Jaki Router do dzielenia radiówki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
simloc
Początkujący użytkownik forum

Jaki Router do dzielenia radiówki

Post autor: simloc »

Witam mam net Radiowy Mam takie pytanko, jaki router łapałby sygnał przez wifi oraz puszczał go dalej także przez wifi. Interesuje mnie postawienie Hotspota czytałem że można nawet wgrać oprogramowanie do Routera które ma w sobie Hotspota
Dzięki za podpowiedzi :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-10, 10:37 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 10:37 przez simloc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki Router do dzielenia radiówki

Post autor: wojteks »

simloc pisze:jaki router łapałby sygnał przez wifi oraz puszczał go dalej także przez wifi.
Jakie sieć ma zabezpieczenia? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> PPPoE
Nie pomagam na PW!
simloc

tylko MAC
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Możesz to zrobić jednym urządzeniem Ovislink G.Duo o ile ma klonowanie MAC albo możesz zmienić MAC u dostawcy.
Inna opcja to jako AP Client router Ovislink WL1600GL (WL5460APv2, Tp-Link WR543G) i do tego jakiś AP żeby nadawać po WiFi (Ovislink WL5460APv2, Tp-Link WA501G)
Nie pomagam na PW!
simloc

Oczywiście do tych wszystkich można wgrać alternatywne oprogramowanie? Tak aby po zalogowaniu się do sieci trzeba by było się zarejestrować na Stronie HOT SPOTA. Czyli za około 200zł mam to w jednym Urządzeniu Tak . A możesz mi napisać czy stabilniej będzie na Jednym Czy na dwóch hulało.Oczywiście ze zmianą MAC u dostawcy nie będzie problemu.
Chodzi mi żeby w miarę nie za drogo wyniosło te rozwiązanie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

simloc pisze:Oczywiście do tych wszystkich można wgrać alternatywne oprogramowanie?
Nie, alternatywne można wgrać tylko do WL1600GL
Co chcesz uzyskać alternatywnym oprogramowaniem?
Nie pomagam na PW!
simloc

CHodzi mi o wbudowany HOTSPOT ze stroną startową po połączeniu się z siecią Wyskakiwała by strona startowa na której by trzeba było się zalogować by móc korzystać z Neta bez Logowania były by tylko dostępne np. dwa portale.Czy to można by było uzyskać na ORGINALNYM SOFTWARE ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

simloc pisze:Czy to można by było uzyskać na ORGINALNYM SOFTWARE ?
Nie, nie można. Na alternatywnym dla WL1600GL też tego raczej nie uzyskasz.

Może potrzebujesz coś takiego jak MikroTik na platformie Alix albo Routerboard. Generalnie jest to Linux przystosowany do pracy jako AP, AP Client, Router i wiele innych opcji. De facto jest to serwer z dołączonymi interfejsami radiowymi. Na tym forum raczej fachowców od MT nie ma.
Nie pomagam na PW!
simloc

Jak założyć i skonfigurować Hotspot?

Zakładanie i zarządzanie hotspotem jest bardzo łatwe i całkowicie darmowe.

System zarządzania hotspotami WorldSpot.net jest kompatybilny z OpenSource'owym oprogramowaniem chillispot. Może ono działać na każdym komputerze lub routerze z zainstalowanym Linuksem.

Zalecamy zainstalowanie łatwego w użyciu firmware'u DD-WRT na kompatybilnym routerze. DD-WRT zawiera wiele zaawansowanych funkcji, a także oprogramowanie Chillispot. Przy jego pomocy można skonfigurować Hotspot używając wyłacznie przeglądarki WWW.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak skonfigurować DD-WRT.

Jeśli potrafisz, możesz użyć jakiegokolwiek innego firmware'u (np. openwrt), lub komputera PC z systemem Linux.

Po zainstalowaniu chillispot zarejestruj się, kliknij na link aktywujący w emailu, a potem stwórz swój Hotspot na stronach WorldSpot.net.

Kiedy już stworzysz Hotspot, kliknij na 'Wyświetl informacje konfiguracyjne' i odpowiednio zmodyfikuj swoją konfigurację chillispot.

Nie zapomnij o ustawieniu opcji Hotspotu i utworzeniu profilu dostępu.

Po zrestartowaniu routera możesz połączyć się ze swoim Hotspotem i przetestować jego działanie.
http://worldspot.net/wk/Main/pl/Welcome
Wtedy by musiało śmigać na dwóch Jeden Jako Klient a drógi z wgranym DD-WRT w jakimś AP Dobrze rozumie
A może to DD-WRT ??
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 12:11 przez simloc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

simloc pisze:A może to DD-WRT ??
DD-WRT też nie nadaje się do tego. Zapraszam na www.trzepak.pl użyj opcji szukaj były tam już takie tematy.
ODPOWIEDZ