Router a windows 98

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawtaz
Początkujący użytkownik forum

Router a windows 98

Post autor: slawtaz »

Witam

Zamierzam kupić router by podzielić neostrade. Internet chcę podzielić na 3 komputery w tym jeden stary co ma zainstalowanego Win98 (nic lepszego nie pójdzie). Wybór padł na linksys wag160N. Do tej pory korzystałem z modemu i z routerami miałem niewiele do czynienia. Ten komputer z Win98 chcę podłączyć do routera kablem i w związku z tym mam pytanie. Czy nie będzie problemów z uzyskaniem internetu na tym komputerze zWin98?? Pytam, bo jak pamiętam z dawnych czasów, gdy miałem dwa komputery z win98 połączone w sieć, to czasami były straszne problemy, żeby się widziały. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale wolę się upewnić.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Router a windows 98

Post autor: Blido »

Jeśli zamierzasz ten zabytek podłączyć przez Ethernet, to nie powinno być problemu. Jak ja sięgnę pamięcią to pod Win98 również miałem różne hece z krosem, ale każdy komp z tym systemem podłączony do routera działał już bez zarzutu.
slawtaz

Cóż zabytek jak zabytek, ale rodzicom co korzystania z internetu i office'a w zupełności wystarczy :) Dzięki za szybką odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

slawtaz pisze:ale rodzicom co korzystania z internetu
Tylko pamiętaj, żeby rodzice wyznawali zasadę "bez firewalla i NAT-u nie podchodź" ;) - bo inaczej szybko taki komputer stanie się częścią jakiegoś botnetu...czyli po prostu nie połączać go bezpośrednio do Neostrady, bez routera.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk pisze:Tylko pamiętaj, żeby rodzice wyznawali zasadę "bez firewalla i NAT-u nie podchodź"
Masz rację, bo bezpieczeństwo Windowsa 98 jest obecnie bardzo wątpliwe :] . slawtaz, nie lepiej byłoby zainstalować na tym kompie jakieś starsze distro Linuksa?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

jakieś starsze distro Linuksa?
Niekoniecznie starsze, a lżejsze ;) Do wyboru kilka jest.
A do Office'a i przeglądarki faktycznie będzie lepszym rozwiązaniem, a z punktu widzenia użytkownika (jeśli przetrawi OpenOffice) nie będzie wielkiej różnicy.
slawtaz

Dzięki za odpowiedzi.

Problem w tym, że rodzice nie do końca jeszcze opanowali windowsa :] i obawiam się że jak im zainstaluje linuksa to mi żyć nie dadzą i zamęczą ciągłymi pytaniami. Jak na razie zostane przy tym win98, i mam nadzieje że nie będzie problemów z dostępem neta.

dzięki :)
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

Jo_gurt pisze:A do Office'a i przeglądarki faktycznie będzie lepszym rozwiązaniem, a z punktu widzenia użytkownika (jeśli przetrawi OpenOffice) nie będzie wielkiej różnicy.
MS Office 2003 działa na linuxie pod Wine. Przetestowałem ;)
slawtaz

Kupiłem routera, jak na razie wszystko działa ładnie. Jeszcze do pełni szczęścia mam jedno pytanie odnosnie win98 :] Może ktoś pamięta lub na bieżąco jest z informacjami o tym starociu :) . Czy da się jakoś w windowsie włączać/wyłączać to połączenie lokalne (tak jak w nowszych systemach PPM na połączenie lokalne i opcja włącz/wyłącz) czy jeśli nie będę chciał mieć połączenia z netem to będę musiał kabel odłączać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na pewno da się wyłączyć kartę sieciową w menadżerze urządzeń, do którego jest łatwiejszy dostęp niż pod xp (mój komputer/właściwości i już)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
slawtaz

Dzięki, faktycznie jest to jakiś sposób i chyba dla tego windowsa jedyny :]
ODPOWIEDZ