Zestaw SIM + Modem + Router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
punxhc
Użytkownik forum

Zestaw SIM + Modem + Router

Post autor: punxhc »

Witam,

Planuję zakup takiego oto zestawu:
- karta SIM Orange bez modemu (poprawcie mnie jeśli to nie jest w tej chwili najlepsza oferta)
- modem HUAWEI E160 (coś lepszego jest w podobnej cenie?)
- router Edimax 3G-6200n

Sprzęt ma być możliwie tani, ale też ma być niezawodny, mam nadzieję że owe modemy ani routery nie są zbyt awaryjne. A teraz do pytań:
1) czy to ogólnie dobry zestaw, czy sprzęt ten będzie współpracował (Orange + E16 + 6200n)?
2) czego potrzebuję do konfiguracji modemu i routera? Jakieś oprogramowanie na PC?
3) Obecnie do połączenia Blueconnecta albo iPlusa używam programu od Optiona (GlobeTrotter MM). Czasami będę chciał używać modemu Huawei bezpośredio w lapku, jaki program w tedy muszę mieć zainstalowany?
4) jak wiadomo jest limit danych na miesiąc, powiedzmy 4GB. Czy można to jakoś monitorować z poziomu routera? Czy jest tam jakiś licznik danych (bo w końcu będzie kilka urządzeń podpiętych jednocześnie więc tylko na routerze da się to monitorować)?
5) czy w Orange można monitorować zużyty transfer online (to by było najwygodniejsze)? A jeśli nie w Orange, jakis operator daje taką opcję?
6) jak wygląda spowolnienie transferu w Orange po przekroczeniu limitu danych? Do ilu kb/s spada? Jak to wygląda u innych operatorów? W regulaminie piszą tylko o "spadku prędkości" ale nie wiadomo do ilu...

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!!!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zestaw SIM + Modem + Router

Post autor: Patryk »

punxhc pisze:czy sprzęt ten będzie współpracował
Będzie współpracował.

[ Dodano: 2010-03-20, 14:35 ]
punxhc pisze:czego potrzebuję do konfiguracji modemu i routera? Jakieś oprogramowanie na PC?
Konieczne oprogramowanie na PC to przeglądarka internetowa.

[ Dodano: 2010-03-20, 14:35 ]
punxhc pisze:Czasami będę chciał używać modemu Huawei bezpośredio w lapku, jaki program w tedy muszę mieć zainstalowany?
Huawei Mobile Partner

[ Dodano: 2010-03-20, 14:36 ]
punxhc pisze:Czy jest tam jakiś licznik danych
Najprawdopodobniej nie ma.

[ Dodano: 2010-03-20, 14:36 ]
punxhc pisze:czy w Orange można monitorować zużyty transfer online
Tak - w Orange Online - zakładka "Stan konta i pakietów".

[ Dodano: 2010-03-20, 14:39 ]
punxhc pisze:jak wygląda spowolnienie transferu w Orange po przekroczeniu limitu danych? Do ilu kb/s spada?
Jest to ujęte w regulaminie danej oferty (promocji).
Na pewno w opcjach Premium i Platinum spada do 64 kbps w obie strony.
W niższych taryfach niby do 16 kbps, ale użytkownicy meldują czasami 64 kbps, czasami 24 kbps...

[ Dodano: 2010-03-20, 14:40 ]
punxhc pisze:W regulaminie piszą tylko o "spadku prędkości" ale nie wiadomo do ilu...
W starych regulaminach tak było.
punxhc
Użytkownik forum

Dzięki za pomoc! Jeszcze ktoś ma doświadczenie z Orange Free (wersja 39,5 albo Standard)? Jeśli tak - do ilu spada Wam transfer po przekroczeniu limitu? Da się dalej pracować (chociaż www) czy to już udręka? Jak to wygląda u innych operatorów?
Macie jakieś sugestie co do modemu i routera? Czy mój wybór jest ok czy są inne-lepsze opcje w "ekonomicznym" przedziale cenowym?
Ostatnio zmieniony 2010-03-20, 14:50 przez punxhc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

punxhc pisze:czy są inne-lepsze opcje
Edimax 3G-6200n jest OK :ok: Tylko ja bym wybrał jako modem Huawei E176, z uwagi na obsługę HSPA, dzięki czemu twój modem może wysyłać z większą prędkością, oraz pingi mogą być mniejsze, ale to wszystko pod warunkiem, że dana stacja bazowa obsługuje HSPA.
punxhc
Użytkownik forum

