Jak ustawić AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
faryzeus
Początkujący użytkownik forum

Jak ustawić AP

Post autor: faryzeus »

Witam.
Od kilku dni jestem podłączony do internetu w nowym miejscu. Na razie kablem. Aha. Przy podpisaniu umowy musiałem podać im MAC karty sieciowej. Adresy IP przyznawane są dynamicznie DHCP.
Mam natomiast AP D-Link DWL-900AP+ którego chciałbym wykorzystać, dlatego podałem im również MAC bezprzewodowej karty sieciowej (nie chcieli adresu D-Linka!?).
Teraz pytanie: jak ustawić D-Linka żeby można było korzystać z internetu bezprzewodowo?
Proszę o pomoc i dokładne tłumaczenie (nie jestem orłem w dziedzinie sieci)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak ustawić AP

Post autor: Jo_gurt »

A próbowałeś po prostu podłączyć? Akurat z tym apkiem powinno to przejść.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

faryzeus pisze:Mam natomiast AP D-Link DWL-900AP+ którego chciałbym wykorzystać, dlatego podałem im również MAC bezprzewodowej karty sieciowej
Jo_gurt pisze:Akurat z tym apkiem powinno to przejść
Powinno przejść, ale jak rozumiem faryzeus, chce z AP zrobić clienta i po kabelku podłączyć do kompa? Jeżeli tak, to na karcie sieciowej przewodowej może być konieczne sklonowania adresu MAC karty bezprzewodowej. Ponadto aby system nie zgłupiał, to adres karty bezprzewodowej najlepiej też zmienić choćby ostatnią cyferkę o 1 więcej. Wtedy APC będzie przeźroczysty i będzie dla ISP widziany ten sam MAC karty, który został podany.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja jednak myślę, że faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową
No chyba że tak ;) Bo do końca nie wiem ile tych MAC'ków podał ;) Jeżeli dwa, to masz rację.

EDIT:
No faktycznie:
faryzeus pisze:Na razie kablem
;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
faryzeus

Jo_gurt pisze:Ja jednak myślę, że faryzeus chce d-linka podłączyć pod kabel od operatora i połączyć się z nim wbudowaną w kompa kartą radiową.
Dokładnie!
Chcę tylko wiedzieć jak ustawić tego apeka. Domyślam się, że ma być on transparentny skoro ISP zażyczył sobie ode mnie tylko maca karty bezprzewodowej lapka. Dodam, że w tym D-Link'u nie da się wklepać mac'a ręcznie.
Czy ma być ustawiony w trybie access point?
Czy wpisać mu ip, dns, etc. ręcznie (takie jak mam teraz na komputerze - static ip) czy ma sobie pobrać (dynamic ip)?
zDaleKi

faryzeus pisze:w tym D-Link'u nie da się wklepać mac'a ręcznie
Bo w tym wypadku nie jest to konieczne.
faryzeus pisze:Czy ma być ustawiony w trybie access point?
W Twoim wypadku tak.
Ustawiasz szyfrowanie, kanał, SSID itd. A karta sieciowa w kompie powinna to znaleźć z takim IP jaki oferuje Twój ISP. IP na AP będzie tylko do zarządzania nim i to możesz wybrac sobie sam, byle było z innej puli adresowej niż dostawcy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

faryzeus pisze:Domyślam się, że ma być on transparentny
Tak, to jest jeden z bardzo niewielu AP dostępnych na rynku, który jest przeźroczysty na L2. Akurat dobrze trafiłeś. Oby tylko działał w porządku bo z jakością sprzętu D-linka jest różnie ;)

Tak jak już BliSki, adresy IP są nie ważne. Dlatego chciałem, żebyś go po prostu podłączył z domyślną konfiguracją. Zrobiłeś to? Na razie może bez zabezpieczeń.
faryzeus

Dzięki Koledzy.
Wszystko działa. Jeszcze raz zgłosiłem ISP o moim mac'u (miał już być wcześniej wpisany - widocznie nie był). Dodatkowo włączyłem WEP i hula. Widzę jedynie różnicę w szybkości ładowania stron, teraz jest jakby wolniej, mam nadzieję że apek nie ma na to wpływu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

faryzeus pisze:Dodatkowo włączyłem WEP i hula.
WEP jest kiepski, lepiej WPA.
faryzeus pisze:teraz jest jakby wolniej, mam nadzieję że apek nie ma na to wpływu.
Nie powinien. Chyba, że masz ponad 20Mbit w obie strony. Poza tym do skutecznego korzystania z www i tak wystarczy znacznie mniej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

1Mbs z niskim pingiem i pełen komfort. :)
faryzeus

Koledzy, po półtora rocznej przerwie odkurzę temat :cfaniak:
Otóż, na tymże apeku transfer (speedtest.net) wynosi około 0,3 Mb natomiast na kablu 1 Mb. Przez apek strony dość mulą, a jak coś ściągam (nawet niedużego pdf-a 3 MB) to zajmuje to kilka minut). Przez kabel od razu przyśpiesza.
Czy może być apek walnięty? Jak go sprawdzić? Czy ewentualnie coś u ISP jest przyblokowane?
ODPOWIEDZ