Konfiguracja internetu bezprzewodowego Win7->Vista
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja internetu bezprzewodowego Win7->Vista
Potrzebuje pomocy przy konfiguracji sieci w moim domu. Mam połączenie z internetem na jednym z komputerów, chciałbym móc udostępnić to połączenie na drugi komputer przez sieć bezprzewodową. Bez problemu tworzę sieć, lecz tylko w dostępie lokalnym, bez możliwości dostępu do internetu na drugim komputerze. Potrzebuje pomocy krok po kroku, przejżałem już wiele wątków jednak nadal nie mogę skonfigurować połączenia. Mam nadzieje że ktoś pomoże... 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja internetu bezprzewodowego Win7->Vista
W win7 w konfiguratorze połączenia adhoc bo chyba o takie chodzi, na ostatnim ekranie jest opcja włączenia udostępnienia połączenia internetowego wystarczy kliknąć. Nie wiem jak czy w viście też jest taka opcja. Jeśli nie ma to najlepiej mieć neta podłączonego pod win7 i udostępnić dla kompa z vistą. Prościej się nie da.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Już tego próbowałem, jednak mimo tego nie mogę uzyskać internetu na drugim komputerze, patrzyłem kilka możliwości rożnych opcji ustawień i za każdym razem nic, może ktoś też miał taki problem i udało mu się go rozwiązać.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie, WiFi czy CDMA?bangbang2 pisze:Mam połączenie z internetem na jednym z komputerów
Nie pomagam na PW!
-
Ja korzystam z Orange Free przez modem USB, niestety nie mam możliwości podłączenia internetu stacjonarnego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki modem? Jaka dokładnie usługa, jaka technologia (GSM/UMTS/CDMA)?bangbang2 pisze:Orange Free przez modem USB
Nie pomagam na PW!
-
Modem to ICON 225, a technologia UMTS
- wojteks
- *** Administrator ***
No to nie powinno być problemu.
Windows 7. Wchodzisz do centrum sieci i udostępniania, Zmień ustawienia karty sieciowej, prawym na połączenie 3G (czy jak tam masz nazwane połączenie dial-up GSM), Właściwości, Udostępnianie, zaznaczasz "Zezwalaj innym użytkownikom....", poniżej wybierasz kartę sieciową na którą chcesz udostępniać i dajesz OK.
Ta funkcja nazywa się <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> a to co skonfigurowałeś to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Windows 7. Wchodzisz do centrum sieci i udostępniania, Zmień ustawienia karty sieciowej, prawym na połączenie 3G (czy jak tam masz nazwane połączenie dial-up GSM), Właściwości, Udostępnianie, zaznaczasz "Zezwalaj innym użytkownikom....", poniżej wybierasz kartę sieciową na którą chcesz udostępniać i dajesz OK.
Ta funkcja nazywa się <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> a to co skonfigurowałeś to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Nie pomagam na PW!
-
Udało mi się utworzyć poprawnie sieć, komputery łączą się bez problemu, pierwszy komputer (udostępniający internet) wyświetla komunikat "Dostęp do internetu" (Win7), jednak na drugim jest komunikat "Tylko Lokalne" (Vista), wszystko chyba skonfigurowałem poprawnie, adresy IP itd. Pierwszy komputer udziela swojego łącza internetowego, a drugi go nie odbiera, dlaczego?