internet radiowy na drodze górka z lasem
Moderator: Moderatorzy
- tracer.on
- Specjalista bezprzewodowy-junior
internet radiowy na drodze górka z lasem
witam!!!
posiadam iPlusa ale znalazł się operator który chyba będzie instalował in. radiowy i mam kilka pytań do znawców radiówki.
mieszkam na wiosce antena będzi oddalona ok 6-7km jeszcze po drodze jest mała górka i na niej las.
jakie to ma znaczenie przy doborze sprzętu i jak to się przedstawia cenowo.
co będę potrzebował do rożdźelenia sygnału z sąsiadem dom oddalony o ok 150m jaki sprzęt bezprzewodowy czy kabel i jak to się przedstawia cenowo.
posiadam iPlusa ale znalazł się operator który chyba będzie instalował in. radiowy i mam kilka pytań do znawców radiówki.
mieszkam na wiosce antena będzi oddalona ok 6-7km jeszcze po drodze jest mała górka i na niej las.
jakie to ma znaczenie przy doborze sprzętu i jak to się przedstawia cenowo.
co będę potrzebował do rożdźelenia sygnału z sąsiadem dom oddalony o ok 150m jaki sprzęt bezprzewodowy czy kabel i jak to się przedstawia cenowo.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Re: internet radiowy na drodze górka z lasem
Ze wstępnego opisu topograficznego wynika, że masz bardzo nie korzystne warunki do skorzystania z w/w oferty.tracer.on pisze:mieszkam na wiosce antena będzi oddalona ok 6-7km jeszcze po drodze jest mała górka i na niej las.
Jedynym rozwiązaniem w Twoim przypadku może być zestawienie linku na 5GHz
Analizując Twój opis można przypuszczać, że link może być nie stabilny i podatny na czynniki propagacyjno-atmosferyczne.
Dobrym rozwiązaniem przed dokonaniem inwestycji jest zamówienie darmowego pomiaru u operatora, do którego chcesz się podłączyć.
Będziesz miał wtedy jasność sytuacji.
Powodzenia.
- tracer.on
nie wiem czy to jeszcze zainstalują bo firma zażyczyła sobie żeby zebrać co najmniej 10 chętnych.
Zebrali 12 i się zastanawiam jak to może działać na takiej odległości??
na forum chcę posłuchać waszych opini na ten temat.
Na co mam szczegulnie zwrucić uwagę żeby mi i innym kitu nie sprzedali.
Zebrali 12 i się zastanawiam jak to może działać na takiej odległości??
na forum chcę posłuchać waszych opini na ten temat.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Zwróć uwagę na to, aby łącze trzymało podstawowe parametry.tracer.on pisze:Zebrali 12 i się zastanawiam jak to może działać na takiej odległości??
( transfer,ping,stabilność sygnału podczas różnych czynników propagacyjno-pogodowych.)
Zapytaj firmę dostawcę, w jakiej technologii zamierzają was podłączyć 5GHz czy 2,5 GHz .
Jaki sprzęt i anteny do tego użyją?
Jakim łączem styku z węzłem głównym dysponują (DSL-TPSA,NETIA FUTURO a może Telekomunikacja Kolejowa lub inne?)
Sama ilość 10 czy 12 podłączonych przy dobrym zestawieniu linku na 5 GHz o odpowiedniej przepustowości i zachowanych parametrach nie ma aż tak wielkiego wpływu na jakość dostarczonego Internetu do Twojego gniazdka w domu.
Bardziej obawiam się o te czynniki topograficzne górki,lasy,wysokie zabudowania itp.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Na takie odległosci mały lasek i nie ma szans na zestawienie linku a co dopiero górka ! Przy widocznosci optycznej bylaby mozliwosc przy uzyciu offsetu ale jak sa drzewa to odpusc sobie.
- tracer.on
czyli anteny musiały by się widzieć.
czyli lipa czy niekoniecznie?????
Korzystają z DSL TP
czyli lipa czy niekoniecznie?????
Korzystają z DSL TP
- DADA
- Stały użytkownik forum
Ja bym sobie to odpuściłtracer.on pisze: Korzystają z DSL TP

- MaxFM
Nie wazne jakie maja łacze. Ja tez mam tepse tyle ze polpak. Chodzi o "widzenie sie" anten. Jesli takiej widocznosci nie ma to ie da rady.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Bardzo ważne, jakie mają łącze a dokładnie wyjście na świat.MaxFM pisze:Nie wazne jakie maja łacze. Ja tez mam tepse tyle ze polpak. Chodzi o "widzenie sie" anten. Jesli takiej widocznosci nie ma to ie da rady.
Co Ci po dobrze pracującym szkielecie, jeśli ruch jest ograniczany na poziomie serwera ze względu na niewydolność łącza styku z zewnętrzną infrastrukturą?
Co do widzialności anten dokładnie chodzi tu o formę radową nie do końca zgodną z tą optyczną.
Na widzialność radiową maja wpływ następujące czynniki: odległość, wysokość zainstalowania anten, zysk oraz charakterystyka zastosowanych anten, czynniki propagacyjne, poziom zakłóceń w torze radiowym dla danego terenu, ukształtowanie terenu, moc stopnia końcowego urządzeń oraz sprawność systemu antenowego, czułość toru odbiorczego urządzeń a nawet czynniki pogodowe.
Aby to stwierdzić czy się da czy też nie trzeba poprostu być na miejscu i wykonać niezbędne oględziny i pomiary.
Możliwe, że będzie wymagane zastosowanie przekaźnika (ripiter) lub przekaźników na drodze radiowej do Twojej miejscowości.
Nie ma rzeczy nie możliwych są tylko trudne przypadki.
Wszystko zależy od zasobności portfela.
Co do PolPaka to jest to lepsze rozwiązanie od DSL-a to dwie zupełnie inne usługi nie będę się nad tym tematem rozpisywał wszyscy wiedzą o co chodzi.
- MaxFM
Chodziło mi o to ze tu akurat łacze nic nie ma do tego czy da sie zrobic link czy nie
co do wymogów jakie trzeba spełnic to ja wiem, dobrze ze potłumaczyłes koledze. Warto jeszcze wspomniec o strefie fresnela.
Pzdr.
PS. @tracer.on, najlepiej by było jakbys zamiescił jakas fotke, mapke, szkic terenu, byłoby łartwiej.

