Jakiego neta wybrać ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karibiala
Początkujący użytkownik forum

Jakiego neta wybrać ?

Post autor: karibiala »

Witam.
Korzystam w tej chwili z iplusa lecz nie chodzi zbyt szybko, max 20 kb.
Kończy mi się umowa i nie wiem co będzie dla mnie najlepsze.
net musi być bez kabla, co polecacie co będzie działało w miarę normalnie ?
Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-14, 17:24 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-14, 17:24 przez karibiala, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jakiego neta wybrać ?

Post autor: sp6huk »

Podstawowe pytanie to, gdzie mieszkasz ? W Bulowicach ? Jeżeli tak, to w tej miejscowości jest szansa na złapanie sygnału UMTS, do najbliższej stacji bazowej UMTS Plusa masz ~4,5 KM, znajduje się ona w Andrychowie, przy ul. Krakowskiej, trzeba by tylko zakupić zewnętrzną antenę. Jest też druga stacja bazowa UMTS Plusa, w Kętach, przy ul. Mickiewicza ~5 KM więc jest duże prawdopodobieństwo na złapanie UMTS. Wcześniej jednak proponuję Ci wsadzić kartę SIM z modemu, do telefonu komórkowego obsługującego standard UMTS, i sprawdzić na zewnątrz budynku czy łapiesz sygnał 3G, i czy jest możliwość połączenia się z siecią. Jaki masz modem ? Nie mylisz przypadkiem jednostek ? Nie chodzi Ci o 20 KB/s ? Bo jeśli jednak 20 kb/s to wygląda na przekroczony limit.
karibiala

Tak mieszkam w Bulowicach między Kętami a Andrychowem a mój modem to takie zielone przezroczyste pudelko z anteną.
Czy telefon Sony ericsson k750i posłuży dobrze do tego sprawdzenia ?

[ Dodano: 2010-03-13, 12:47 ]
sp6huk pisze:Nie chodzi Ci o 20 KB/s ?
Explorer tyle pokazuje jako maksimum, i to bardzo rzadko.
Net chodzi okropnie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

karibiala pisze:mój modem to takie zielone przezroczyste pudelko z anteną.
Takie coś ?
Obrazek
karibiala pisze:Czy telefon Sony ericsson k750i posłuży dobrze do tego sprawdzenia ?
Niestety nie. Twój modem też jest lipny, ma tylko EDGE'a (jeżeli to ten ze zdjęcia) :/ Jak byś chciała korzystać z szybszej technologii UMTS/HSDPA musiałabyś kupić nowy modem obsługujący ten standard. A dla sprawdzenia może mogłabyś pożyczyć od kogoś inny telefon ?,
karibiala pisze:Explorer tyle pokazuje jako maksimum, i to bardzo rzadko.
Net chodzi okropnie.
Nic dziwnego, to jest EDGE w końcu :(

Jeżeli jednak jesteś zainteresowana zmianą operatora to możesz się zainteresować ofertą sieci Orange. To co byś wybrała, zależy w głównej mierze od miesięcznego zapotrzebowania na limit. Ile masz limitu teraz w iPlusie ? Starcza Ci na cały miesiąc, czy nie ? Jaką sumę możesz przeznaczyć na internet ? Są takie oferty jak Orange Freedom Pro z limitem 3GB miesięcznie, za 49 zł. Dostajesz do tej usługi router Axesstel MV410, lub też modem AnyData ADU-500A. Druga zaś oferta to Orange Free w taryfach Optimum, Premium oraz Platinum, gdzie możesz działać w technologii CDMA. Do tego modem AnyData ADU-635WA.
Taryfa:
Optimum - 7 GB - 75 zł,
Premium - 20 GB - 120 zł,
Platinum - 35 GB - 150 zł,
Do najbliższej stacji bazowej CDMA Orange masz ~7 KM, znajduje się ona w miejscowości Wieprz, Góra Mały Dział. Z "odbiorem" sygnału CDMA w twojej miejscowości problemów być nie powinno. Więc to czy zostaniesz z Plusem, czy przejdziesz do Orange zależy tylko od Ciebie.
karibiala

sp6huk pisze:Takie coś ?
Tak, taki jest mój modem.Na internet mogę przeznaczyć do 80 zł, tylko aby ten net działał przyzwoicie. a nie kilka minut się strona otwierała :(
Pomyślę o tym Orange, na jakie prędkości mogłabym liczyć wtedy ??

