GPRS "akceleracja" -podsumowanie po roku pracy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
easy rider
Początkujący użytkownik forum

GPRS "akceleracja" -podsumowanie po roku pracy

Post autor: easy rider »

Witam wszystkich.To moj pierwszy post,choc sledze to forum od poczatku mojej "zabawy" z GPRS-wiec przede wszystkich chcialbym wszystkich pozdrowic :) Wnikliwie czytalem wiekszosc postow,wiele porad jest na miare zlota,wiec postanowilem zebrac to w calosc i przedstawic przede wszystkim tym ktorzy dopiero zaczynaja korzystac z tej technologi. Zaznaczam,ze na temat internetu jeszcze rok temu moglem powiedziec tylko tyle ze "istnieje,ale mnie nie dotyczy :D " Wszystko co tu przetocze to najcenniejsze porady użytkowników tego forum i moje doświadczenia z tej rocznej "przygody"
Przegladarka: uzywalem trzech.wedlug mnie najlepsza do tej technologi jest Firefox.Opera zdawala sie godnie konkurowac,ale mi przede wszystkim zalezalo na uzyskaniu najkrotszych czasow przy ladowaniu stron-ponadto posiada on mozliwosc praktycznie nieograniczonej modernizacji dzieki wtyczkom.Bardzo przydatna to http://flashblock.mozdev.org/ do blokowania niechcianych animacji flash co powoduje,ze strony wczytuja sie szybciej-przede wszystkim trzeba zacząć od tak zwanego "tuningu" tej przegladarki-i tu polecam artykul http://www.pcworld.pl/artykuly/48328.html Wszystkie zamieszczona tam porady testowalem z pozytywnym skutkiem.Dla "nas" istotny jest parametr network.http.request.timeout gdzie wartosc, ktora trzeba ustawic to minimum 300-a to dlatego by uniknac zerwania polaczenia.Warto tez zwiekszyc rozmiar pamieci podrecznej przegladarki np. do 500 MB.
TCP/IP: do optymalizacji tego protokolu uzywam z powodzeniem prostego programu nie obciazajacego system jakim jest TCP/IP Optimizer http://www.zoom.idg.pl/ftp/pobierz/pc/3884.html
Pobieranie:bardzo "lekki" menadzer,ale nie tracacy nic na swojej funkcjonalnosci-polecam WackGet http://www.millweed.com/ Jesli natomiast chodzi o siec p2p to uzywam BearShare lite-radzi sobie doskonale z infrastruktura sieci GPRS.
Kompresja danych: jedyny darmowy program,choc zalogowanie na serwer wymaga czasu,ale skoro pozwala kazdorazowo "zaoszczedzic" kilka MB,to dlaczego nie korzystac :) http://www.tcompressor.com/
System: od razu wyrzucilem oprogramowanie od uslugodawcy i lacze sie za pomoca dial-up. na forum jest wiele wskazówek jak to zrobic-oto ta z ktorej ja korzystam http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=9635#9635 opisana przez kemott1- pozdrawiam :)

Powyzsza konfiguracja pozwana na mniej stresowe :) korzystanie z GPRS-u. Jestem skazany na takie lacze,lecz z czasem czlowiek przyzwyczaja sie do tego co ma i nawet cieszy go to :) Sciaganie muzyki np z wp strefa,przegladanie www,poczta,komunikatory,nawet mniej wymagajace radia internetowe-wszystko to dziala bez zarzutu.Wspomniane wczesniej p2p tez nie jest wykluczone i daje pozytywne rezultaty-pamietac jedynie trzeba o ograniczeniach przesylu operatora.
Tyle ja :) czekam na komentarze i porady.pozdrawiam

Acer Aspire 3003,iPlus GPRS GC 79,Win Xp
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez easy rider, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: GPRS "akceleracja" -podsumowanie po roku pracy

Post autor: kemott1 »

Również pozdrawiam :) , korzystałem z gprs dobry rok, i znam ten "ból" ;-) .
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Post autor: Tomekłódź »

No ja zacząłem od GPRS :evil:

Potem przesiadłem się na EDGE :)

A teraz mam UMTS :lol: I to jest normalny internet.

