Nokia 6700 clasic jako modem dla PDA Mio P560 z WM6

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
leo_l
Początkujący użytkownik forum

Post autor: leo_l »

Zacznę od przedstawienia informacji ze źródeł:
-orange.pl - "trzeba zainstalować sterowniki telefonu (modemu) w PDA, ewentualnie polecenie inicjujące AT+..."
-nokia.pl - "oficjalnie nokia nie wspiera WM6, nieoficjalnie niektóre telefony z symbianem mogą działać z PDA z WM6"
-http://service.mio.com/ "producent nie udostępnił listy kompatybilnych telefonów"
Pomijam sprawy konfiguracji, to było już w innych wątkach. Podam tylko, że w tym Mio nie widziałem możliwości wpisania polecenia inicjującego.
Sterowników Nokii (i nie tylko) też nie ma dla WM6. Czy komuś udało się skonfigurować internet w zbliżonej konfiguracji tzn. z PDA z WM6 (bez sterów i polec. inicjującego) ? Oczywiście chodzi o PDA bez wbudowanego modemu GPRS.
Przy okazji może uda się stworzyć listę kompatybilnych telefonów.
W innym wątku widziałem, że komuś udało się z SE K510i.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Nokia 6700 clasic jako modem dla PDA Mio P560 z WM6

Post autor: krystianb »

A tutaj instrukcja http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=181606#181606 . Warunki są 2:
1. Telefon musi udostępniać standardowy modem bluetooth.
2. Telefon musi pamiętać ustawienia kontekstu wpisane na kompie.

Stworzyłem jak miałem simlocka na urządzeniu WM6.1 na pewno działa z k610i
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
leo_l

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
krystianb pisze:2. Telefon musi pamiętać ustawienia kontekstu wpisane na kompie.
Nie do końca tylko rozumiem jaką rolę w połączeniu komórki z PDA odgrywa wspomniany komp ? Czy tylko dla określenia CID w numerze dostępowym (*99...)
Pomoc obrazkowa pod przytoczonym linkiem jest czytelna i mam to samo pod WM 6.0. W Orange sugerują jeszcze wpisanie DNS 194.204.159.001 oraz 194.009.223.079.
Na Nokii 6700 nie mogę tego sprawdzić, ale na tych ustawieniach z linku nie zadziałało z Samsungiem L760. Owszem zaczyna się łączyć ale od razu rozłącza z komunikatem, "modem rozłączył połączenie". Podobnie jest z komórką LG KP501. Przypuszczam, że marka i typ telefonu też nie są obojętne.
Jeszcze tylko sugestia, żeby dla pełniejszej informacji oprócz nazwy komórki podawać też nazwę PDA z WM6

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

leo_l pisze:Czy tylko dla określenia CID w numerze dostępowym (*99...)
Tak tylko i wyłącznie, ewentualnie można nowego CID'a stworzyć.

Co do dnsów zawsze korzystam z automatu i nigdy nie zawodzi. Instrukcja była robiona na sprzęcie od htc z własnym modułem hspa(ale wtedy był nieaktywny ze względu na simlocka), do tego brandowanym orange.

Jeśli wpisywałeś dnsy to je wywal, może się coś gryzie. Rozumiem że CID'a sprawdzałeś?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
leo_l

krystianb pisze:Rozumiem że CID'a sprawdzałeś?
Tak dostałem "jedynkę" ;) tzn. +CGDCONT:1,"IP","internet","0.0.0.0".0,0
Próbowałem też na domyślnym czyli *99#
krystianb pisze:Jeśli wpisywałeś dnsy to je wywal
Sprawdzałem z DNS i bez. Na jedno wychodzi.
Oczywiście jak w innych opisanych na forum przypadkach po podłączeniu komórki do PC-ta (Win XP) połączenie z internetem działa dobrze.
Z tego co widziałem w innych zbliżonych wątkach to chyba niewielu osobom udało się takie połączenie z PDA WM6.
Mam jednak przeświadczenie, że to niestety kwestia polecenia inicjującego, którego nie ma gdzie wpisać lub sterowników, których nie ma. No chyba że trafi się na właściwy telefon.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Sprobuj szczescia na forum PDAclubu ;)
leo_l

baxxxio pisze:Sprobuj szczescia na forum PDAclubu
Dzięki, tam też pytałem ale to jest temat niszowy i nie budzi wielkiego entuzjazmu.
leo_l pisze:Przy okazji może uda się stworzyć listę kompatybilnych telefonów.
Miałem możliwość sprawdzić z nokią 6300 i dział, bez żadnych kombinacji i dodatkowych ustawień (tyle że nie w orange).
Mio P560 + Nokia 6300 w Plusie, DNS automatyczny, bez polecenia inicjującego - działa.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-03-13, 01:23 ]
leo_l pisze:Mam jednak przeświadczenie, że to niestety kwestia polecenia inicjującego,
Jednak miałem dobre przeczucia dotyczące polecenia inicjującego.
Niestety WM6 nie udostępnia takiej możliwości wprost, dlatego zrobiłem to przez edycję rejestru.
Po dopisaniu w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\Unimodem\Init
trzeciej linijki w postacji
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"<cr>
internet przez komórkę zaczął działać dla ustawień, dla których wcześniej nie chciał działać (ustawienia DNS przypisane zgodnie z danymi orange).
Sprawdziłem to na telefonach samsung L760 i LG 501 cookie.
Czyli już wiemy że z PDA Mio P560 jako modemy działają też te dwa telefony.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-03-13, 14:43 ]
Dzisiaj podsumowuję postawione w temacie zagadnienie.
Miałem możliwość osobistego sprawdzenia.
Nokia 6700 clasic działa poprawnie jako modem dla MioP560 z poprawionym rejestrem Windows Mobile 6.0 Czy bez zmiany rejestru w przypadku tego telefonu udałoby się tego nie sprawdzałem. Jej poprzedniczka 6300 działała o czym napisałem wcześniej.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