jaki sprzęt dobrać aby podłączyć się do TV i SAT przez wi-fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jaki sprzęt dobrać aby podłączyć się do TV i SAT przez wi-fi
Co sklep, to inne porady, więc liczę na fachową poradę. Temat jest następujący.
Internet dostarczony jest przez LAN, w jednej części mieszkania i tu póki co pracuje bezpośrednio tylko komp. W innej części domu jest TV z wejściem do internetu jak i dekoder TV "n" również z wejściem kablowym na intenet. Trzeba przesłać sygnał 10m tak by można było przypisać niezależne IP TV i dekoderowi TVSAT. jaki sprzęt się do tego nada?
Internet dostarczony jest przez LAN, w jednej części mieszkania i tu póki co pracuje bezpośrednio tylko komp. W innej części domu jest TV z wejściem do internetu jak i dekoder TV "n" również z wejściem kablowym na intenet. Trzeba przesłać sygnał 10m tak by można było przypisać niezależne IP TV i dekoderowi TVSAT. jaki sprzęt się do tego nada?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: jaki sprzęt dobrać aby podłączyć się do TV i SAT przez wi-fi
Accespoint najlepiej z od razu z dwoma portami lan. Jest jakiś taki ovislink.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Tam gdzie jest obecnie internet trzeba dać router z WiFi (np. Ovislink WL1600GL) a w drugim końcu mieszkania AP Client (np. Ovislink WL5460APv2 ponieważ ma 2 porty ethernet).Czar0dziej_ pisze:Trzeba przesłać sygnał 10m tak by można było przypisać niezależne IP TV i dekoderowi TVSAT. jaki sprzęt się do tego nada?
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Rozumiem, że połączenie za pomocą kabla odpada?Czar0dziej_ pisze:Trzeba przesłać sygnał 10m

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Dzięki za pierwsze podpowiedzi. Dziś rozglądnąłem się za tymi routerami ale "pudło" - nic z tych rzeczy nie spotkałem w sklepach, pozostanie szukać w sieci.
Kabel niestety odpada......
A z Linksysa, możecie coś polecić w przystępnej cenie?
Kabel niestety odpada......
A z Linksysa, możecie coś polecić w przystępnej cenie?
- wojteks
- *** Administrator ***
WRT54GL i do tego drugi taki sam jako Client (musi mieć zainstalowane tomato). Nie opłaca się moim zdaniem.Czar0dziej_ pisze:A z Linksysa, możecie coś polecić w przystępnej cenie?
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Z Linksysa mogę polecić jedynie WRT54GL, ale on jest nieopłacalny w porównaniu z Ovislinkiem WL-1600GL - Jest prawie dwukrotnie droższy a możliwości ma takie same. Również jest dwukrotnie większy i ciągnie dwukrotnie więcej prąduCzar0dziej_ pisze:A z Linksysa, możecie coś polecić w przystępnej cenie?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Serdecznie witam
Mam podobny problem i kompletnie utknąłem. W mieszkaniu rozprowadzam internet z Neostrady za pomocą routera ADSL: TP-Link TD-W8901G (szyfrowanie i filtrowanie) wszystko świetnie działa. Teraz chciałem doprowadzić internet do dekodera TV n. Posiadam klienta: TP-Link AP Client router TL-WR543G. Gdy odpalam tego klienta na korytarzu uczelni, wybieram sieć i mam natychmiast internet. W domu wybieram swoją sieć (z szyfrowaniem czy nie) oba urządzenia widzą się - widzą swoje mac adresy, wymieniają się pakietami, ale internetu na kliencie NIE MA! W czym tkwi problem? Przyglądałem się ustawieniom routera ADSL, ale nic nie mogę wymyślić.
Mam podobny problem i kompletnie utknąłem. W mieszkaniu rozprowadzam internet z Neostrady za pomocą routera ADSL: TP-Link TD-W8901G (szyfrowanie i filtrowanie) wszystko świetnie działa. Teraz chciałem doprowadzić internet do dekodera TV n. Posiadam klienta: TP-Link AP Client router TL-WR543G. Gdy odpalam tego klienta na korytarzu uczelni, wybieram sieć i mam natychmiast internet. W domu wybieram swoją sieć (z szyfrowaniem czy nie) oba urządzenia widzą się - widzą swoje mac adresy, wymieniają się pakietami, ale internetu na kliencie NIE MA! W czym tkwi problem? Przyglądałem się ustawieniom routera ADSL, ale nic nie mogę wymyślić.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jaki masz ustawiony adres IP na TL-WR543G. Do tych dwóch routerów wchodzisz do ustawień poprzez ten sam adres ip 192.168.1.1 ??
-
Witam
Faktycznie do obu urządzeń wchodzę z przeglądarki poprzez 192.168.1.1 ale w routerze ADSLowym - rozsyłającym internet na zakładce Interface Setup w dziale LAN klient ma przypisane 192.168.1.3
Faktycznie do obu urządzeń wchodzę z przeglądarki poprzez 192.168.1.1 ale w routerze ADSLowym - rozsyłającym internet na zakładce Interface Setup w dziale LAN klient ma przypisane 192.168.1.3
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zmień adres fizyczny IP w TL-WR543G na np 192.168.1.2 Ten TL-WR543G nie może mieć takiego samego IP jak ten z modem ADSL. Po zmianie IP internet ruszy. Możesz tu wrzucić 2 zrzuty ekranu z ustawień tych IP z TL-WR543G i TP-Link TD-W8901G chodzi o zakładkę LAN w ustawieniach tych routerów.
-
Przy próbie zmiany 192.168.1.1 na 192.168.1.2 (i wiele innych) dostałem komunikat:
WAN IP address and LAN IP address cannot exist at a same subnet. Please input another IP address.
WAN adres IP i adres IP LAN nie może istnieć w tej samej podsieci. Prosimy wpisać inny adres IP.
...ale przestawiłem na następujący: 192.168.2.1 i POSZŁO!!!!!!!
JESTEM W SZOKU! Dwa tygodnie z tym walczę! Nawet mam wrażenie, że wcześniej zmieniałem IP, ale chyba wtedy coś innego wadziło! Serdeczne dzięki!
WAN IP address and LAN IP address cannot exist at a same subnet. Please input another IP address.
WAN adres IP i adres IP LAN nie może istnieć w tej samej podsieci. Prosimy wpisać inny adres IP.
...ale przestawiłem na następujący: 192.168.2.1 i POSZŁO!!!!!!!
JESTEM W SZOKU! Dwa tygodnie z tym walczę! Nawet mam wrażenie, że wcześniej zmieniałem IP, ale chyba wtedy coś innego wadziło! Serdeczne dzięki!