[ Dodano: 2010-03-13, 14:23 ]
sp6huk pisze:Ile masz limitu teraz w iPlusie ?
Płacę 60 zł, więc chyba 2 gb czy jakoś tak.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

karibiala pisze:Tak, taki jest mój modem.
A więc jak byś chciała zostać z Plusem, a internet miałby działać lepiej to konieczny zakup zewnętrznej anteny kierunkowej + nowy modem,
karibiala pisze:Na internet mogę przeznaczyć do 80 zł
Więc całkiem dobrą ofertą dla Ciebie byłby internet od Orange w taryfie Orange Free Optimum z limitem 7 GB za 75 zł. 2 pierwsze miesiące są za 1 zł. Cena modemu uzależniona od tego, czy usługę wykupisz w salonie operatora czy w sklepie internetowym Orange. Biorąc OF w e-sklepie dostajesz w prezencie 1GB gratis. Powiedz mi tylko, ile masz GB limitu teraz w iPlusie, i czy Ci to wystarcza,
karibiala pisze:tylko aby ten net działał przyzwoicie. a nie kilka minut się strona otwierała
Z reguły powinien działać, dużo lepiej, z uwagi na wyższy transfer, jak i mniejszy ping,
karibiala pisze:na jakie prędkości mogłabym liczyć wtedy ??
To jakie będziesz osiąg transfery zależy od mocy sygnału, oraz obciążenia stacji bazowej, maksymalnie możesz uzyskać prędkość łącza do 3,1 Mb/s.

[ Dodano: 2010-03-13, 14:31 ]
karibiala pisze:Płacę 60 zł, więc chyba 2 gb czy jakoś tak.
A więc mogłabyś też wziąć np. Orange Freedom Pro z limitem 3 GB za 49 zł, tylko w odróżnieniu od Orange Free w tej taryfie nie ma innych opcji jak 3GB, a więc w późniejszym czasie nie ma możliwości migracji do innej opcji. Do tego w OFP możesz działać tylko w technologii CDMA a nie jak w przypadku OF w technologii GPRS/EDGE, UMTS/HSDPA oraz CDMA. No i jest jeszcze jedna zasadnicza różnica pomiędzy OFP a OF Optimum. W OFP prędkość łącza po przekroczeniu limitu spada do 64 kb/s (download), i 32 kb/s (upload), a w OF Optimum do 16 kb/s (download) i 8 kb/s (upload), a więc to, którą taryfę wybierzesz, uzależnione jest od twojego miesięcznego zapotrzebowania.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Witam prawie-sąsiadkę ;)
Gdzie dokładnie mieszkasz w tych Bulowicach ?
Bo od tego zależy, czy masz jakiekolwiek szanse na UMTS z Orange czy Plusa.
Najpewniejszą opcją pod względem zasięgu będzie oczywiście CDMA od Orange z uwagi na widoczność optyczną z wieżą we Wieprzu,ale osiągi z pewnością nie powalają (w maju 2009 w szczycie osiągałem szatkowane 200-250 kbit/s) - stacja z racji położenia zapewnia olbrzymie pokrycie, ale się to wiąże z jej wysokim obciążeniem...

Jest jeszcze Play, z którym też nie powinno by problemów...zasięgowych...
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Witam, mieszkam w Kętach i mam rodzinkę w Bulowicach, czasami biorę tam swojego playa i nie jest za ciekawie.(zrywa, zrywa, yyy zrywa?) Zasięg bardzo przeciętny. Z innymi sieciami nie wiem jak jest, ale pewnie będzie tak samo. Nadajnik Playa masz na galerii Sobieskiego, a Orange itp z tego co wiem na ZAM-ie (nie jestem 100% pewien). Więc moim zdaniem będzie cienko. Innymi słowy nie warto. :dobani: Szkoda że nie może być po kablu bo do 80zł masz wiele możliwości.

