig/all na komputerze udostępniającym

W ustawieniach LAN:
- adres IP 192.168.1.1
- maska podsieci: 255.255.255.0

Kartę Ethernet podepnij pod WAN routera
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Tak jest!!! Wszystko działa!!! Dziekuje Panu naprawde baaardzo :)

Tylko jeszcze taki jeden problem, ze tak troszeczke wolno to wszystko działa, moze podałem złe adresy DNS?

PS: Nie da sie moze zrobić tak, zeby tan komputer z internetem takze należał do sieci LAN? Bo nie moge się z nim połączyć :/
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Wolno - to znaczy jak wolno?

Komputer udostępniający połączenie jest w innej podsieci, więc żeby go podłączyć do sieci LAN routera musiał byś mieć jeszcze jedną kartę sieciową. Ale oczywiście mogę się mylić.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Juz jest ok... Tylko takie pierwsze wrażenie, wszystko jest jak najbardziej OK :))

Serdeczne dzięki, siedziałem nad tym kilka dni po nocach :-/ dobrze, ze w Polsce sa jeszcze tacy mądrzy ludzie :)

Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz

POST2:
Jednak to nie było tylko moje pierwsze wrażenie...
Czy jest możliwe, ze gdy wpisałem komendę ipconfig/all wyszło mi, ze moj DNS to 192.168.0.1? Mam patrzeć na DNS karty Ethernet czy karty do połączenia internetowego?

Strasznie wolno chodzi a zatrzymuje sie gdy w mozilli jest napisane "Oczekiwanie na..." :-/

Jakieś pomysły?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-01, 22:40 ]
Sklejenie postów.
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 22:39 przez Neldrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Wpisz DNS karty, przez którą łączysz się z internetem.
Internet na komputerze udostępniającym działa normalnie?
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Tak, na udostępniającym działa OK :)

Zaraz zobacze z tym DNS...

<Kilka minut później> Oczywiście, wpisałem złe DNS xD <<font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font>> Teraz juz wszystko jest jak najbardziej w porządku... Na razie...

POST 2:
Choinka i wychodzi na to, ze czasami jest dobrze, a czasami nie... Bardzo długo sa przesyłane informacje... Ale za to jak gram w jakas grę to jest wszystko ok, zero przycięć...

Nie rozumiem, DNS w porządku, przepustowość ustawiona na sztywno na 48mbps, moze powinienem wyłączyć DHCP? Sam nie wiem :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-01, 22:38 ]
Sklejenie postów.
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 22:38 przez Neldrin, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

To w końcu działa czy nie, bo edytowałeś swój post z 12:24:45 po napisaniu następnego?
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Nie wiem, jakby ping był czasami naprawde wysoki... Na przykład jak klikam na jakieś hiperłącze, to na początku sie nic nie dzieje (niby jest napisane "Łączenie się z...", ale nic). Dopiero jak klikne drugi czy trzeci raz to się otwiera...

Ale to jest nic w porównaniu do czasu wysyłania wiadomości na przykład na forum :-/ (raz czekałem 20 minut tylko po to, zeby mi się wyświetlil komunikat: "Połączenie zostało zresetowane podczas ładowania strony" czy jakoś tak...) Wcześniej tak nie było...

Jakies sugestie?

PS: Sorki z tym edytowaniem xD
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

A sprawdzałeś jaki masz ping? Najlepiej dla większej ilości pakietów (wpisujesz ping -n liczba_pakietów adres), np. 30 lub nawet więcej.

Pinguj router, bramę, serwer swojego dostawcy, serwer DNS i jakiś adres internetowy. Sprawdź czy nie masz utraty pakietów, a jeżeli tak to gdzie. Możesz też zwrócić uwagę na TTL ale gdyby twój dostawca ustawił go na 1 to nie powinno w ogóle działać.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Ok, postaram sie to wszystko zrobić...

Dzięki, odezwę sie jak sobie z tym poradzę :)

POST 2:
Porobiłem to wszystko, oto wyniki:

Router (30 pakietów) TTL = 64

0% straty, czas błądzenia:
Max: 2ms,
Min: 1ms

Brama (30 pakietów) TTL = 127

0% straty, czas błądzenia:
Max 23ms,
Minimum 2ms,
Średnio 3ms

Pierwszy adres DNS i serwer dostawcy (chyba jest taki sam ^^") (30 pakietów) TTL = 62

3% straty (1 pakiet utracony!!!), czas błądzenia:
Max 49ms,
Minimum 5ms,
Średnio 8ms

Drugi adres DNS (30 pakietów) TTL = 62

6% straty (2 pakiety utracone), czas błądzenia:
Max 302ms
Min 5ms
Srednio 50ms

Adres: http://www.wp.pl (30 pakietów) TTL = 62

6% straty (2 pakiety w du**), czas błądzenia:
Max 1478ms (LOL!!! To chyba tu jest problem...),
Minimum 5ms,
Średnio 68ms

Tak dla porównania, Adres: http://www.onet.pl (30 pakietów) TTL = 62

16% straty (5 pakietów bye bye), czas błądzenia:
Max 251ms,
Minimum 5ms
Średnio 25ms

Chyba o to chodziło? :) I jak?