Pzdr.
PS. @tracer.on, najlepiej by było jakbys zamiescił jakas fotke, mapke, szkic terenu, byłoby łartwiej.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Nie chciałem koledze mieszać doszczętnie w głowie.MaxFM pisze: Warto jeszcze wspomniec o strefie fresnela.

Ale na życzenie proszę bardzo:
Strefa Fresnela w radiokomunikacji (także w optyce) obszar propagowania energii sygnału radiowego znajdujący się wzdłuż linii łączącej nadajnik i odbiornik fal.
Pierwsza strefa Fresnela kształtem przypomina cygaro ulokowane między masztami radiowymi nadajnika i odbiornika. Jego kształt zależy od różnych czynników m.in. od częstotliwości sygnału. Im wyższa częstotliwość radiowa tym kształt strefy Fresnela jest smuklejszy.
Obiekty (wzgórza, drzewa, budynki itp.) znajdujące się w pierwszej strefie Fresnela mają wpływ na jakość propagacji fali: im jest ich więcej i im są większe, tym gorsze warunki przesyłu sygnału.
Następne druga i kolejne strefy Fresnela układają się koncentrycznie wokół pierwszej strefy i nie mają istotnego znaczenia w propagacji fal radiowych.
Wzory obliczeniowe sobie podarowaem.

- tracer.on
nie mam mapki ale mieszkam wmiejscowości (Stara Rudówka) a net ma być z Rynu (RYN)MaxFM pisze: PS. @tracer.on, najlepiej by było jakbys zamiescił jakas fotke, mapke, szkic terenu, byłoby łartwiej.
na pewno znajdziecie jakąś mapke topograficzną
-
jak przyjada i zlapia cos na 2.4 to pozniej bedziesz sie martwil...no ale jak nie ma optycznej widocznosci z poziomu powiedzmy dachu...to moze ona byc 4 metry wyzej...wystarczy maszt . Pozatym tak jak koledzy radzili - 2.4 raczej nie wchodzi w gre...a 5 ghz to dosyc droga zabawka. Tym bardziej ze pewnie beda musieli Ci zrobic most ...bo pewnie nadaja w 2.4. czyli dwa gridy i dwie mydelniczki - 1000 pln.
pzdr!
pzdr!
- MaxFM
z całym szacunkiem ale to chyba Tobie chodzi o podłączenie netatracer.on pisze:na pewno znajdziecie jakąś mapke topograficzną

- tracer.on
soryz całym szacunkiem ale to chyba Tobie chodzi o podłączenie neta
słaby w tym jestem i wiecie jak to działa na iplusie
Wieczorem spr. coś znależć
--
poprawa cytowania, Moderator (BliSki).
- MaxFM
Masz TU mapke tylko pozaznaczej co gdzie jest. 

- tracer.on
Witam
Był dzisiaj gość z firmy.
Podpytałem go troche i w przyszłym tygodniu będą robić pomiary.
Net do miejscowości ma iść 5Gh i natena u sąsiada i z tej anteny rozprowadzenie do wszystkich 2,4Gh
Anteny będą się chyba widzieć na 90% stwierdził walną jeszcze maszt u sąsiada na najwyższym budynku.
Co wy nato??
Był dzisiaj gość z firmy.
Podpytałem go troche i w przyszłym tygodniu będą robić pomiary.
Net do miejscowości ma iść 5Gh i natena u sąsiada i z tej anteny rozprowadzenie do wszystkich 2,4Gh
Anteny będą się chyba widzieć na 90% stwierdził walną jeszcze maszt u sąsiada na najwyższym budynku.
Co wy nato??
- DADA
- Stały użytkownik forum
Wszystko się okaże zapewne po pomiarach.tracer.on pisze:Co wy nato??
Jak najbardziej jeśli istnieje techniczna możliwość wykonania linku i przyłącza to niebawem problem stałego łącza będziesz miał zapewne z głowy.
Nie ma rzeczy nie możliwych,są tylko przypadki trudne.
Same środki techniczne użyte do wykonania radio-linku oraz realizacji samego połączenia i tak leżą w gestii głównie operatora.
Ty po prostu chcesz mieć zapewniony dostęp stały do Internetu, za który zapłacisz terminowo swojemu dostawcy.
Pozdrawiam oraz życzę powodzenia.