Router z WISP i AP razem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Router z WISP i AP razem

Post autor: DoMiNo »

Cześć. Tym razem ja potrzebuję pomocy.

Szukam routera, który może przyjąć sygnał z sieci wifi, stworzyć osobną podsieć a potem sygnał rozesłać kablem i po wifi. Wiem że może być to router i dodatkowo AP ale chciałbym to rozwiązać jednym urządzeniem.

Generalnie wygląda to tak, że chce z sąsiadem współdzielić net który on może mi udostępnić bezprzewodowo. Ale zarazem mam w domu LAN do którego podpięte są drukarki sieciowe. Poza tym nie chce z nim wymieniać się zasobami sieciowymi - wolę być za NATem.
Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router z WISP i AP razem

Post autor: wojteks »

DoMiNo pisze:Macie jakieś pomysły?
Ovislink G.Duo?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Ovislink G.Duo
OK genialne. Tylko o jednej rzeczy nie wspomniałem DraftN. Ale z raku laku może być i ten Ovis.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DoMiNo pisze:Tylko o jednej rzeczy nie wspomniałem DraftN.
Draft N to jakiego producenta masz sprzęt. Żeby działało Draft N wszystko musi być jednego producenta.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:jakiego producenta masz sprzęt
Hmmm dobre pytanie. Nie pytałem, wiem że N. Ale w gruncie rzeczy może N to przerost formy nad treścią. W końcu nie mam takiej potrzeby.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

DoMiNo pisze:Nie pytałem, wiem że N.
Jeżeli jest to już pełnoprawne, zatwierdzone N to będzie bez problemu działało ze sprzętem każdego producenta. Jeżeli to tzw. Draft-N to urządzenia różnych producentów mogą ze sobą nie współpracować.
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

A więc tak. Kupiłem tego G.DUO i wszystko ładnie połączyłem. Jest tylko jeden problem. Jak łączę się bezpośrednio z routerem sąsiada osiągam max deklarowaną prędkość czyli 4Mb. Natomiast jak połączę się przez G.DUO to prędkość spada do maxymalnie 1MB. Jakieś pomysły? Firmware najnowszy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

DoMiNo pisze:spada do maxymalnie 1MB
Czyli 2 razy szybciej bo 1MB=8Mb. A tak bez wytykania błędów to zmień kanał swojej sieci wifi (w ovisie) bo pewnie obie pracują na tym samym idą i się zakłócają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Próbowałem za 5 7 i 9 i 11. I nic. Sprawdzać wszystkie po kolei? Sąsiad działa na 1
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Dopiszę jeszcze jak udało mi się problem rozwiązać. A właściwie nie udało. Otóż przetestowałem wszystkie możliwe kanały i nic. Transfer ciągle max 1Mb i za nic nie wskoczy wyżej, nawet spada do 0,4-0,5 Mb. Podpiąłem dodatkową antenę na metrowym do radia 2 które działało jako AP i też żadnej poprawy. Na kablu OK na wifi lipa. Testowo podpiąłem po kablu dodatkowy AP DAP-1160 i postawiłem go dwa pomieszczenia dalej i transfer jest OK, ale takie rozwiązanie mnie akurat nie satysfakcjonuje.

Testy przeprowadziłem na jeszcze jednym urządzeniu, a mianowicie DAP-1160 w trybie WISP repeater (z najnowszym softem dochodzi taka opcja). Łączy się, robi NAT, działa... ale też lipnie. Transfer i na wifi i na LANie nie przekracza pół mega. Reasumując: jedna wielka lipa.

Tak więc jutro biorę wiertarkę, przewiercam się do sąsiada - na kablu zawsze działa :ok:
ODPOWIEDZ