1 komputer+2 modemy.... jak to połączyć??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: 1 komputer+2 modemy.... jak to połączyć??

Post autor: zDaleKi »

JacekG pisze:5. więcej może napiszę później ...
No to czekamy, czekamy. Szczególnie dobry opis jak to zrobić pod samym windowsem bez dodatkowego sprzętu (np. routerów) :)

Ja wyczytałem trochę na ten temat w Chipe 11/2006.
Jest tam opisane, że w Linuksie nie ma z tym problemu (dzięki mechanizmom HTB), ale pod Windowsami nie jest to proste. Windows nie oferuje czegoś takiego, trzeba się wspomagać wyspecjalizowanymi programami.
Podobno taką funkcję realizuje Bandwidth Controller). Nie jest on darmowy. Ja nawet nie szukałem czy jest jakaś wersja demo tego programu i ile on kosztuje, ale jeżeli Was ten temat interesuje to idąc tym tropem może coś znajdziecie :)

Powodzonka.

BTW, jeżeli ktoś znajdzie ten programik, to niech poda tu linka, to może i inni potestują.
Ostatnio zmieniony 2007-11-17, 14:07 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
anemak
Początkujący użytkownik forum

http://www.bandwidthcontroller.com/download.html

Post autor: anemak »

Program jest i łatwo go znaleźć. Niestety mój angielski jakoś mi nie starczył do rozgryzienia programu, co do połączenia dwóch kart. Mimo dość usilnych poszukiwań nie odnalazłem również pomocy w sieci, ale jeśłi ktoś jest bardziej zorientowany to może coś tam jednak być.
a program tu >KLIK<

EDIT:--
Poprawa linku
(BliSki)
Blueconnect SE GC 89
Awatar użytkownika
gnd
Stały użytkownik forum

Post autor: gnd »

...już do tego doszedłem... W xp nie potrzeba do tego żadnego programu. Teraz jestem w pracy,ale rano wstawie skriny,jak to ustawic i gdzie to odpalić.
zDaleKi

gnd pisze:...już do tego doszedłem... W xp nie potrzeba do tego żadnego programu.
To czekamy z zaciekawieniem, bo nawet redaktorzy z Chipa o tym nie wiedzieli :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Siedze sobie dzisiaj przy komputerze i coś mi przyszło do glowy, żeby jeszcze raz spokojnie sprawdzić ptogram Midpoint i spróbować zestawic dwa polączenia (tym razem z telefonu abonamentowego 12gr/100 kb). I co? Udało się :D (po zaledwie pięciu minutach) . Po prostu źle tego programu wtedy używałem. Mam teraz przycięty transfer, więc rewelacji nie było - firefox pokazywał 4-5 kB/s (ale dane były odbierane jednocześnie oboma łączami). Później może sprawdze na dwóch telefonach abonamentowych (na pełnym EDGE`u i zobacze jaką prędkość uzyskam.

Dodano:
Przed chwilą zrobiłem test na pełnym EDGE. Podlaczylem dwa telefony: Motorole v235 i nokie 6020. Zstawiłem ze soba połączenia, wszdłem na stronę Plusa i zacząłem pobierac reklamę. Firefox pokazywał prędkość wahajacą się od 8 do 9 kB/s. W tym samym czasie program Multicom pokazywał 200 - 250 kb/s, ale myślałem, że to ściema (jednak manager zadań pokazywał, ze oba połączenia intensywnie pracują). I co się okazało? Podczas ściągania wyskoczył komunikat "zakończono pobieranie" i to przy ok. 40 %. Włączyłem reklamę i okazało się, że jest cała. Wiec rzeczywiście miałem 200 - 250 kb/s.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez klisza, łącznie zmieniany 1 raz.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
zDaleKi

Ja też gdzieś wyczytałem, że wystarczy mała zmiana w rejestrze i nawet pod win XP można używać dwóch połączeń :)

Ciekawi mnie dlaczego tylko to jest tak ukryte i dlaczego nikt o tym nie pisze. Mam na myśli artykuł z Chipa z którego wynikało, ze się nie da tak zrobić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
darkre
Początkujący użytkownik forum

klisza

Post autor: darkre »

może opiszesz jak zestawiłes te dwa połączenia, bo ja za holere nie mogę tego zrobić , używam programu midpoint ale pomimo że podłacze dwa połaczenie ( orange edge i modem tp 56 kb) to i tak jest zawsze aktywne tylko jedno. :(
zDaleKi

Re: klisza

Tu jest link do strony angielskojęzycznej jak na jednym kompie uaktywnić dwa połączenia "internetowe"
http://www.geekquestions.com/article/lo ... s-1-1.html

Wystarczy pobrać ten plik i zaimportować go do rejestru:
http://www.geekquestions.com/files/Enab ... ancing.reg

Jest podobny topic na <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a>

[mod]
http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=5479
z którego wynika, że to jednak do końca nie działa :(
[/mod]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

a ta opcja połączenia/łącza wielokrotne w kreatorze to nierozwiązuje problemu?
E160 Play
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Nalezy po prostu razem z midpoint gateway zainstalować zainstalować midpoint guest. Potem należy zestawić ze sobą dwa połączenia w midpoint gateway a w midpoint guest wcisnąć "gateway address" i zobaczymy adres IP. Należy ten adres wpisać jako proxy w programach używających internetu.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
ODPOWIEDZ