GT MAX - Blueconnect - Problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bulaaa
Początkujący użytkownik forum

GT MAX - Blueconnect - Problem

Post autor: bulaaa »

Witam

Jestem abonentem blueconnect, korzystam z modemu GT MAX który podłączony jest do notebooka HP nx7400 z systemem Windows XP SP2 Home ( w pełni zaktualizowany ). Z internetem łączę się za pośrednictwem GTMM bądź bezpośrednio przez stworzone przez niego połączenie dial-up. Mieszkam w Warszawie w miejscu gdzie zasięg jest w granicach 10% UMTS.

Z początku wszytko było w miarę dobrze, mimo słabego zasięgu. Połączenie zrywało co najwyżej dwa razy dziennie (GTMM ustawiona opcja 3G only). Niedawno jednak postanowiłem zmienić FW terminalu na 3.19 ściągnięty ze strony ery. Postępowałem zgodnie z zamieszczoną instrukcja i cala operacja została zakończona sukcesem ( odczekałem kilka minut i dopiero wyjąłem kartę, wszystko tak jak było napisane na forum ). Od tamtego czasu dzieją się dziwne rzeczy.

Problem polega na ciągłym zrywaniu połączenia, przy czym wyświetla się komunikat ( błąd 619 ). Dzieje się tak jak internet jest włączony przez kilkanaście minut, potem zrywa połączenie i już praktycznie łączy się ponownie jedynie na kilka sekund. Myślałem, że to przez mierny zasięg wiec zakupiłem antenkę zewnętrzną która nieznacznie go poprawiła ( 20% ).Problem jednak nadal istniał. Dzwoniłem w tej sprawie do ery która poleciła mi zmianę lokalizacji w celu sprawdzenia czy z innym nadajnikiem będzie tak samo. Okazało się, że nadal jest źle, ale już nie wyświetla się ( błąd 619 ) tylko ( brak karty sim ), co jeszcze bardziej mnie zdziwiło. Zauważyłem jednak, że jak wyjmę kartę i włożę ją ponownie to czasami uda mi się uzyskać połączenie ( na kolejne 15 min :/ ). Pomyślałem wiec, że to może problem techniczny w samym działaniu terminalu więc udałem się do salonu firmowego gdzie oczywiście stwierdzono, że zarówno terminal jak i karta sim są sprawne. Nie powiedziano mi jednak czy testowali to na moim notebooku czy po prostu przełożono kartę do innego. Sam jeszcze nie sprawdzałem jak to działa na innym komputerze ale jeżeli to wina komputera to dlaczego dopiero po zmianie FW terminalu zaczęły się pojawiać się problemy. W celu ponownego sprawdzwenia odinstalowałem wszytko i zainstalowałem ponownie, wraz z najnowszym GTMM. Zmian jak nie było tak nie ma.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-06-30, 10:46 przez bulaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
pigmej
Stały użytkownik forum

Re: GT MAX - Blueconnect - Problem

Post autor: pigmej »

JA moge powiedziec jedynie ze miewam podobne problemy rowniez po aktualizacji Firmware ze strony ery... Tyle ze mnie raz rozlaczy powiedzmy raz na 3 H a potem 10 razy w 10 minut... za kazdym razem musze odlaczac modem od laptopa i podlaczac na nowo...

Przed upgradem rowniez nei bylo problemu... (tzn byl ale inny z winy ery)

Jak tak dalej pujdzie to wypowiem im umowe... bo to jest paranoja...

Poza predkoscia wszytsko jest do Du**... i to duzej Du** tyle ze w moim wypadku Juz 2 reklamacje sa uznane:D <lol2> (wsumie wyszlo na to ze, mam poprzedni msc free)... ale wole zeby dzialalo...

Jakby nie to ze wsumie sa w Erze jeszcze 4 telefony na firme z pokaznymi rachunkami to bym mnie pewnie olewali zupelnie...

A Tobie moge jedynie poradzic tak:

Napisz reklamacje, opisz ze bylo wszytko OK, ze po upgradzie nie dziala i gubi polaczenie itd... Pujdz do salonu wez papierek ze przyjeto reklamacje i czekaj...
Sory za OT...
Pozdrawiam
J?drzej Nowak
bulaaa

Jest to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jedno z rozwiązań jednakże zależy mi bardzo na czasie ponieważ jest to moje jedyne połączenie z internetem które wykorzystuje do pracy. Do tego nie mam możliwości założenia innego łącza ze względów lokalizacyjnych.

Nadmienię jeszcze, że zasięg w telefonach komórkowych jest na tyle słaby, że potrafi nawet zerwać połączenie a o trzaskach w słuchawce nie wspominając.

Mam jeszcze pytanie odnośnie komend AT. Jak wyglądają komendy wyboru typu połączenia (3G only, 3G prefer, itd. ). Byłem przekonany, że wczoraj gdzieś to widziałem na forum a dzisiaj już nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
Dudu?
Użytkownik forum

Komendy AT

Post autor: Dudu? »

blue connect w notebooku
Merlin XU870
bulaaa

Wdzięczny będę za każdą odpowiedź.

Nawet typu, 'beznadziejna sprawa, nic nie da się zrobić' albo 'sprawdź to i tamto i napisz co się stało..'

Naprawdę bardzo proszę...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

No cóż, musisz chyba odwiedzić serwis żeby ci wgrali to starsze oprogramowanie. Chyba, że jest jakiś domowy sposób, żeby to zrobić.
bulaaa

Niestety to wiązało by się z utratą dostępu do HSDPA, a skoro płacę za to, to dlaczego mam z tego nie korzystać.
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

bulaaa pisze:Niestety to wiązało by się z utratą dostępu do HSDPA, a skoro płacę za to, to dlaczego mam z tego nie korzystać.
Spróbuj ustawić w GTWMM w Setup (taki czerwony śrubokręt) dla ikonki przez którą się łączysz (czyli pewnie Blue Connect) w zakladce QoS Settings - Traffic Class - Background, a najpierw zaznacz sobie ptaszka "Use UMTS QoS Settings"

I daj znać czy pomogło
bulaaa

Zrobiłem to co mi doradziłeś ale niestety nic nie dało.. Cały czas co jakiś czas zrywa połączenie.. :/
globetrotuar
Użytkownik forum

Post autor: globetrotuar »

Ja bym się postarał o drugiego notebooka i kogoś z katrą ery (simlock).
Jeśli do tego wybierzesz inną lokalizację i będzie to samo, to nic nie wymyślisz i musisz reklamować. To nie musi być sprawa FW, a nawet jeśli, to też jest sprawa dla Ery, bo tu wszystko wygląda na wadę karty modemu.
Tak chyba jednak będzie najszybciej.
ODPOWIEDZ