[zasięg] Antena nadawcza do urządzenia Axesstel 410?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[zasięg] Antena nadawcza do urządzenia Axesstel 410?
Witajcie, może pytanie jest głupie ale nie mogę znaleźć na nie jasnej odpowiedzi.
Zastanawiam się nad przerzuceniem sie z Orange Free na Orange Freedom Pro. Podobno nie ma u mnie zasięgu, ale pożyczyłem od znajomego z punktu Orange anteny kierunkowe a od kolegi który ma już OFP axesstela i wykonałem testy.
Przy odpowiednim skierowaniu anteny na stację nadawczą urządzenie pokazuje pełny zasięg, bez anteny (tzn z tym defaultowym małym czułkiem) jest 0.
Problem polega na tym, że nie mogę nawiązać połączenia z internetem. Podejrzewam, że sygnał wychodzący z urządzenia nie dociera do nadajnika, natomoast odbiór jest OK.
Raz się udało połączyć, ale przeładowanie strony było niemożliwością - podejrzewam że pakiety niosące moje zapytanie HTTP nigdy nie dotarły do stacji bazowej.
Pytam Was zatem, czy jest w jakiejś rozsądnej cenie antena NADAWCZA którą mógłbym podłączyć zamiast defaultowej małej antenki wystającej z drugiego gniazda urządzenia i w ten sposób umożliwić komunikację axesstela ze stacją bazową?
Wdzięczny będę za wszelkie porady.
A, jeśli to pomoże, mieszkam w okolicach wsi Dziadowice, powiat Turek.
prawie 2 km na zachód, dokoła las.
Zastanawiam się nad przerzuceniem sie z Orange Free na Orange Freedom Pro. Podobno nie ma u mnie zasięgu, ale pożyczyłem od znajomego z punktu Orange anteny kierunkowe a od kolegi który ma już OFP axesstela i wykonałem testy.
Przy odpowiednim skierowaniu anteny na stację nadawczą urządzenie pokazuje pełny zasięg, bez anteny (tzn z tym defaultowym małym czułkiem) jest 0.
Problem polega na tym, że nie mogę nawiązać połączenia z internetem. Podejrzewam, że sygnał wychodzący z urządzenia nie dociera do nadajnika, natomoast odbiór jest OK.
Raz się udało połączyć, ale przeładowanie strony było niemożliwością - podejrzewam że pakiety niosące moje zapytanie HTTP nigdy nie dotarły do stacji bazowej.
Pytam Was zatem, czy jest w jakiejś rozsądnej cenie antena NADAWCZA którą mógłbym podłączyć zamiast defaultowej małej antenki wystającej z drugiego gniazda urządzenia i w ten sposób umożliwić komunikację axesstela ze stacją bazową?
Wdzięczny będę za wszelkie porady.
A, jeśli to pomoże, mieszkam w okolicach wsi Dziadowice, powiat Turek.
prawie 2 km na zachód, dokoła las.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena nadawcza do urządzenia Axesstel 410?
Zawsze możesz migrować do wyższej taryfy tj. Optimum, Premium, Platinum, gdzie korzystanie z CDMA jest również możliwe, tylko do tej opcji musisz wziąć AnyDatę ADU-635WA, a nie jak w OFP Axesstel MV410,Sotar pisze:Zastanawiam się nad przerzuceniem sie z Orange Free na Orange Freedom Pro
Teoretycznie nie ma, ale w praktyce z anteną może dało by radę coś zdziałać. Do najbliższej stacji bazowej CDMA maż ~20 KM, znajduje się ona w miejscowości Dobra. W podobnej odległości jest też druga stacja bazowa CDMA, w Koźminku. Kierowałeś antenę w różne strony ? Ciekawe jakiego producenta jest ta antenaSotar pisze:Podobno nie ma u mnie zasięgu

