Internet na laptopie przez Sony Ericsson W850i w Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
-bajek-

Internet na laptopie przez Sony Ericsson W850i w Orange

Post autor: -bajek- »

Witam! Swoją obecność na forum chciałbym zacząć prośbą o pomoc:)
Mam laptopa, który nie ma wejścia na PCMCIA tylko ExpressCard - nie są ze sobą kompatybilne. W związku z brakiem dostępności takich modemów lub/i ich astronomicznymi cenami chciałbym wykorzystać telefon Sony Ericsson W850i jako modem. Tutaj specyfikacja: http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc= ... &pid=10447

Chciałbym zastosować do tego celu usługę Orange60 i adapter dualsim.

A oto moje pytania:)

Czy jest to możliwe, tzn. czy ten telefon może posłużyć za modem i czy będę mógł podczas połączenia internetowego na laptopie korzystać z połączenia UMTS?

W miarę możliwości proszę o jakiś opis jak to zrobić.

Pozdrawiam
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet na laptopie przez Sony Ericsson W850i w Orange

Post autor: Szadzik »

-bajek- pisze: Czy jest to możliwe, tzn. czy ten telefon może posłużyć za modem i czy będę mógł podczas połączenia internetowego na laptopie korzystać z połączenia UMTS?

W miarę możliwości proszę o jakiś opis jak to zrobić.

Pozdrawiam
Telefon jak najbardziej może służyć jako modem.
To, czy będzie korzystal z UMTSu zależy tylko od tego, czy jesteś w zasięgu. Jeśli tak, to tak.
Back to the Future ;)
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

A ten model dostępny jest w ofercie Orange, czy został kupiony poza salonem??
-bajek-

Dzięki za informację Szadzik.

Bio5 - telefon jeszcze nie został kupiony, a z tego co wiem w Orange był dostępny jakiś czas temu W810i - różni się głównie tym, że zamiast UMTS'u ma EDGE. Teraz zacząłem się zastanawiać właśnie nad opcją telefonu z EDGE. Bo z UMTSem słyszałem, że jeszcze nie jest najlepiej z zasięgiem, co prawda mieszkam w odległości 3KM od centrum Warszawy ale EDGE zajmuje o wiele większy obszar.

Rozumiem, że telefon, który ma EDGE nie ma UMTSu i odwrotnie?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

-bajek- pisze:Rozumiem, że telefon, który ma EDGE nie ma UMTSu i odwrotnie?
Trochę jest inaczej ponieważ są telefony które mają wszystkie te technologie np:Nokia 6233 lub Nokia 6280.To są tylko przykłady. :lol:
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

To tylko SE jakoś tak się niestara i niewiele ma telefonów obsługujących standard EDGE.
Ja na codzień korzystam z SE K600i w Orange i jestem zadowolony. Na wypady poza miasto mam Samsunga 350e, który obsługuje EDGE.
-bajek-

Już za dwa tygodnie będę miał SE W850i, mam pytanie - on chodzi na UMTSie, co wybrać do połączenia z kompem jako modem UMTS- kabel usb czy dzinksa Bluetooth? Jest różnica w transferach? Jeżeli dzinksa to może polecacie coś? Na allegro jest ich sporo a niektóre podobno mają transfer do 5MB?!
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

-bajek- pisze:Już za dwa tygodnie będę miał SE W850i, mam pytanie - on chodzi na UMTSie, co wybrać do połączenia z kompem jako modem UMTS- kabel usb czy dzinksa Bluetooth? Jest różnica w transferach? Jeżeli dzinksa to może polecacie coś? Na allegro jest ich sporo a niektóre podobno mają transfer do 5MB?!
1. Kabel dostaniesz w zestawie z telefonem, więc jeśli nie masz dużej potrzeby noszenia telefonu po domu, to wystarczy.
2. Z tym limitem transferu to nie prawda. Limit będziesz miał tylko wtedy, jesli zainstalujesz ograniczoną wersję Blusoleil. Jesli zainstalujesz tę, którą dostaniesz razem z kluczykiem, problemów nie będzie.
Back to the Future ;)
-bajek-

Dzięki Szadzik. Telefon niestety dostanę goły - kupuję z serwisu w Anglii:) Będzie tylko nowy telefon z baterią - bez simlocka. Jeżeli nie ma różnicy czy będzie to kabelek usb czy bluetooth to chyba zdecyduję się na ten drugi:) Cenowo nie jest to jakaś wielka bariera.
Dzięki Wszystkim za pomoc - jak wykupię dostęp do internetu w Orange to pewnie znowu się tu odezwę po pomoc:)
ODPOWIEDZ