Mocny AP
Moderator: Moderatorzy
- raqu
- Początkujący użytkownik forum
Mocny AP
Witam.
Muszę wymienić 2 AP które obecnie posiadam na jeden nowy.
Poszukuję mocnego AP żeby siał na min. 50m.
Co polecacie ??
Muszę wymienić 2 AP które obecnie posiadam na jeden nowy.
Poszukuję mocnego AP żeby siał na min. 50m.
Co polecacie ??
Masz problem z konfiguracją Routera / AP / Karty sieciowe / forum phpBB ??
Pisz na gg
, pomogę Ci poprzez zdalny pulpit 
Pisz na gg

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Mocny AP
Limit EIRP = 100mW i tego nie przeskoczysz.
Na 50m "sieje" każdy, ale na wolnej przestrzeni. Wewnątrz budynku z pomieszczeniami raczej żaden tyle nie osiągnie.
Na 50m "sieje" każdy, ale na wolnej przestrzeni. Wewnątrz budynku z pomieszczeniami raczej żaden tyle nie osiągnie.
- Matiz2401
- Obserwowany
- wojteks
- *** Administrator ***
Limit EIRP obowiązuje w komplecie z anteną!Matiz2401 pisze:Jedyna opcja to wymienić antenę na mocniejszą...
Nie pomagam na PW!
- raqu
- Początkujący użytkownik forum
O tym że w Europie jest limit do 100mW to wiem 
AP-ka chcę wywalić poza budynek.
Podobno dobrze sieją TP-linki te z nieodkręcaną anteną - kolega ma i zasięg jest w całym bloku i ok 20-30 poza nim (AP jest na 3 piętrze).

AP-ka chcę wywalić poza budynek.
Podobno dobrze sieją TP-linki te z nieodkręcaną anteną - kolega ma i zasięg jest w całym bloku i ok 20-30 poza nim (AP jest na 3 piętrze).
Masz problem z konfiguracją Routera / AP / Karty sieciowe / forum phpBB ??
Pisz na gg
, pomogę Ci poprzez zdalny pulpit 
Pisz na gg

- wojteks
- *** Administrator ***
WR430G? Tak sieje większość normalnych routerów/AP z WiFi.raqu pisze:Podobno dobrze sieją TP-linki te z nieodkręcaną anteną
Nie pomagam na PW!
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Draytek Vigor 2910G - mam w domu i w pracy, w 7 filiach i centrali. Dwie, odkrecane anteny - obejmuje mi około 30 metrów w budynku (testowane) - jak go wystawiłem za okno
to na placu przy zachowanej widoczności miałem zasięg ponad 50 metrów.
Najprościej podłączyć antenę - dobrą i co najważniejsze umieścić ją WYSOKO. I po zawodach - w Nowym Sączu w oddziale mam Vigora z podłączoną antenę zewlętrzną obejmującego zasięgiem jakieś 60 metrów - antena na 2 piętrze na dachu. Druga daje sygnał w budynku.
O ile anteny są tanie - to niestety Vigor jest drogi jak siedem nieszczęść. Fakt, że ma masę funkcji, chodzi stabilnie, ma łącze USB (w domu mam podpiętego E156G i podłączony po kablu PC a laptop po WiFi - w pracy mam podlączone drukarki jako sieciowe).
Zasięgi testowałem uzywając laptopa/tabletu Gigabyte M912M ogólnie w porównaniu do TP czy Dlinka ma Vigor ma zasięg o jakieś 5 - 10 metrów większy. A pro po - w TP-Linkach zmieniliście firmware? Bo wystarczy mały programik i można obejść z dziecinną łatwością zabezpieczeia i korzystać z Waszej sieci. Ja już od dawna przesiadłem się na droższy ale dużo lepszy Draytek.

Najprościej podłączyć antenę - dobrą i co najważniejsze umieścić ją WYSOKO. I po zawodach - w Nowym Sączu w oddziale mam Vigora z podłączoną antenę zewlętrzną obejmującego zasięgiem jakieś 60 metrów - antena na 2 piętrze na dachu. Druga daje sygnał w budynku.
O ile anteny są tanie - to niestety Vigor jest drogi jak siedem nieszczęść. Fakt, że ma masę funkcji, chodzi stabilnie, ma łącze USB (w domu mam podpiętego E156G i podłączony po kablu PC a laptop po WiFi - w pracy mam podlączone drukarki jako sieciowe).
Zasięgi testowałem uzywając laptopa/tabletu Gigabyte M912M ogólnie w porównaniu do TP czy Dlinka ma Vigor ma zasięg o jakieś 5 - 10 metrów większy. A pro po - w TP-Linkach zmieniliście firmware? Bo wystarczy mały programik i można obejść z dziecinną łatwością zabezpieczeia i korzystać z Waszej sieci. Ja już od dawna przesiadłem się na droższy ale dużo lepszy Draytek.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To zupełnie przeciętny wynik. Ja z Ovislinkiem WL-1600GL z Tomato i standardową dookólną anteną 2dBi mogę połączyć się z odległości około 80m w miejscu z którego widać okno pokoju w którym znajduje się router. A nie nadaje on nawet z maksymalną mocą, tylko zaledwie 60mW. Z tym że u mnie jest zupełnie czysty eter, co nie jest bez wpływu na zasięg.Ravir pisze:jak go wystawiłem za oknoto na placu przy zachowanej widoczności miałem zasięg ponad 50 metrów.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
U mnie nie, niestety - przestrzeń zaśmiecona straszliwie. Masa sieci w koło - kiedyś przeszedlem się po placu (jakieś 100x100 metrów) i wyłapałem 18 sieci z mocnym sygnałem. U mnie sygnał na 50 metrach był na tyle mocny by mieć prędkość Super G - dalej sygnał spadał drastycznie.