Taki stan rzeczy może powodować nie sama moc sygnału, ale również odległość od stacji bazowej. Może CDMA też ma takie ustawienia jak np. 3G, gdzie z dużej odległości, nie chce logować userów, do bazy. Ale to są tylko moje podejrzenia, nic konkretnego powiedzieć nie mogę.
-
- Użytkownik forum
Re: [zasięg] Antena nadawcza do urządzenia Axesstel 410?
Szczerze mówiąć współpraca z Orange układa mi się tak, że najchętniej to bym zmienił providera. Dziś zacząłem zdejmować simlocki z urządzeń których używałem do łączenia, został tylko 1. Im drastyczniejsza zmiana tym lepsza. Dlateo myślałem o zmianie Orange Free -> Freedom... tu Edge działa jak GPRS więc liczyłem na to CDMA. Szczególnie że pan w BOKu poinformował mnie, że planują rozszerzenie zasięgu usługi w mojej okolicy z końcem roku tak, że mnie obejmie.Zawsze możesz migrować do wyższej taryfy tj. Optimum, Premium, Platinum, gdzie korzystanie z CDMA jest również możliwe.
Anteną kręciłem z każðego balkonu i okna na wszystkie strony, zawsze to samo:Kierowałeś antenę w różne strony ?
zasięg pełen (ale od czasu do czasu, powiedzmy raz na 1 min, spada do 0 i wraca na max) ale niemożliwe nawiązanie połączenia, w trybie USB. W trybie Ethernet dioda na routerze odpowiedzialna za połączenie też się nie świeci, mimo że ta od sygnału jest na zielono.
Zdegustowany Orangem dzwoniłem też do Ery i gość od nich powiedział że zasięg WIMAX kończy się w samej wsi Dziadowice na zakręcie drogi, czyli jakieś 2 km ode mnie. WIMAX jest opcją dla mnie (i nie tylko) dużo lepszą ze wzg. na brak limitów. Nie chcę jednak ryzykować i podpisywać cyrografu z Erą wiedząc, że zasięgu teoretycznie nie ma.
Z kolei dopłacanie 300 do montera (gdyby się okazało że da się podziałać na tym zasięgu co tu jest) to głupota. Zdaje się że nie ma w Erze opcji (jak w CDMA od pomarańczowych) na próbę, gdzie by można wziąć ustrojstwo na miesiąc i zrezygnować bez kar umownych, jak coś nie śmignie.
Taka opcja jak zrozumiałem z rozmowy z panem w BOKu ERY jest jedynie z monterem (no i kosztuje +300 zł w przypadku sukcesu).
W każdym razie nie mam jeszcze jasności, czy antena zewnętrzna podłączona do jednego z portów antenowych (mowa znów o axesstelu) pełni jednocześnie rolę nadawczą i odbiorczą? Bo z tego co zrozumiałem sygnał in i out przechodzi przez różne anteny w tym urządzeniu. Ale może to błędne założenie? W kwestii anten nie jestem orłem, jak widać.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Masz przecież opisy przy każdym złączu na routerze...jedna antena to TX/RX, a druga to tylko receive diversity - TX.Sotar pisze:Ale może to błędne założenie?
Antenę zewnętrzną podłączasz do gniazda TX/RX,a drugą antenkę zostawiasz w spokoju.
-
- Użytkownik forum
No też tak sobie pomyślałem i zrobiłem. Efekt opisany powyżej.
Zasięg niby spoko, połączenie niemożliwe.
Dlatego zacząłęm kombinować.
Zasięg niby spoko, połączenie niemożliwe.
Dlatego zacząłęm kombinować.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nic więcej nie wykombinujesz, widocznie są nałożone ograniczenia na stacji bazowej.Sotar pisze:Dlatego zacząłęm kombinować.
-
- Użytkownik forum
Hm. Ma ktoś może dla mnie bardziej optymistyczną odpowiedź? 
Przypomnę może jeszcze, że raz udało mi się ujrzeć inbox swojego Gmaila. Gorzej z odpowiedzią, połączenie się urwało zanim zdążyłem cokolwiek zdziałać.
Jak miałoby więc to ograniczenie stacji bazowej działać? Bo nie przeszedłem z kompem bliżej stacji chyba że sunięcie laptopem 2 cm po stole może zrobić różnicę

Przypomnę może jeszcze, że raz udało mi się ujrzeć inbox swojego Gmaila. Gorzej z odpowiedzią, połączenie się urwało zanim zdążyłem cokolwiek zdziałać.
Jak miałoby więc to ograniczenie stacji bazowej działać? Bo nie przeszedłem z kompem bliżej stacji chyba że sunięcie laptopem 2 cm po stole może zrobić różnicę

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jest możliwe nałożenie takich ograniczeń na stacji? Myślałem że to centralnie jest realizowane, tak jak uwierzytelnianie. Czy stacja ma taki moduł który potrafi to realizować?Patryk pisze:
Nic więcej nie wykombinujesz, widocznie są nałożone ograniczenia na stacji bazowej.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście "na stacji" to przenośnia - wiadomo, że chodzi o kontroler BSC, RNC czy jak tam się to nazywa w sieci CDMA2000 - stacja bazowa to tylko "głupie" urządzenie, które niewiele (w HSDPA) lub nic (GSM, "zwykły" UMTS) nie "może" samo, tak samo jak np. thin client bez połączenia z serwerem terminalialias pisze:Myślałem że to centralnie jest realizowane, tak jak uwierzytelnianie.

Wszystko ustala się z poziomu kontrolera stacji bazowych (oczywiście dla każdej stacji osobno),a do niego jest dostęp zdalny, np.z centrum zarządzania siecią, itp.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak się dzieje, jak karta SIM/RUIM nie jest jeszcze aktywna. Jak długo masz Orange Freedom Pro ?,Sotar pisze:zasięg pełen (ale od czasu do czasu, powiedzmy raz na 1 min, spada do 0 i wraca na max)
Przy porcie LAN w routerze masz dwie diody, pomarańczową i zieloną, jak podłączysz skrętkę do routera i komputera, to ta zielona się świeci czy nie ?Sotar pisze:W trybie Ethernet dioda na routerze odpowiedzialna za połączenie też się nie świeci, mimo że ta od sygnału jest na zielono
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To raczej mało prawdopodobne, skoro autor tematu pożyczył router wraz z kartą od osoby, która zapewne z niego już korzystałasp6huk pisze:Tak się dzieje, jak karta SIM/RUIM nie jest jeszcze aktywna

Ale opcja jest jeszcze jedna - może Orange zaczął egzekwować przypisanie aktywacji do danego adresu (sektora stacji bazowej).
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja nie mówię, że tak jest w tym przypadku. Ale wiem, że router gubi ciągle sygnał, jak karta SIM/RUIM nie została jeszcze aktywowana. Miałem na Axesstel'u takie objawy, choć nie znaczy to, że jest to ten sam problem.Patryk pisze:To raczej mało prawdopodobne
-
- Użytkownik forum
Tak, z tego co pamiętam. (Sprzęt musiałem oddać tego samego dnia a było to jakiś czas temu.)Przy porcie LAN w routerze masz dwie diody, pomarańczową i zieloną, jak podłączysz skrętkę do routera i komputera, to ta zielona się świeci czy nie ?
W każdym razie połączenie ethernet było pełnosprawne, bawiłem się opcjami routera po zalogowaniu do niego po http (właściciel zostawił defaultowe login/hasło). Próbowałem też w związku z tym i po wireless, z tym samym efektem.