Jak ustawić AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak ustawić AP
Witam.
Od kilku dni jestem podłączony do internetu w nowym miejscu. Na razie kablem. Aha. Przy podpisaniu umowy musiałem podać im MAC karty sieciowej. Adresy IP przyznawane są dynamicznie DHCP.
Mam natomiast AP D-Link DWL-900AP+ którego chciałbym wykorzystać, dlatego podałem im również MAC bezprzewodowej karty sieciowej (nie chcieli adresu D-Linka!?).
Teraz pytanie: jak ustawić D-Linka żeby można było korzystać z internetu bezprzewodowo?
Proszę o pomoc i dokładne tłumaczenie (nie jestem orłem w dziedzinie sieci)
Od kilku dni jestem podłączony do internetu w nowym miejscu. Na razie kablem. Aha. Przy podpisaniu umowy musiałem podać im MAC karty sieciowej. Adresy IP przyznawane są dynamicznie DHCP.
Mam natomiast AP D-Link DWL-900AP+ którego chciałbym wykorzystać, dlatego podałem im również MAC bezprzewodowej karty sieciowej (nie chcieli adresu D-Linka!?).
Teraz pytanie: jak ustawić D-Linka żeby można było korzystać z internetu bezprzewodowo?
Proszę o pomoc i dokładne tłumaczenie (nie jestem orłem w dziedzinie sieci)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak ustawić AP
A próbowałeś po prostu podłączyć? Akurat z tym apkiem powinno to przejść.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
faryzeus pisze:Mam natomiast AP D-Link DWL-900AP+ którego chciałbym wykorzystać, dlatego podałem im również MAC bezprzewodowej karty sieciowej
Powinno przejść, ale jak rozumiem faryzeus, chce z AP zrobić clienta i po kabelku podłączyć do kompa? Jeżeli tak, to na karcie sieciowej przewodowej może być konieczne sklonowania adresu MAC karty bezprzewodowej. Ponadto aby system nie zgłupiał, to adres karty bezprzewodowej najlepiej też zmienić choćby ostatnią cyferkę o 1 więcej. Wtedy APC będzie przeźroczysty i będzie dla ISP widziany ten sam MAC karty, który został podany.Jo_gurt pisze:Akurat z tym apkiem powinno to przejść
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja jednak myślę, że faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową.
-
No chyba że takJo_gurt pisze:faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową

EDIT:
No faktycznie:
faryzeus pisze:Na razie kablem

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dokładnie!Jo_gurt pisze:Ja jednak myślę, że faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową.
Chcę tylko wiedzieć jak ustawić tego apeka. Domyślam się, że ma być on transparentny skoro ISP zażyczył sobie ode mnie tylko maca karty bezprzewodowej lapka. Dodam, że w tym D-Link'u nie da się wklepać mac'a ręcznie.
Czy ma być ustawiony w trybie access point?
Czy wpisać mu ip, dns, etc. ręcznie (takie jak mam teraz na komputerze - static ip) czy ma sobie pobrać (dynamic ip)?
-
Bo w tym wypadku nie jest to konieczne.faryzeus pisze:w tym D-Link'u nie da się wklepać mac'a ręcznie
W Twoim wypadku tak.faryzeus pisze:Czy ma być ustawiony w trybie access point?
Ustawiasz szyfrowanie, kanał, SSID itd. A karta sieciowa w kompie powinna to znaleźć z takim IP jaki oferuje Twój ISP. IP na AP będzie tylko do zarządzania nim i to możesz wybrac sobie sam, byle było z innej puli adresowej niż dostawcy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, to jest jeden z bardzo niewielu AP dostępnych na rynku, który jest przeźroczysty na L2. Akurat dobrze trafiłeś. Oby tylko działał w porządku bo z jakością sprzętu D-linka jest różniefaryzeus pisze:Domyślam się, że ma być on transparentny

Tak jak już BliSki, adresy IP są nie ważne. Dlatego chciałem, żebyś go po prostu podłączył z domyślną konfiguracją. Zrobiłeś to? Na razie może bez zabezpieczeń.
-
Dzięki Koledzy.
Wszystko działa. Jeszcze raz zgłosiłem ISP o moim mac'u (miał już być wcześniej wpisany - widocznie nie był). Dodatkowo włączyłem WEP i hula. Widzę jedynie różnicę w szybkości ładowania stron, teraz jest jakby wolniej, mam nadzieję że apek nie ma na to wpływu.
Pozdrawiam
Wszystko działa. Jeszcze raz zgłosiłem ISP o moim mac'u (miał już być wcześniej wpisany - widocznie nie był). Dodatkowo włączyłem WEP i hula. Widzę jedynie różnicę w szybkości ładowania stron, teraz jest jakby wolniej, mam nadzieję że apek nie ma na to wpływu.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
WEP jest kiepski, lepiej WPA.faryzeus pisze:Dodatkowo włączyłem WEP i hula.
Nie powinien. Chyba, że masz ponad 20Mbit w obie strony. Poza tym do skutecznego korzystania z www i tak wystarczy znacznie mniej.faryzeus pisze:teraz jest jakby wolniej, mam nadzieję że apek nie ma na to wpływu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1Mbs z niskim pingiem i pełen komfort. 

-
Koledzy, po półtora rocznej przerwie odkurzę temat
Otóż, na tymże apeku transfer (speedtest.net) wynosi około 0,3 Mb natomiast na kablu 1 Mb. Przez apek strony dość mulą, a jak coś ściągam (nawet niedużego pdf-a 3 MB) to zajmuje to kilka minut). Przez kabel od razu przyśpiesza.
Czy może być apek walnięty? Jak go sprawdzić? Czy ewentualnie coś u ISP jest przyblokowane?

Otóż, na tymże apeku transfer (speedtest.net) wynosi około 0,3 Mb natomiast na kablu 1 Mb. Przez apek strony dość mulą, a jak coś ściągam (nawet niedużego pdf-a 3 MB) to zajmuje to kilka minut). Przez kabel od razu przyśpiesza.
Czy może być apek walnięty? Jak go sprawdzić? Czy ewentualnie coś u ISP jest przyblokowane?