Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Zamierzam kupić router by podzielić neostrade. Internet chcę podzielić na 3 komputery w tym jeden stary co ma zainstalowanego Win98 (nic lepszego nie pójdzie). Wybór padł na linksys wag160N. Do tej pory korzystałem z modemu i z routerami miałem niewiele do czynienia. Ten komputer z Win98 chcę podłączyć do routera kablem i w związku z tym mam pytanie. Czy nie będzie problemów z uzyskaniem internetu na tym komputerze zWin98?? Pytam, bo jak pamiętam z dawnych czasów, gdy miałem dwa komputery z win98 połączone w sieć, to czasami były straszne problemy, żeby się widziały. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale wolę się upewnić.
Jeśli zamierzasz ten zabytek podłączyć przez Ethernet, to nie powinno być problemu. Jak ja sięgnę pamięcią to pod Win98 również miałem różne hece z krosem, ale każdy komp z tym systemem podłączony do routera działał już bez zarzutu.
slawtaz pisze:ale rodzicom co korzystania z internetu
Tylko pamiętaj, żeby rodzice wyznawali zasadę "bez firewalla i NAT-u nie podchodź" - bo inaczej szybko taki komputer stanie się częścią jakiegoś botnetu...czyli po prostu nie połączać go bezpośrednio do Neostrady, bez routera.
Patryk pisze:Tylko pamiętaj, żeby rodzice wyznawali zasadę "bez firewalla i NAT-u nie podchodź"
Masz rację, bo bezpieczeństwo Windowsa 98 jest obecnie bardzo wątpliwe . slawtaz, nie lepiej byłoby zainstalować na tym kompie jakieś starsze distro Linuksa?
Niekoniecznie starsze, a lżejsze Do wyboru kilka jest.
A do Office'a i przeglądarki faktycznie będzie lepszym rozwiązaniem, a z punktu widzenia użytkownika (jeśli przetrawi OpenOffice) nie będzie wielkiej różnicy.
Problem w tym, że rodzice nie do końca jeszcze opanowali windowsa i obawiam się że jak im zainstaluje linuksa to mi żyć nie dadzą i zamęczą ciągłymi pytaniami. Jak na razie zostane przy tym win98, i mam nadzieje że nie będzie problemów z dostępem neta.
Jo_gurt pisze:A do Office'a i przeglądarki faktycznie będzie lepszym rozwiązaniem, a z punktu widzenia użytkownika (jeśli przetrawi OpenOffice) nie będzie wielkiej różnicy.
MS Office 2003 działa na linuxie pod Wine. Przetestowałem
Kupiłem routera, jak na razie wszystko działa ładnie. Jeszcze do pełni szczęścia mam jedno pytanie odnosnie win98 Może ktoś pamięta lub na bieżąco jest z informacjami o tym starociu . Czy da się jakoś w windowsie włączać/wyłączać to połączenie lokalne (tak jak w nowszych systemach PPM na połączenie lokalne i opcja włącz/wyłącz) czy jeśli nie będę chciał mieć połączenia z netem to będę musiał kabel odłączać.