Dziwne przerwy w dostawie internetu, TP-Link WR543G

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
politan
Użytkownik forum

Dziwne przerwy w dostawie internetu, TP-Link WR543G

Post autor: politan »

Witam!
Mam dziwny problem... Posiadam router TP-Link WR543G. Jeden komputer połączony jest RJ-45 z routerem a drugi łączy się przez Wi-Fi. Problem dotyczy tylko systemów od Microsoft'u. Czasem internet po prostu przerywa swe działanie ("Ustalanie adresu serwera..." w przeglądarce, brak połączenia z jakimkolwiek serwerem). Najśmieszniejsze jest to, że dzieje się to tylko na komputerze połączonym przez kabel. Gdy zdarza się przerwa nie mogę się nawet zalogować do panelu routera, jedyne rozwiązanie to... restart systemu. Łącząc się w tym samym momencie przez Wi-Fi mam internet, loguje się do panelu i wszystko działa. Dodam też, że na FreeBSD i Gentoo nie mam tego problemu. Nie jest to częste aczkolwiek jak już się zdarzy to uciążliwe. Ma ktoś jakieś pomysły ?

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwne przerwy w dostawie internetu, TP-Link WR543G

Post autor: Blido »

politan pisze:Ma ktoś jakieś pomysły ?
To musi być jakiś problem ze sterownikami karty sieciowej pod Windowsem. Próbowałeś je przeinstalować?
politan
Użytkownik forum

Próbowałem.. Nowe, stare oferowane przez Windows Update... Żadne nie działają. Odłączenie np. RJ-45 od komputera/routera na chwilę też nic nie daje, restart routera też nie...
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Jakiego masz operatora . : TP czy Netia ??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
politan
Użytkownik forum

Operator: MG System ;). Taki Warszawski operator. To nie jest wina łącza tak jak już pisałem. Nie wiem gdzie szukać przyczyny.
ODPOWIEDZ