Dobry zasięg/wysokie pingi/niski transfer/Play Online

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kubakostek
Początkujący użytkownik forum

Dobry zasięg/wysokie pingi/niski transfer/Play Online

Post autor: kubakostek »

Jak w temacie. Zasięg w TNI 38% (-89dbm) Modem huawei e156g+antena panelowa 17dbi.
Po 23 godzinie prędkość wzrasta do 1MB/s a tak to waha się w granicy 80-200kbps. Pingi w dzień 350ms a w nocy około 140ms.
W maju kończy mi się umowa z play więc od razu proszę o porady czy zmiana operatora coś da. Mam 10 km do btsa. Proszę o porady
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Dobry zasięg/wysokie pingi/niski transfer/Play Online

Post autor: Blido »

kubakostek pisze:Zasięg w TNI 38% (-89dbm)
To nie jest aż tak dobry sygnał. Dobry może tylko ze względu na odległość jaka dzieli Cię od stacji bazowej.
kubakostek pisze:W maju kończy mi się umowa z play więc od razu proszę o porady czy zmiana operatora coś da.
Z pewnością, bo Play ma bardzo obciążone stacje. U innych operatorów nie ma tak dużej różnicy w osiągach pomiędzy dniem i nocą. Ale oczywiście będziesz musiał pogodzić się z faktem dużo mniejszych limitów za tą samą cenę. Pozostaje jeszcze kwestia zasięgu. Jeśli okaże się że operator którego wybierzesz nie ma u Ciebie 3G i będziesz jechał na EDGE to będzie gorzej niż w Play.
kubakostek

Sprawdzałem i łapie u mnie 3g od plusa i orange. Teraz pytanie czy pomniejszy to pingi? I czy pomoże wymiana modemu na coś w stylu e176 (modem z HSUPA) Nie chce mi się znowu wymieniać anteny na cdma :/ bo najpierw na kierunkowej w ogóle nie działał a na panelowej jest nieźle. I wątpię żeby zasięg miał już cokolwiek do gadania bo w nocy i bardzo wcześnie rano śmiga. Ps. dzięki za szybką odp.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Kup sobie pre-paidy operatorów i sprawdź czy rzeczywiście złapiesz sygnał UMTS tych sieci, jakie będą transfery, pingi itp. Wymiana modemu, na taki, który obsługuje HSUPA powinna nieco zaradzić w zmniejszeniu opóźnień, oczywiście w zasięgu 3G. Napisz może, w jakiej mieszkasz miejscowości.
kubakostek

Wadowice Górne bliżej skrzyżowania. Wystarczą startówki za 5zł?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

kubakostek pisze:Wystarczą startówki za 5zł?
Tak, byle miały aktywny przesył danych. Do Simplusa przydałoby się wykupić jakiś pakiet.
kubakostek

Najbardziej interesuje mnie oferta orange. 7GB za niedużo większe pieniądze. Najśmieszniejszy jest fakt, że sąsiedzi mają neta 2MB na kablu z tepsy a mi nie chcą zrobić przyłączy. :) ale to już inna bajka. Postaram siękupić startery i popróbować. Jest możliwe żebym dostał modem bez sim locka? Bo próbowałem go zdjąć komendą at ale pisało że jej nie ma. I jaki modem polecacie za rozsądne pieniądze?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

W orange też za 5zł dużo się nie potestuje, chyba że przed testami uda się zmienić taryfę na orange free na kartę, wtedy będzie niecałe 50MB do zużycia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

kubakostek pisze:Najśmieszniejszy jest fakt, że sąsiedzi mają neta 2MB na kablu z tepsy a mi nie chcą zrobić przyłączy.
Jak jesteś zainteresowany netem stacjonarnym i bez limitu, to sprawdź ofertę WiMax w Erze i Netii. Może się okazać że jest u Ciebie zasięg.
kubakostek

Nie mówię, że koniecznie za 5 zł :) a też nie opłaca się ładować w kartę, która pójdzie do kosza.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

kubakostek pisze:Wadowice Górne bliżej skrzyżowania
Jeżeli chodzi o Plusa to do najbliższego node B masz ~8,5 KM, znajduje się w Mielcu przy ul. Klińskiego 24, node B Orange, też ok. ~8,5 KM, ul. Warszawska 1, w Mielcu. Zaś node B Ery znajduje się nieco bliżej ~8,2 KM,w Radomyślu Małym,
kubakostek pisze: I jaki modem polecacie za rozsądne pieniądze?
A może by wziąć w takim układzie Orange Free Optimum z limitem 7 GB i modemem AnyData ADU-635WA ;) Mógłbyś wtedy działać w technologii GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA oraz CDMA. Do najbliższej stacji bazowej masz ~12 KM, znajduje się w miejscowości Łączki Brzeskie.
kubakostek

Wszystko fajnie tylko, że wolę już kupić modem i mieć niższy abonament. I moja antena jest tylko do hsdpa także cdma chyba odpada.
kubakostek

Od kilku ostatnich dni transfer cały dzień jest taki sam (do 1mb/s) pingi po 140-200. Najwidoczniej w końcu zrobili coś z serwerami. Problem rozwiązany
ODPOWIEDZ