Ale i na GPRS można wytrzymać ale trzeba mieć nerwy na wodzy :twisted:
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
pecet

Post autor: pecet »

Witam, też mam podobną sytuacje tzn. jestem skazany na gprs/edge. Powiem krótko, człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego ;) kiedyś tylko GPRS klasy 6 (sciąganie max 4kB/s) i jakoś bardzo nie nażekałem, od niedawno EDGE (sciąganie nawet do 28kB/s) i to już jest dla mnie coś:) ale przed chwilą obcieli mi transfer i znów mam te 4kB/s tylko że teraz to jest bardzo denerwujące...:/
z tc korzystam od ok roku, sporo kasy dzięki niemu zaoszczedziłem gdy miałem sim date
przeglądarka najlepsza dla mnie opera (wygodny interfejs, wszystko "pod ręką")
próbowałem też akceleratorów które jakoś tam konfigurują system, ale one raz działają raz nie, ogólnie nie polecam

pozdr
N6230 + iPlus = 200kbps max
Awatar użytkownika
piotr2802

Post autor: piotr2802 »

Ja już ponad rok korzystam z internetu bezprzewodowego. Początkowo tak jak wszyscy GPRS, później EDGE a teraz UMTS i niecierpliwością czekam na HSDPA w sieci Orange. :D
Różnie to z tym internetem bywało, raz lepiej a raz gorzej, ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest duża różnica do tego co było na początku.Chyba najbardziej cieszę się teraz gdy używam UMTs, bo mam średnio download ok 324 kb/s, co pozwala mi na przeglądanie stron, videorozmowy, a teraz nawet to i SKYPE chodzi bezbłednie, co mnie najbardziej cieszy.
Co do programów , które używam do przyspieszenia internetu to zauważyłem, że nie ma co przesadząc z ilością tych programów, bo gdy zastosujemy ich kilka to efekt jest wręcz przeciwny i tylko nam prędkość spada.
Z mojej strony polecam program TWEAK MASTER, 30 dniowa wersja darmowa pozwala na poprawne dopasowanie parametrów połączaenia do naszego internetu.
Jak użyłem tego programu to powiem na przykładzie GPRS miałem prawie zawsze download 46,8 kb /s, co na zwykłay GPRS jest bardzo dobrze.
Próbowałem wielu przeglądarek, ale powiem szczerze że zostałem przy
IE 6,0 bo chodzi mi to najsprawniej, ale wiem że pozostałem przeglądarki internetowe maja swoich wielbicieli także, to rzeczgustu i przywiązania. :wink:
Jedyny problem jaki mam to te nieszczęsne małe i śmieszne limity , które stosują nasi operatorzy, uważam że 2 GB to bardzo mało jak na UMTS, a jak już na dobre wejdzie HSDPA to nawet nie myślę, bo wykorzystam ten limit przez 1 godzinę. Coś operatorzy muszą zrobić i zwiększyć ten limit.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników bezprzewodowego internetu :D
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: seboo »

popieram przedmowcow - umts pomimo nominalnie nienajszybszej transmisji jest jednak rewolucja na skale uzytkowa.
Wiekszosc uslug multimedialnych , videofonicznych dziala bez problemu - opoznienie bardzo znosne. Jak ktos sie uprze to i pogra online w gry nie wymagajace refleksu czy malego typu 50 pinga np diablo 2.
Wszedzie zauwaza sie pogon za predkoscia - to chyba tylko moze zaspokoic p2prowcow - jak dla mnie niestety limity sa zabojcze ale przy 384 kbit bez limitow dobrze dziala juz stream rzucany na telewizor - mozna wiec mowic o w pewnym sensie cyfrowej telewizji
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Post autor: Tomekłódź »

Ja gram spokojnie w Unreal Tournament na UMTS-sie. Bardzo dobrze chodzi nawet jak grałem w 8 osób naraz. A pingi ma 170-180 ms.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
bbart
Stały użytkownik forum

Post autor: bbart »