Z tego co widzę E176 jest 2x droższy i na Allegro jest go bardzo mało (prawie wcale). Jaka jest różnica w transferze w przypadku E160 i E176 (mam na myśli uplink i downlink)? Generalnie na specjalnie dużym uplinku mi nie zależy, nie mam zamiaru grać online.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

punxhc pisze:Jeśli tak - do ilu spada Wam transfer po przekroczeniu limitu? Da się dalej pracować (chociaż www) czy to już udręka? Jak to wygląda u innych operatorów?
W najtańszych opcjach Orange Free transfer po limicie spada do 16kb/s (2kB/s). Miałem tyle na Blueconnect i powiem że to praktycznie tak jakbyś wcale nie miał Internetu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

punxhc pisze: Jaka jest różnica w transferze w przypadku E160 i E176 (mam na myśli uplink i downlink)
E160:
DL: 3,6 Mb/s,
UL: 384 kb/s,

E176:
DL: 7,2 Mb/s,
UL: 5,76 Mb/s.
punxhc
Użytkownik forum

Cholera, no 16kb/s to mało. U innych operatorów jest tak samo fatalnie po przekroczeniu limitu? Pytam o taryfy max 50zł miesięcznie...

Prędkości osiągane przez E160 raczej mi wystarczą, chyba że jest coś jeszcze z HSPA w dobrej cenie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

punxhc pisze:U innych operatorów jest tak samo fatalnie po przekroczeniu limitu? Pytam o taryfy max 50zł miesięcznie...
W Plusie jest 32 kb/s, po limicie.
punxhc
Użytkownik forum

W takim razie którą z obecnych taryf do 50zł/mies. polecacie?
Z mojego szybkiego przeglądu wygląda na to że Orange bez modemu, 4GB za 45zł, umowa na rok. Chyba Play wygląda trochę lepiej, ale z kolei mam wrażenie że na forum wszyscy raczej narzekają na jakość transmisji danych w Play. Ja mam zamiar korzystać z netu głównie we Wrocławiu, ale też powiedzmy 10-20% poza miastem.
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

W ERZE mam najwyższy abonament i 16GB do wykorzystania, pierwszy raz przekroczyłem limit i transfer spadł... no żenada, musiałem zejść do kumpla żeby napisać tego posta. Poległem przy próbie wczytania się strony ery coby zalogować się na koncie i sprawdzić czy faktycznie transfer "wyszedł", strona główna wczytywała się tak długo że zdążyłem zrobić kawę, kanapkę i podłubać w nosie. Co do modemów - miałem oba /E176 mam nadal/, E160 bardzo sobie chwaliłem, pomimo gorszych parametrów działał bardzo przyzwoicie - skajp nie rwał, www wczytywały się przyzwoicie szybko etc. Jeśli jesteś w zasięgu stacji która ma na uploadzie więcej niż 3G i ma to dla Ciebie znaczenie to jednak zdecydował bym się na E176 - po prostu więcej wyciągniesz.
punxhc
Użytkownik forum

Dzięki, pasza_sadyka! No to ERA chyba odpada ;)
Generalnie prędkość transferu (pomiędzy 3 a 7 Mb/s) nie ma dla mnie znaczenia, bo mając nawet te 4GB limitu miesięcznego możnaby je i tak zużyć w jeden dzień... Więc to miesięczny limit transferu w dobrej cenie jest ważny, a nie max prędkość. Dlatego kupię pewnie E160, tylko muszę wybrać operatora i taryfę... Jakieś sugestie?
Jak już mówiłem, nie chcę płacić więcej jak 50zł/mies.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

W Erze transfer po limicie spada do 16 kb/s :) Mam i nie narzekam, bo nigdy nie przekraczam limitu :hyhy:

[ Dodano: 2010-03-20, 19:37 ]
pasza_sadyka pisze:po prostu więcej wyciągniesz.
Po prostu będziesz miał mniejsze opóźnienia ;) Warto by też dodać. Nie wiem jak jest w Orange, ale w Erze różnica między HSDPA a HSPA w ping'u jest rzędu ~30 ms. Tylko, musisz być w zasięgu HSPA.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Nie wiem jak jest w Orange
Tak samo jest w Orange i w Plusie ;)

[ Dodano: 2010-03-20, 20:07 ]
sp6huk pisze:W Plusie jest 32 kb/s, po limicie.
Nieprawda - potrafi i do 16 kbps przyciąć, a w umowie jest mowa tylko o ograniczeniu szybkości bez podania konkretnej wartości.

