Abaks.PL - Czyli jak rozdzielić radiówkę?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TaZ
Początkujący użytkownik forum

Abaks.PL - Czyli jak rozdzielić radiówkę?

Post autor: TaZ »

Witam, posiadam router D-Link'a DIR-300 Jako do rozdziału 2 komputerów. Z Tego co wiem potrzebny również AccesPoint.. ok ale jaki ? (5GHz - koniecznie porównajcie se cennik na abaks.pl 2,4GHz a 5GHz!) widziałem OvisLink'i ale ich jest mało.. może są inne o których nie słyszałem. Jestem abonentem iPlus 49 Firmowo i PLAY na karte 50 zł, na play nie narzekam, na Plus owszem.. ale nie chodzi o to.. one chodza wolno a pozatym ja potrzebuje czegoś co nie ma limitu. (NIE CHCE TPSA I NETII BO MUSZE MIEC TELEFON!!!) - taka mała uwaga.

edit://

mam tak:
D-Link DIR-300 (router, rozdziele przez 2,4GHz) i antene YAGI 20dBi 2,4GHz (powinno zadzialac na 5GHz) do nadajnika mam blisko nawet widze go z okna.. potrzebny mi accespoint i http://www.abaks.pl/portal/index.php?link_id=30 PLATYNOWY :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Abaks.PL - Czyli jak rozdzielić radiówkę?

Post autor: sp6huk »

Widzę, że chcesz stworzyć sobie domową urynę. Ten D-LINK niech sobie zostanie jako punkt dostępowy w domu. Ale, gdzie antena na 2,4 GHz ma działań w 5 GHz :nienie: Kupno Access Pointa też odradzam, teraz robi to się inaczej ;) Kup sobie TAKIEGO antenabox'a, poleć do domu skrętką przez PoE, jednym kablem poleci wtedy zasilanie oraz transmisja danych. Do PoE podłączasz swój router i tyle ;)
TaZ

hmm.. accespointy z mody wyszły? :D Co do Skrętek.. nie rozumiem.. antena za oknem by była.. co do CENY nie ma czegos taniego ?? (chodz i tak zadzwonie do cioci bo ma sklep z komputerami / wlan i moze da mi taniej..)

ps: abaks.eu u nich są też części to bym kupił na miejscu.. a i KUPIŁEM kabel ethernet z routera do kompa dlaczego? - za krótki od dlinka.. moj ma 6,1Metra ! To duzo, wytarczy.. ten dlinka zostawie wrazie draki jak nie dadza do accespointa / tego czegoś..

a i Chce tak zeby tanio mozna bylo to zrobic bo nie bede chcial kupowac drugiej anteny (jezeli mus to mus kupie ale 5GHz) wiec.. a i zeby latwo skonfigurowac to..

edit:// A Tym? http://www.cyberbajt.pl/produkt/2760/ub ... -loco.html daloby ?? Tu chodzi tez o koszty bo za sam router dalem 150 zł.. coś do 215zł.. na ściągacz radiówki.. moge wydać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez TaZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

TaZ pisze:antene YAGI 20dBi 2,4GHz (powinno zadzialac na 5GHz)
Absolutnie nie zadziała. Tym bardziej wieszak z yagi.pl. Potrzebujesz anteny na pasmo 5GHz.
TaZ pisze:Co do Skrętek.. nie rozumiem.. antena za oknem by była..
I taką antenę musiałbyś podłączyć nie wiadomo jak długim kablem antenowym, na którym miałbyś straty sygnału. Ze skrętką nie ma tego problemu, może ona mieć do 100m długości.
TaZ

Uchwyt do anteny mam.. do miejsca gdzie będzie antena ok. 6metrów.. no dajmy 10 wrazie w.. bo nie mierzyłem
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

TaZ pisze:hmm.. accespointy z mody wyszły?
Nie wyszły z mody, ale jak chcesz, żeby to dobrze działało to kup takiego antenabox'a, który napędzany jest platformą Mikrotik'a :ok:. Antenę z torem radiowym masz połączone przy pomocy samego konektora, a w przypadku AP musiałbyś dać kabel, który by tłumił sygnał, a tym bardziej w 5 GHz,
TaZ pisze:Co do Skrętek.. nie rozumiem.. antena za oknem by była
Żaden problem. Antena ma być za oknem właśnie. Wyglądałoby to tak: Antena na zewnątrz budynku, od anteny lecisz skrętką do zasilacza PoE, i od razu też do zasilacza PoE podłączasz swój router,
TaZ pisze:co do CENY nie ma czegos taniego ??
Jak miało by to być AP + antena, to wyszłoby jeszcze drożej :P,
TaZ pisze:(chodz i tak zadzwonie do cioci bo ma sklep z komputerami / wlan i moze da mi taniej..)
Tylko ciekawe czy ciocia ma tak dobry sprzęt, ciocia za darmo też nie da, ten antenabox jest w przystępnej cenie,
TaZ pisze:ps: abaks.eu u nich są też części to bym kupił na miejscu.. a i KUPIŁEM kabel ethernet z routera do kompa dlaczego? - za krótki od dlinka.. moj ma 6,1Metra ! To duzo, wytarczy.. ten dlinka zostawie wrazie draki jak nie dadza do accespointa / tego czegoś..
Po jakiemu to jest napisane ? :roll: Składaj zdania w miarę sensownie, żeby można było Ciebie zrozumieć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
TaZ

no dobra.. jakiś tani antenabox.. a UbiQuiti ns 5 loco nie moze byc??

Zasilacze PoE po ile sa?? W Ogóle ile by to wyszlo ile kasy musze wydac??

Ciocia hm.. moze sprowadzic coś ale zawsze taniej..

ABAKS.Eu czy u nich nie ma czegos dobrego ? od razu na miejscu bym wzial.. mam 30-40km do nich
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez TaZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

TaZ pisze:edit:// A Tym? http://www.cyberbajt.pl/produkt/2760/ub ... -loco.html daloby ?? Tu chodzi tez o koszty bo za sam router dalem 150 zł.. coś do 215zł.. na ściągacz radiówki.. moge wydać.
Ubiquiti średnio dobrze współpracuje z Mikrotikiem (bo podejrzewam, że twój dostawca ma stacje bazowe właśnie na tych platformach). Ja bym nie wydziwiał i wziął tego Antenabox'a, którego Ci poleciłem.

[ Dodano: 2010-03-10, 21:09 ]
TaZ pisze:Zasilacze PoE po ile sa?? W Ogule ile by to wyszlo ile kasy musze wydac??
Wszystko potrzebne do instalacji jest w zestawie, tylko nie ma skrętki.

Ale jak już chcesz zaoszczędzić to bierz Ubiquiti NS5 Loco :)
Ma się rozumieć, że jak widzisz stację bazową z okna, to nie ma żadnych przeszkód na drodze ? Jaka to odległość ?
TaZ

dobra to Ogółem co musze kupić (co do 1 rzeczy) + jaka cena.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

TaZ pisze:dobra to Ogółem co musze kupić (co do 1 rzeczy) + jaka cena.
Jeżeli chcesz kupić Antenabox'a, to kupujesz Antenabox'a, skrętkę firmy Madex, lub Belden, złącza RJ-45 (potrzebne Ci będą 4, ale w razie czego kup więcej, na wypadek, gdyby za pierwszym razem nie udało Ci się poprawnie zacisnąć złączy), no i do tego zaciskarka do RJ-tek. A tak w ogóle, to provider nie mógłby przyjechać, zacisnąć Ci te złącza na kablu, i skonfigurować sprzęt ? ;)
ODPOWIEDZ