problem z firmware HDSPA ready do merlin U740

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czoper_
Początkujący użytkownik forum

problem z firmware HDSPA ready do merlin U740

Post autor: czoper_ »

Witam

mam merlina U740 HSDPA ready i uaktualnilem go do obsługi HSDPA wg instrukcji na stronie, programem ze strony Blue connect, po czym przestał mi działac blue connect menager, pojawia sie ze ma problem ze sterownikami i nie działa po zmianie firmware.... działa natomiast mobilink i łączy mnie z netem ponadto po połaczeniu zwykle swieciło sie zielone swiatełko na merlinie U740 teraz mobilink połaczył ale swiatełko jest teczowe róznokolorowe w zaleznosci od katu patrzenia............co nie gra co należy zrobić? sterowniki intalowane były zawsze razem z menegerem i dziłało przed zmiana oprogramowania modemu do obsługi HSDPA.....czy takie - połaczenie jest optymalne przez mobilink?
......co robić zeby dzialalo jak nalezy

????
notebook HP nx6110 BC BlueCard_99_Merlin U740
damis
Stały użytkownik forum

Re: problem z firmware HDSPA ready do merlin U740

Post autor: damis »

czoper_ pisze:Witam

mam merlina U740 HSDPA ready i uaktualnilem go do obsługi HSDPA wg instrukcji na stronie, programem ze strony Blue connect,
(...)
......co robić zeby dzialalo jak nalezy

????
A pytanie podstawowe i zasadnicze - czy wyjąłeś SIMa z karty podczas upgrade'u ? W instrukcji upgrade'u jest kategoryczne zalecenie, aby wyciągnąć SIMa, gdyż w trakcie procesu pojawiają się jakieś prądy szczątkowe (nie znam się bliżej na tym), które skutecznie wykańczają SIMa lub kartę. NIe jest to reguła....
czoper_

Post autor: czoper_ »

damis pisze:A pytanie podstawowe i zasadnicze - czy wyjąłeś SIMa z karty podczas upgrade'u ?

napisalem ze postępowalem ściśle wg wskazań ze strony ery wiec oczywiscie wyjąłem sim, pisalem też że działał net przez mobilink więc z karta musi byc ok

pozdr
notebook HP nx6110 BC BlueCard_99_Merlin U740
Mundik

Post autor: Mundik »

U mnie również wystąpił podobny problem, ale zauważyłem że gdy zainicjuję modem poprzez uruchomienie opcji contact manager, to później już nie mam kłopotów.Z tym że stworzyłem sobie nowe połączenie a BCM wyłączam zaraz po inicjacji.
Jeśli chodzi o kolory; to zielona dioda sygnalizuje najwolniejsze połączenie GPRS,tak więc kolory zmieniają się w zależności od typu ( a co za tym idzie) i jakości transferu. :)
i co z tego ?e wiem ?e nic nie wiem...
Mundik

Post autor: Mundik »

Właśnie zlikwidowałem za pomocą tel.komórkowego konieczność podawania PIN, i od tego momentu wszystko wróciło do normy.Łączę się z netem za pomocą połączenia sieciowego (u mnie lepiej pracuje 3G Connection niż Erainternet).Ikonę 3G Connection wstawiłem na pulpit i spoko.BCM ani MobilLink nie są mi do niczego potrzebne więc wyłączyłem w msconfig odpalanie zarówno jednego jak i drugiego (RTEGPRS i MobilLink).Modem inicjuje pracę już podczas ładowania XP, a dioda zaczyna świecić w kolorze magneto ( u mnie, bo w W-wie na niebiesko a jak załapał dobrą jakość to na żółto)
Spróbuj więc zdjąć PIN.Powodzenia :)
i co z tego ?e wiem ?e nic nie wiem...
ODPOWIEDZ