Ja również korzystam z internetu komórkowego od roku. Mam iPlusa i na początku łączyłem się poprzez GPRS. Muszę powiedzieć, że po jakimś czasie przyzwyczaiłem się do prędkości uzyskiwanych na GPRS, jednak cały czas myślałem o zwiększeniu prędkości chociaż do EDGE. No i w końcu zainwestowałem w telefon z EDGE i jestem bardzo zadowolony. Korzystam z jedynej słusznej przynajmniej według mnie przeglądarki, czyli Opery. Co do cięć i limitów to 1GB mi w zupełności wystarcza, gdyż podczas dotychczasowego korzystania z EDGE tylko raz udało mi się zbliżyć do tego limitu (otrzymałem sms-a, że zostało mi jeszcze 50 MB) a przeważnie wykorzystuję go w ok. 70-80 %.

Tak przy okazji easy rider jak udało Ci się zmusić GC79 do współpracy z Aspire 3003 WLMi? Ja miałem taki sam modem na początku i niestety musiałem go zmienić na inny, ponieważ nie mogłem sobie poradzić z prawidłową współpracą tego modemu z moim notkiem.
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja korzystam z internetu komórkowego od hmm... jak siemens MT50 to była nowość na rynku. <font color="#FF00FF"><b>»»korzystałem««</b></font> z Era TakTak, PC i właśnie z MT50 do łączenia się z internetem. Wtedy było z tego co pamiętam jakieś 7,5zł za 1MB. :?
Karta 20zł starczała na 1 dziń jak dobrze poszło, znaczy oszczędzałem. :lol: A rekord to 50zł na minusie. :) Rozliczało wtedy po zakończeniu połączenia i chyba dlatego. 8)

No, ale nic. Czasy internetu GSM stały się leszpe. :D Przynajmniej mi się wydaje. :)

Pozdro :)
easy rider

Post autor: easy rider »

Tak przy okazji easy rider jak udało Ci się zmusić GC79 do współpracy z Aspire 3003 WLMi? Ja miałem taki sam modem na początku i niestety musiałem go zmienić na inny, ponieważ nie mogłem sobie poradzić z prawidłową współpracą tego modemu z moim notkiem.

hmm.po wykononiu serii telefonow i odwiedzinach na stronie producenta dowiedzialem sie,iz moj model bedzie wspolpracowal z tym modemem.jak powiedzieli tak zrobili :D fakt-nie wszystkie "booki" z AMD potrafia okielznac GC79-problem polega na tym(jesli dobrze ich zrozumialem) :) iz roznia sie napiecia na zlaczu PCMCIA.dodam ze ja posiadam procesor taktowany na 1,6 GHz (2800+) mialem poprostu szczescie 8) najgorszy byl ten nieszczesny menager od plusa- jednak okazal sie zupelnie niepotrzebny-i w tym miejscu pragne pozdrowic panow,ktorzy tak jednym pociagnieciem myszy zabieraja nam kilkadziesiat MB z pamieci dzieki swojej jakze tworczej inwencji :D
dajcie swiatu wolna reke,a sam sie unicestwi-pozdrawiam :D
assasyn
Użytkownik forum

Post autor: assasyn »

ja też zaczynałem od GPRS na SE gc75, i jakoś sie przyzwyczaiłem do szybkośći.
Potem dopadłem motorolkę v547 i coraz częsicej podpinałem ją go kopma bo jednak chodziła szybciej, W czerwcu kupiłem 6630 a ostatnio zmieniłem katrę na usim (paradoksalnie dokładnie w dniu w ktorym orangutan zniósł obowiązek kożystania z nich przy logowaniu do sieci 3g, czyli w efekcie zmarnowałem 10zł) ale od kiedy necik mam po umts faktycznie da sie z tego <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font>.
Limit, to niezwykle groźne słowo mam głęboko w nosku bo mam umowe z przed 2 lat gdzie nie było limitów :) teraz tylko czekać na HSDPA i huuura:)
pozdrawiam każdego kto męczy sie z gprs wiem co to za ból,
ODPOWIEDZ