PS: I tak niedługo zmieniam neta...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-01, 22:42 ]
Sklejenie postów.
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 22:41 przez Neldrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

A jak wygląda ping z komputera udostępniającego łącze?

PS. Rozumiem, że to jeszcze nie jest WiMAX od Netii. Testujesz podział łącza?
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Z komputera udostępniającego jest tak:

TTL = 127
30 pakietów
0% straconych
Minimalny czas błądzenia: 2ms
Maksymalny czas błądzenia: 23ms (były 3 z 23ms opoznieniem)
Średni czas błądzenia: 3ms

Oczywiście, ze to nie Netia! Na razie testuje ten router jeszcze na starym łączu, Netia przyjezdza w następnym tygodniu :)

I jak teraz?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Neldrin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Wygląda na to, że nie ma problemu z komunikacją między twoją siecią LAN i kartą Ethernet. Twoje połączenie internetowe też raczej działa tak jak trzeba (chyba, że akurat trafiłeś na chwilę gdy działało). Problem jest chyba z udostępnianiem, ale jaki to na razie brak mi konkretnych pomysłów. Może komputer, z którego udostępniasz połączenie chwilami "zamula się" z jakiegoś powodu. Możesz jeszcze spróbować użyć jakiegoś programu do udostępniania łącza, np. WinRoute lub WinGate.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Rozumiem... Przypomniało mi się, ze jak korzystałem z krossowego kabla do łączneia dwóch kompów, to tez były takie problemy, ze net momentalnie "stawał" na kilka chwil...

OK, zobacze co da sie zrobić, dziekuje za pomoc :)
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Jeszcze tylko jedno pytanie. Jaki adres pingowałeś z komputera udostępniającego łącze i jaki adres bramy z sieci LAN?
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Adres bramy z sieci LAN był taki jak adres karty Etherneowej na komputerze udostepniającym... Czyli 192.168.0.1

Ja to wszystko robiłem na komputerze wewnątrz sieci LAN xD Mam zrobic to samo na kompie udostepniającym łącze?! xD
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Adres bramy OK.
Chodziło mi również o ping z komputera udostępniającego łącze do serwera i do jakiegoś adresu internetowego.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

A nie ciekawią Pana te stracone pakiety, wysyłane do stron www? To nic nie znaczy?

OK, zrobie to przy najbliższej okazji :)
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Właśnie dlatego pytałem o ping z komputera udostępniającego łącze. Może nie wyraziłem się jasno. Powinienem był napisać, że chodzi mi o ping z komputera udostępniającego łącze do serwera i do zewnętrznego adresu internetowego. Dopiero później ping, który podałeś "z komputera udostępniającego" wydał mi się podejrzanie niski.

Właśnie cały twój problem leży w stracie pakietów. Wiadomo, że występuje utrata pakietów przy zapytaniach z sieci LAN. Trzeba teraz sprawdzić czy to samo nie dzieje się na komputerze udostępniającym łącze.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

OK, zrobiłem o co mnie Pan prosił:

Ping adresu www.wp.pl z komputera udostępniającego:

Wysłano 30 pakietów, wszystkie całe... TTL = 64
Czas bładzenia:
Min: 2ms
Max: 10ms
Śr: 3ms

Ping z serwera ISP:
30 pakietów, 1 utracony
Czas błądzenia:
Min: 2 ms
Max 16ms
Śr: 3ms

I jak teraz?
Awatar użytkownika
JK
Stały użytkownik forum

Jeżeli tak jest cały czas to chyba jednak problem jest, tak jak wcześniej pisałem, z udostępnianiem. Był co prawda jeden utracony pakiet ale pingi są o wiele krótsze niż z LAN'u. Pakiety gubią się gdzieś na komputerze udostępniającym. Spróbuj użyć do udostępniania połączenia jednego z programów, których nazwy podałem. Darmowe są chyba tylko wersje trial ale do przetestowania wystarczą.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

DNS mozesz wstawic obojetnie jakie, np tepsy i zmniejsz predkosc np na 11 mb/s.
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

No dobra, wiec tak:

WinRoute: Zainstalowałem, jak zrestartowałem kompa (po wyłączeniu ICS) to sie windows nie włączył, a jak usunałem to przez tryb awaryjny z dysku to ruszył... Dziwne... :-/

WinGate: Nie wykrywał serwera (kompa udostepniającego neta), próbowałem to na wszystkie sposoby zrobić, widocznie firewall albo NAT routera to blokuje, ale nie zamierzam się w takie rzeczy bawić...

A co najlepsze, potem ICS mi sie nie chciało włączyć, jakis błąd wyskakiwal, ale po pół godziny walki udało sie... ^^" Moze problemem jest to, ze jak w ustawieniach karty Ethernetowej wpisze jakikolwiek adres bramy, to internet w ogóle nie chodzi? Na udostępniającym też...

Jaki DNS musze wpisac na karcie Ethernetowej?

A czy obniżenie z 48 do 11mbps bedzie miało duże znaczenie podczas grania na LANie albo przez neta?
ODPOWIEDZ