Dziękuję za odpowiedź:) o to mi chodziło:)
Mam jeszcze pytanie. Zakupiłem sobie router Thomson WL716i z voip oraz wifi.
Łącze mam podzielone radiowo do drugiego domu oddalonego o ok. 500m.
W tym routerze są 2 anteny.
Jedna wyprowadzona na zewnątrz obudowy a druga jest tak jakby kawałek laminatu z naniesionymi ścieżkami.
Czy jest taka możliwość aby można było ten router wykożystać w dwojaki sposób czyli tę antenę co jest już wyprowadzona na zewnątrz obudowy zostawić i zrobić sobie sieć na domku, a z tej drugiej malutkiej podpiąć tę przelotkę i do niej antenę zewnętrzną??
czy będzie to działać?? czy już za bardzo kombinuję??
Pozwoliło by mi to wyeliminować jednego AP.
k750i pisze:Czy jest taka możliwość aby można było ten router wykożystać w dwojaki sposób czyli tę antenę co jest już wyprowadzona na zewnątrz obudowy zostawić i zrobić sobie sieć na domku,
Nie, druga antena tylko odbiera, nie wysyła danych. Bez osobnego ap nie da rady. Router musiał by mieć 2 osobne układy radiowe, z ogólnie dostępnych jest to tylko ovislink duo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dziękuję ponownie.
Czyli jeżeli chciałbym zrezygnować z wifi na terenie domu to mogę zastosować tę przelotkę i podłączyć zewnętrzną antenę?? Czy lepiej zostawić tak jak jest i za pomocą tego routera zrobić sobie sieć w domu??
Nie ukrywam że lepszym rozwiązaniem było by dla mnie jeżeli bym mógł podłączyć ten router do zewnętrznej anteny bo wifi w domu nie jest mi aż tak pilnie potrzebne:)
Ja mam pytanie czy te oba wyjścia na karcie 2200bg służą od odbierania sygnału, czy można jedno wykorzystać do nadawania i ewn. pod które podpiąć na zewnętrzną karte.
Dodano
Witam chciałbym wiedzieć czy jak wyprowadzę sobie kabelki do złączki (gniazda w obudowie laptopa) zamiast kabelków od oryginalnej antenki w karcie intela 2200bg w celu podpięcia zewnętrznej anteny to nie uszkodzę sobie karty. Mam net radiowy na stacjonarnym pc i chciałbym czasem podpiąć lapka bez łączenia dwóch kompów.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-03-12, 21:23 ] Scalenie 2 tematów, jak masz swój temat to w nim kontynuuj a nie zakładaj drugi.
Ostatnio zmieniony 2010-03-12, 21:22 przez slawarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wyprowadzisz antenę na zewnątrz to będziesz już cały czas skazany na używanie patyka, bo odłączysz antenę wewnętrzną. Nie uszkodzisz karty jeśli będziesz używał albo tej anteny na dachu, albo przykręcisz patyk taki jak do routera.
Aha nie ma sensu wyprowadzać 2 anten. Tylko main jest potrzebna, aux to dodatkowy odbiornik, nie nadaje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dzięki o to mi chodziło.
Jeszcze mam pytanie co jest przyczyną że oryginalny program intel proset/wireles
nie widzi karty na oryginalnych driverach 2200bg, po za pomocą i zamknij wsio szare a windows kartę widzi. Nawet wyłączenie zerowe windows nic nie daje.