Pozdrawiam.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:a Orange itp z tego co wiem na ZAM-ie (nie jestem 100% pewien)
ZAM i kościół w rynku, na obu jest UMTS.
Osiągi - obecnie 3-4 Mbps w szczycie,i ~7 poza szczytem, ale na tyle w Bulowicach raczej liczyć nie można, no chyba,że bliżej Kęt i z solidną anteną zewnętrzną ;)
Jak bliżej Andrychowa, to o 3G z Orange można zapomnieć.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:Nadajnik Playa masz na galerii Sobieskiego
Na Sobieskiego w Kętach jest stacja bazowa Play'a, ale bliższa znajduje się w samych Bulowicach, przy ul. Bielskiej,
Tomekm91 pisze:a Orange itp z tego co wiem na ZAM-ie (nie jestem 100% pewien)
Stacje bazowe UMTS Orange, znajdują się w Kętach przy ul. Kościuszki i Mickiewicza, a w Andrychowie, przy ul. Krakowskiej oraz Rynek.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:Szkoda że nie może być po kablu bo do 80zł masz wiele możliwości.
Trzeba najpierw ten kabel mieć, a z tym ciężko jest, jeśli się nie miało linii przyłączonej wcześniej, choć teraz Tepsa ma ruszyć z inwestycjami.
Do mnie do Czańca ostatnio monterki podjechały z zapytaniem (pisemnym), czy nadal chcę dwa druciki, bo "mają niedługo być pieniądze na nowe przyłącza".

[ Dodano: 2010-03-14, 17:40 ]
sp6huk pisze:w Andrychowie, przy ul. Krakowskiej oraz Rynek.
Rynek nie pali :( , a Krakowska to bardzo niska lokalizacja, w dodatku Andrychów leży nisko i sygnał "kończy" się zaraz na początku Bulowic,a nawet na Górnicy.
Więc lekko nie ma...

[ Dodano: 2010-03-14, 17:42 ]
sp6huk pisze:ale bliższa znajduje się w samych Bulowicach, przy ul. Bielskiej,
I przede wszystkim we Wieprzu na wieży Orange ;)
Z niej jest bardzo dobry zasięg, ale tak,jak pisałem,tylko zasięg...nie wiem, jako z jakością na chwilę obecną.
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

sp6huk pisze:Stacje bazowe UMTS Orange, znajdują się w Kętach przy ul. Kościuszki
No to na ZAM-ie.

karibiala, odradzam Ci Play, będziesz się tylko męczyć. Popytam znajomych z Bulowic, może ktoś ma Orange, Ere albo Plusa wtedy byśmy wiedzieli co i jak. Tak czy inaczej, moim skromnym zdaniem, Bulowice+internet mobilny=męczarnia. :dobani:
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Rynek nie pali :( , a Krakowska to bardzo niska lokalizacja, w dodatku Andrychów leży nisko i sygnał "kończy" się zaraz na początku Bulowic,a nawet na Górnicy.
Więc lekko nie ma...
Ale z Kęt powinno spokojnie dać radę mieć UMTS Orange z anteną zewnętrzną, tak mi się wydaje :roll:,
Patryk pisze:I przede wszystkim we Wieprzu na wieży Orange
Z niej jest bardzo dobry zasięg, ale tak,jak pisałem,tylko zasięg...nie wiem, jako z jakością na chwilę obecną.
To ta lokalizacja w Bulowicach to jakiś niewypał musi być, jak lepszy sygnał jest z Wieprza ~6,7 KM :D Na czym to stoi w Bulowicach ? Na kościele, czy mi się wydaje ? :niepewny:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Ale z Kęt powinno spokojnie dać radę mieć UMTS Orange z anteną zewnętrzną
Zależy gdzie w Bulowicach koleżanka mieszka, to jest krytyczna sprawa i musimy czekać na odpowiedź.

[ Dodano: 2010-03-14, 18:13 ]
sp6huk pisze:Na czym to stoi w Bulowicach
Na remizie OSP.
10 metrów nad ziemią,jak nie mniej - anteny P4 są zamontowane nawet nie na dachu, tylko na elewacji budynku :hyhy:
Za to orange ma na dachu swój maszcik z GSM900.
ODPOWIEDZ