winda 98 kontra XP a iPlus- transfer

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kisiel291
Stały użytkownik forum

winda 98 kontra XP a iPlus- transfer

Post autor: kisiel291 »

Witam,
Mam zagadkę dla użytkowników forum, może ktoś się spotkał z tak dziwną rzeczą jaka mnie spotyka codziennie odkąd stałem sie smutnym posiadaczem usługi iPlus. A więc posiadam nokie podpiętą pod kabelek serial 2 usb. Teoretycznie transfer edge 177kb max. U mnie przy sciąganiu pod windows 98 utrzymuje sie transfer na poziomie 5,5-6kB a pod Windowsem Wspaniałych Doświadczeń (XP) jest o połowe mniejszy tj. net meter tak pokazuje jak i odczucia przy otwieraniu stronek są niewspółmierne. Nie ma tutaj znaczenia program optymalizujący net (troszkę ich tam miałem), oryginalne ustawienia XP ani kompresja przez traffic compressora. Dodam ze przy testach komórka znajduje sie w tym samym miejscu i wciąga te same kreski ;)
Pomoże ktoś?
E160 Play
Marens

Re: winda 98 kontra XP a iPlus- transfer

Post autor: Marens »

Masz włączone automatyczne aktualizacje??
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

nie mam włączonych aktualizacji. Ostatnio męczyłem system mechanic 6. No i jest jeszcze "gorzej" tzn. Zoptymalizował mi tak windowsa 98 że chodzi na testach avg. speed 7,5kB/s a Xp wyciaga w porywach 3,3 kB. Używając komórki pod w98 nie mogę ustawić portu powyżej 112kb a pod XP ustawiam 230 kb. Jeszcze bardziej fajowe jest to że po ustawieniu tych samych parametrów z 98 pod XP (łącznie z 112kB na USB) jest tak samo Czyli 2,5 raza dla Windy 98;( Chciałbym mieć normalny EDGE jak kiedyś 14-16kB :((((... ehh
Aha no i jeszcze możę to komuś coś powie ale pod 98 transwer leci cały czas na równym poziomie i nigdy nie spada do zera (jak sie robi test na ftp) natomiast pod XP przerywa czasem na chwilkę a czasem na kilka sekund.
E160 Play
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Sprobuj jakis program do optymalizacji sieci (TweakMaster, TCPOptimizer). Poza tym w protokolach w Twoim polaczeniu wywal (odznacz) wszystko oprocz TCP/IP.
A probowales polaczyc sie z telefonem przez podczerwien lub BT (jesli masz)??
Gott ist ein Popstar ]:->
ODPOWIEDZ