Najlepiej po prostu nie nastawiać się na korzystanie po limicie, no chyba że w awaryjnej sytuacji - po to to właśnie jest :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Nieprawda - potrafi i do 16 kbps przyciąć
Mówisz :roll: Ja tam opieram się na własnych doświadczeniach :cfaniak: Sąsiadka ma iPlusa 3GB, starcza jej na trochę ponad tydzień, więc miałem okazję nie raz przekonać się, że po limicie jest 32 kb/s ;) Może w Plusie jest jak w Orange Free Optimum, niby 16 kb/s, a jednak (a może i nie, u każdego co innego) 64 kb/s.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Ja tam opieram się na własnych doświadczeniach
Ja też - w iPlusie "w telefonie" miałem raz 16, raz 32 kbps, a bratu, gdy miał jeszcze iPlusa 110, przycinali zawsze do 16.
Mi natomiast zawsze do 32, wcześniej na iPlusie 110, jak i teraz na 60.
Tak więc jak się trafi...
punxhc
Użytkownik forum

Wolałbym nie zakładać nowego tematu, co by nie spamować forum, więc może zapytam jeszcze raz w tym temacie ;)

Która z obecnych ofert do 50zł/mies jest Waszym zdaniem najlepsza? Mój faworyt to w tej chwili Orange bez modemu, 45zł/mies, 4GB transferu. Jakie jest Wasze zdanie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

punxhc, zależy gdzie będziesz korzystać.
W sumie za tą samą cenę jest iPlus z limitem 3GB bez modemu za 45zł na rok, ale za dodatkowe 10zł masz +100GB w nocy, więcej node B zdecydowanie, we Wrocławiu HSPA+ gdzieniegdzie i jakość ogólnie się ogólnie bardzo poprawiła co sam zauważyłem.
Minus, że w terenie jak nie ma HSPA to jest często sam GPRS. Ale jest już bardzo dużo HSPA. Np. na trasie od swojego domu do Siedlec (koło 90km) przez około 60km miałem HSPA lub HSDPA.
punxhc
Użytkownik forum

Czy mógłbyś podrzucić mi linka do tej oferty bez modemu w iPlusie? Nie mogę tego nigdzie odkopać...
Tak przy okazji, czy ten iplusopobieracz był wcześniej darmowy, a teraz kosztuje 10zł (w najniższej taryfie), czy zawsze tyle kosztował?

Ogólnie za tą samą cenę mam 25% transferu mniej niż w Orange,a po nocach raczej nic nie ściągam ;) Generalnie w weekendy mam dostęp do nielimitowanego łącza, więc w razie potrzeby wtedy ściągam większe ilości. Dlatego właśnie te 100GB raczej mi nie jest potrzebne.

Jeszcze jakieś typy w przedziale do 50zł/mies.? :niepewny:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

punxhc, coś nie widzę na stronie. Ale gadałem z konsultantem i coś takiego jest.

Jak Ci dużo GB nie potrzeba to i tak moim zdaniem iPlus lepiej wypada ze względu na pokrycie 3G.

Co do typów do 50zł to Play, ale on odpada chyba ze względu na zasięg a raczej jego brak za miastami.

No jeszcze jest Era z limitem 2GB za 49zł z umową na czas nieokreślony. Nie wiem jak Śląsk, ale w mazowieckim nie zdarzyło mi się w terenie złapać GPRS. Zawsze EDGE i to bardzo stabilny. Plus to, że też mają gdzieniegdzie HSPA+.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nie wiem jak Śląsk
Era na Ślasku (całym) to poziom P4...

[ Dodano: 2010-03-22, 21:42 ]
punxhc pisze:Tak przy okazji, czy ten iplusopobieracz był wcześniej darmowy, a teraz kosztuje 10zł (w najniższej taryfie), czy zawsze tyle kosztował?
Był darmowy i jest darmowy dla tych, którzy aktywowali go przed 15.marca.
punxhc
Użytkownik forum

Dzięki wszystkim za opinie! Ale ale... właśnie zobaczyłem i mnie lekko zamurowało. Play online daje 10GB za 45zł! Wiem, zasięg tragiczny, ale Wrocław na mapie wygląda ok (mieszkam blisko centrum). Wiem, max 1Mb/s, ale mi to wystarczy (w sumie to jakieś 125kB/s, nawet te 100kB/s byłoby ok).
Mi bardziej zależy na miesięcznym limicie transferu niż na chwilowej max prędkości. Ale ten 1Mb to już bym chciał mieć... Jeśli ten 1Mb to tylko teoria a w praktyce jest 200 kb, to ja dziękuję...

Macie jakieś doświadczenia z Play online we Wrocku? Jak z prędkością w ciągu dnia, wieczorami, jak stabilność połączeń?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

punxhc pisze:eśli ten 1Mb to tylko teoria a w praktyce jest 200 kb, to ja dziękuję...
Oj często jest i mniej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