Pomocy,jestem kompletnie zielony!!
Mam net z ogólnodostępnej sieci z drugiej strony ulicy... zasięgu brak po drugiej stronie domu. Chce 1) wzmocnić zasięg na cały dom, 2) rozdzielić ten net na dwa komputery...
Kupiłem router WRT 414, bo ma funkcję: "Dzielenie łącza radiowego
Dzięki trybowi AP-Client, WRT-414 umożliwia dzielenie połączenia internetowego uzyskanego za pomocą sieci radiowej !!!
Dotychczas trzeba było stosować dwa urządzenia: AP pracujący w trybie AP-Client oraz router."
więc chce go tak skonfigurować,żeby łapał sygnał ogólnodostępny(stał sobie tam gdzie jest jeszcze jego zasięg) i rozsyłał go po całym domu,zeby te 2 komputerki mogły z nigo skorzystac
w opcjach routera,zakładka wifi mam: AP mode;Station-Ad Hoc Mode; Ststion - Infrastucture mode; Ap bridge Point to point mode;Ap bridge Point to multi point mode; Ap bridge WDS mode...
które wybrać,bo instrukcja do mnie kompletnie nie przemawia i co dalej MACami etc bo komletnie nie wiem jak sie to robi
z góry dzięki
Problem z WRT 414
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Problem z WRT 414
Zacznijmy od tego ze za pomoca tego rutera mozesz "pobrac" sygnał radiowo i rozesłać TYLKO po kablu, no chyba ze podłaczysz do niego AP to wtedy po radiu. Musisz wiedziec jak/ czy siec jest zabezpieczona. Router ustawiasz na station infrastructure.
Witam!!
Również jestem (nie?)szczęśliwym posiadaczem routera Planet WRT-414... Jest on u mnie podłączony do sieci radiowej (do Edemix'a) i rozsyła mi po domu internet do dwóch komputerów (WiFi). Z przykrością stwierdzam, że jak na razie jestem również całkowicie zielony w kwestii sieci/routerów itp. Bardzo mi zależy aby oprócz dostępu do internetu z każdego komputera mieć również stworzoną sieć wewnątrz domu. Chciałbym aby na jednym komputerze można było pracować na danych z drugiego (bez problemu je przesyłać), żeby można było używać jednej drukarki itp. Bardzo bym prosił kogoś zorientowanego w kwestii tego routera albo ogólnie sieci/routerów itp o POMOC!!!!!!!!!!
Z góry dziękuję za każdą pomoc!!
Pozdrawiam!
P.S. Jak by się ktoś orientował w tej kwestii to bardzo bym prosił również o pomoc w kwestii zabezpieczenie tej sieci (dostęp nieproszonych pijawej do mojej sieci oraz zabezpieczenie przed tym samym oraz dostępem z zewnątrz moich połączonych -z udostępnionymi? danym- komputerów!!
Również jestem (nie?)szczęśliwym posiadaczem routera Planet WRT-414... Jest on u mnie podłączony do sieci radiowej (do Edemix'a) i rozsyła mi po domu internet do dwóch komputerów (WiFi). Z przykrością stwierdzam, że jak na razie jestem również całkowicie zielony w kwestii sieci/routerów itp. Bardzo mi zależy aby oprócz dostępu do internetu z każdego komputera mieć również stworzoną sieć wewnątrz domu. Chciałbym aby na jednym komputerze można było pracować na danych z drugiego (bez problemu je przesyłać), żeby można było używać jednej drukarki itp. Bardzo bym prosił kogoś zorientowanego w kwestii tego routera albo ogólnie sieci/routerów itp o POMOC!!!!!!!!!!
Z góry dziękuję za każdą pomoc!!
Pozdrawiam!
P.S. Jak by się ktoś orientował w tej kwestii to bardzo bym prosił również o pomoc w kwestii zabezpieczenie tej sieci (dostęp nieproszonych pijawej do mojej sieci oraz zabezpieczenie przed tym samym oraz dostępem z zewnątrz moich połączonych -z udostępnionymi? danym- komputerów!!
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Zeby kompy sie widziały na kazdym z nich musisz miec ustawiona taka samą grupe roboczą. Jesli to nie daje skutku, mozna spróbowac powyłaczac na czas testu firewalle. Jesli masz xp z sp2 to skorzystaj z konfiguratora sieci. Co do zabezpieczen to na edimaxie i na kartach wifi ustaw np WEP lub WPA.