Urządzenie odbiorcze - Nanostation 2 Loco
Ustawienia - jakość sygnału doskonała, odległość od stacji nadawczej ok 3 km, ustawione jako stacja.
Połączone do Nanostation 2 które działa jako punkt dostępowy.
Generalnie wszystko działa, jak połączyłem się laptopem z tym nadajnikiem internet mi działa. W winbox'ie w "wireless" w zakładce 'access list' dodałem mac mojego laptopa, po połączeniu się z moim przekaźnikiem widziałem go w zakładce 'registration' i został przydzielony mi adres IP - bo mam przez dhcp

Problem pojawia się, gdy chcę tego mojego klienta podłączyć...
U klienta zakładam NS2 Loco, w jego karcie sieciowej ustawiam adres IP automatycznie, w winbox'ie w zakładce 'acces list' dodaję mac tego odbiorczego NS2 Loco - generalnie wszystko tak samo jak w przypadku mojego laptopa - ale winbox nie widzi tego NS2 Loco klienta (nie pojawia się w zakładce 'registration'), karta sieciowa klienta nie otrzymuje właściwego adresu IP - adres zupełnie inny niż mam ustawiony w winboxie - no i internet nie działa

Internet rusza w momencie gdy przypisze klientowi ręcznie nr IP...
Ale nadal jest problem z 'widocznością' urządzenia w zakładce 'registration' ;/
Nie mam tego problemu kiedy łącze się tylko laptopem... bo wtedy wszystko gra... winbox widzi mój adres mac, komputerowi przypisuje się adres IP no i internet działa...
Problem powtarza się u każdego klienta w okolicy, którego podłączam pod ten przekaźnik

Ciekawe jest to, że nawet w sytuacji gdy nie widzę mac adresu tego urządzenia a klientowi działa internet to mogę połączyć się z urządzeniem i zalogować na nie...
Jak wiecie jaka jest przyczyna to proszę o pomoc... Jeżeli potrzebne są jakieś jeszcze informacje to piszcie co mam podać.
POMOCY ;/
Z góry dziękuję za pomoc.