Problem z WIFI
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problem z WIFI
Witam. Mój kolega ma problem z łączem radiowym w Wawie z ASTER. Problem jest tego typu: instalujemy kartę sieciową, sterowniki, router. Karta jest w systemie ale pokazuje się przy ikonie połączenia "Brak połaczenia" i oczywiście czerwony krzyżyk. Przychodzi do nas kolega ze swoim lapem. Włącza go i po chwili ma sieć, bez żadnej konfiguracji, goły system. Pracujemy na win xp (oba kompy). Lap był oddawany do serwisu i po tym już nie chciała działać sieć. Ciężko powiedzieć czy oni coś zrobili bo była uszkodzona tylko matryca. Gdy podłączamy net do sieciówki przewodowej net śmiga. Co może nie grać ??
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Hej Ho Let's GO !
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Problem z WIFI
Moze wystarczy przestawic ja w tryb infrastrukture ? Jaka karta ?
- MaxFM
Karta ma (zazwyczaj) 2 tryby: ad-hoc czyli komp - komp i infrastructure czyli kompy łacza sie przez AP/router.
-
ODP
Łapię. Ktos mi mowił ze karta sieciowa moze byc wylaczona. Inny jesczze ze to wina IP i klucza szyfrującego. W ustawieniach pod win xp zmieniłem chyba żeby komp łaczył sie nie z innym kompem ale z internetem ... To musi być coś innego. Tylko pytanie co ??
Hej Ho Let's GO !
- MaxFM
A nie masz jakiegos menagera od tej karty ? powinno byc na CD ze sterownikami ?
-
Odp
Niestety nic nie widziałem na płytce. Tylko stery. Przeinstalowałem i jest to samo. Poza tym co mi się przypomniało to to że kumpel, który przyszedł z laptopem i u którego to działało miał dodatkową ikonę, gdzie mógł sprawdzić zasięg itp a na typ mapie gdzie net nie chodzi nie było czegoś takiego.
Hej Ho Let's GO !
- MaxFM
A co to za karta??
-
Odp
Nie pamietam producenta ale firma mało znana. Nie mam przy sobie lapa i nie moge sprawdzic. Ciezka sprawa. Po tym jak był oddany do serwisu jak padł matryca zaczeło sie cos złego dziac i net przestał smigac. Zaczynam przypuszczac ze karta jest lekko odczepiona lub została uszkodzona ale nie mam pewnosci zeby zagwarantowac i wyslac go do serwisu ponownie.
Hej Ho Let's GO !
- MaxFM
To karta wbudowana czy na pcmcia ?
- MaxFM
To wiele wyjasnia. Jesli karta była wbudowana (minipci) to na 1000% miała ant. wbudowana w martyce (dookoła) i podłaczona do w/w karty, co a tym idzie po wymianie matrycy nie podłaczyli ant. lub załozyli Ci matryce bez anteny 

- MaxFM
Mozesz zdjąc obudowe i zobaczyc ale jak nie chcesz sie tym bawic to serwis.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Odp
Jeżeli czujesz się na siłach i wiesz, gdzie jest moduł WiFi a często jest on po klapką od dołu, to możesz odkręcić tę klapkę i sprawdzić czy dochodzi do niego antena. Są to dwa kabelki, zazwyczaj biały i czarnyegon64 pisze:Czyli jak rozumiem pozostaje oddanie lapka do serwisu aby ponownie założyli (lub podłączyli) antenę ?

Gorzej, jak masz WiFi pod klawiaturą.
EDIT:
Co do samego WiFi, będzie to wyglądało jakoś tak (to bardziej po prawej stronie):
http://laptopy.info.pl/poradniki/AcerTM ... foto02.jpg
A kabelki do anteny tak:
http://laptopy.info.pl/poradniki/AcerTM ... foto03.jpg
Nie będę robił fotek "widzialnych", bo są chyba troszkę za duże, a sam to tępię na forum

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.